Current Affairs Quiz – February 13 2018

Current Affairs Quiz

1. Who has been elected as president of the Sahitya Akademi?

a) Chandrashekar Kambar

b) Chandrashekar Gupta

c) Chandrashekar Nair

d) Chandrashekar Narayanan

Click here to View Answer
 
Answer: a) Chandrashekar Kambar

Kannada litterateur Chandrashekar Kambar has been elected as president of the Sahitya Akademi in the election held for the post.

Hindi poet Madhav Koushik has been elected as vice-president. Prof. Kambar is the third Kannada writer to head the country’s premier literary institution, after Vinayak Krishna Gokak (1983) and U.R. Ananthamurthy (1993). 

2. Which of the union minster of state (I/C) recently inaugurated the ‘Indian Power Stations 2018’?

a) Rao Inderjit Singh

b) Santosh Kumar Gangwar

c) Raj Kumar Singh

d) Mahesh Sharma

Click here to View Answer
 
Answer: c) Raj Kumar Singh

Union Minister of State (IC) for Power and New and Renewable Energy, Shri R.K. Singh inaugurated the ‘Indian Power Stations 2018’ – three-day International Conference on Operations and Maintenance.

The Minister exhorted the NTPC to become India’s power sector multinational by setting up power plants in other Nations and become world’s largest power producer. 

3. What is the constituency of Raj Kumar Singh, who is Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Power and New and Renewable Energy?

a) Nawada

b) Ghazipur

c) Jaisalmer

d) Arrah

Click here to View Answer
 
Answer: d) Arrah

Raj Kumar Singh is a former Indian bureaucrat and the current Minister of State in the Government of India. He is Member of the Indian Parliament since May 2014. 

4. President Ram Nath Kovind has hosted the LPG Panchayat is organised by which Ministry?

a) Ministry of Petroleum and Natural Gas

b) Minister of Statistics and Programme Implementation

c) Minister of Panchayati Raj

d) Minister of Rural Development

Click here to View Answer
 
Answer: a) Ministry of Petroleum and Natural Gas

President Ram Nath Kovind has hosted the LPG Panchayat at Rashtrapati Bhavan. The LPG Panchayat was organised by the Ministry of Petroleum and Natural Gas with an aim to provide a platform for LPG consumers to interact with each other, promote mutual learning and share experiences. 

5. Who hasinaugurated the Global Theatre Olympics?

a) Ram Nath Kovind

b) Narendra Modi

c) M. Venkaiah Naidu

d) Arun Jetley

Click here to View Answer
 
Answer: c) M. Venkaiah Naidu

The Vice President of India, M. Venkaiah Naidu will inaugurate the 8th Global Theatre Olympics on 17th February, 2018 at the majestic Red Fort in New Delhi. This Global Theatre Festival is being held in India for the first time. 

6. What is the theme of India Pharma & India Medical Device 2018?

a) Driving NextGen Pharmaceuticals

b) Promoting NextGen Pharmaceuticals

c) Future of NextGen Pharmaceuticals

d) Development of NextGen Pharmaceuticals

Click here to View Answer
 
Answer: a) Driving NextGen Pharmaceuticals

India’s biggest Global Conference on Pharma Industry and Medical Devices to begin in Bengaluru on 15th February With the theme, ‘Driving NextGen Pharmaceuticals’. 

7. TN Global Investors Meet to be held in Jan 2019. How much amount allotted for this summit?

a) Rs. 50 crore

b) Rs. 25 Crore

c) Rs.75 Crore

d) Rs. 100 Crore

Click here to View Answer
 
Answer: c) Rs.75 Crore

The Tamil Nadu government has to host the second edition of the Global Investors Meet (GIM) will be held on January 24 next year.

Chief Minister K Palaniswami has allocated a sum of Rs 75 crore towards the conduct of the two-day meet. 

8. With which bank has signed with National e-Governance Services Limited (NeSL) for information utility?

a) Bank of Baroda

b) Punjab National Bank

c) State Bank of India

d) ICICI Bank

Click here to View Answer
 
Answer: b) Punjab National Bank

Punjab National Bank has signed an agreement for information utility with National e-Governance Services Limited (NeSL).

The objective of the agreement is to augment the information infrastructure in India. The agreement will enable storing of financial information that will help substantiate defaults and verify claims expeditiously.

9. Who is the chairman of National e-Governance Services Limited (NeSL)?

a) Ramann

b) Nivedita Haran

c) N Rangachary

d) S. Sadagopan

Click here to View Answer
 
Answer: c)  N Rangachary

Rangachary is the Chairman of the Company. He is a fellow member of the Institute of Chartered Accountants of India, Institute of Cost and Works Accountants of India and Institute of Company Secretaries of India.

10. ICICI bank has tied up with which of the software company for integrated platform?

a) Zoho

b) Bitrix24

c) TCS

d) Infosys

Click here to View Answer
 
Answer: a) Zoho

Software company Zoho has tied up with private lender ICICI Bank to provide accounting and banking on an integrated platform.

Claiming to be the industry-first integration of accounting and any bank, the partnership will deliver a streamlined digital banking experience to customers using Zoho’s cloud accounting software, ‘Zoho Books’.

11. Who is the chairman of ICICI Bank?

a) Chanda Kochhar

b) Anup Bagchi

c) M. K. Sharma

d) N. S. Kannan

Click here to View Answer
 
Answer: c) M. K. Sharma

Mahendra Kumar Sharma is the Chairman on the Board of ICICI Bank. He is a Member on the Board of Governors of Indian School of Business, Hyderabad and the Anglo Scottish Education Society which runs the Cathedral & John Cannon School in South Mumbai.

12. Which is the host city of India-Russia Agriculture Business Summit?

a) Mumbai

b) Chennai

c) New Delhi

d) Pune

Click here to View Answer
 
Answer: c) New Delhi

An India-Russia Agriculture Business Summit held in New Delhi and celebration of 70 years of Agricultural Relationship to be held in Suratgarh, Rajasthan on 14th February 2018. This will strengthen exchange of expertise to further business ties between the two countries. 

13. World radio day to be observed on which of the day?

a) February 11

b) February 12

c) February 13

d) February 14

Click here to View Answer
 
Answer: c) February 13

World Radio Day is in its seventh edition and this year’s theme is “Radio and Sports”. February 13 was chosen to mark World Radio Day in 2011.

This year, The UNESCO has called on all radio stations around the world to showcase the beauty of sports in all of its diversity.

14. Which country recently planed to set up a panel for issuing of sovereign fund?

a) Singapore

b) Malaysia

c) Nepal

d) Mauritius

Click here to View Answer
 
Answer: d) Mauritius

Mauritius plans to establish a sovereign fund to provide seed capital for the development of financial technology or Fintech activities in the island nation. It is also planning to give incentives to attract Fintech operations in the country.

15. Who has been appointed as Rajasthan Royals’ mentor for IPL 2018?

a) Shane Warne

b) Anil kumble

c) Ricky Ponting

d) AB deVilliers

Click here to View Answer
 
Anser: a) Shane Warne

Shane Warne will be associated with the Indian Premier League in 2018 as he was appointed the mentor of the Rajasthan Royals franchise for the 11th edition of the tournament.

During his tenure with the Rajasthan Royals, the ace Australian legspinner, who has 708 wickets, helped the team to a fairytale title finish as captain-cum-coach in the first edition of the Indian Premier League in 2008. 

16. Kishan Gangolli is realated to which of the sports?

a) Cricket

b) Football

c) Tennis

d) Chess

Click here to View Answer
 
Answer: d) Chess

Karnataka’s Kishan Gangolli has won the National ‘A’ Chess Championship for Blind for the fifth consecutive time, while Ashvin Makwana of Gujarat and Odisha’s Soundarya Kumar Pradhan finished second and third respectively.

At the end of the 13 rounds, Gangolli (Rating 1996) got 10.5 points. Makwana (Rating 1744) earned 9.5 points, while Soundarya (Rating 1753) totalled 9 points. 

17. What is the full form of TERI?

a) The Efficient and Resources Institute

b) The Energy and Resources Institute

c) The Energy and reconstruction Institute

d) The Environment and Resources Institute

Click here to View Answer
 
Answer: b) The Energy and Resources Institute

The Energy and Resources Institute is a research institute based in New Delhi that conducts research work in the fields of energy, environment and sustainable development.

The World Sustainable Development Summit (WSDS) 2018 will be inaugurated by Prime Minister Narendra Modi on February 16.

The event being organised by TERI aims to bring together global leaders on the issue of sustainable development, energy and environment. Director General of TERI is Dr. Ajay Mathur. 

18. Who is the president of Oman?

a) Rashid bin Ali

b) Salim bin Rashid Al Kharusi

c) Malik bin Aly

d) Sultan Qaboos bin Said al Said

Click here to View Answer
 
Answer: d) Sultan Qaboos bin Said al Said

PM Narendra Modi arrived in Muscat where he attended a special dinner hosted by the Sultan Sayyid Qaboos Bin Said Al Said of Oman. 

Leave a Comment