Current Affairs Quiz – February 11 2020

Current Affairs Quiz – February 11 2020

1. International Day of Women and Girls in Science is observed on______________.
a) February 10
b) February 11
c) February 12
d) February 13

Click here to View Answer
Answer b) February 11. In order to achieve full and equal access to and participation in science for women and girls, and further achieve gender equality and the empowerment of women and girls, the United Nations General Assembly adopted resolution A/RES/70/212 declaring 11 February as the International Day of Women and Girls in Science.

2. World Unani Day is observed on ____________.
a) February 11
b) February 12
c) February 13
d) February 14

Click here to View Answer
Answer a) February 11. World Unani Day is a global event taking place every year on February, 11th, which is the birthday of great Unani scholar and social reformer “Hakim Ajmal Khan”.

3. According to the latest study by the National Crime Records Bureau (NCRB), Which cities have highest women, child trafficking cases?
a) Kolkata
b) Mumbai
c) Pune
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. The highest incidence of children and women being trafficked were observed from the cities of Mumbai and Kolkata, according to the latest study by the National Crime Records Bureau (NCRB).

4. Who has been appointed as UKs ambassador to the US?
a) Kim Darroch
b) Stewe Yaran
c) Bharwan Meghalal
d) Karen Pierce

Click here to View Answer
Answer d) Karen Pierce. Dame Karen Pierce, the UK’s permanent representative to the UN, has been appointed Britain’s ambassador to Washington, becoming the first woman to hold the position – the most prominent in the diplomatic service.

5. Top US officials to address India-focused meet in ___________.
a) Canada
b) California
c) Washington
d) Texas

Click here to View Answer
Answer c) Washington. Reflecting the new Indo-US bonhomie, the White House has lined up its top officials, including the all-powerful Jared Kushner, for a India-centric business conference here this week.

6. Disha Police station has inaugurated by___________.
a) Tamil Nadu CM
b) Andhra Pradesh CM
c) Kerala CM
d) Karntaka CM

Click here to View Answer
Answer b) Andhra Pradesh CM. Andhra Pradesh Chief Minister Y S Jaganmohan Reddy inaugurated Disha police station in Rajamahendravaram city to address heinous crimes against women and children in Andhra Pradesh.

7. National Institute of Financial Management (NIFM), Faridabad renamed as‘_____________________’.
a) Vajpayee National Institute of Financial Management
b) Arun Jaitley National Institute of Financial Management
c) Narendra Modi National Institute of Financial Management
d) Abdul Kalam National Institute of Financial Management

Click here to View Answer
Answer b) Arun Jaitley National Institute of Financial Management . The Centre has decided to rename the National Institute of Financial Management (NIFM), Faridabad, as ‘Arun Jaitley National Institute of Financial Management’ (AJNIFM).

8. Who has become first Indian to receive IOC’s ‘honourable mention’?
a) Pullela Gopichand
b) Kadambi Srikanth
c) Saina Nehwal
d) Sania Mirza

Click here to View Answer
Answer a) Pullela Gopichand. Top Indian badminton coach, Pullela Gopichand was awarded an “honourable mention” at the IOC Coaches Lifetime Achievement Awards 2019 for his excellence and contribution in the field of coaching.

9. Armand Duplantis sets pole vault world record in Poland, is associated with____________.
a) America
b) Australia
c) India
d) Europe

Click here to View Answer
Answer d) Europe.European champion Armand Duplantis set a pole vault world record at a World Athletics Indoor Tour meeting.

10. Aditya Mehta triumphs Pankaj Advani, are associated with___________.
a) Shooting
b) Boxing
c) Swimming
d) Snooker

Click here to View Answer
Answer d) Snooker. Ace cuiest Aditya Mehta defeated multiple-time world champion Pankaj Advani 6-2 to win the National Snooker Championship here.

11. United Nations – World Pulses Day celebrated in ___________.
a) Mumbai
b) Chennai
c) Pune
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare inaugurated the celebrations of World Pulses Day in New Delhi that aims to increase the production of pulses.

12. Ajeya Warrior – a joint military exercise between India and____________.
a) Russia
b) UK
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) UK. India-UK hold joint exercise called Ajeya Warrior on February 13, 2020. The exercise is being held from 2005. Around 120 soldiers are to participate in the exercise.

13. First Jerusalem-Mumbai festival held in Mumbai on ____________.
a) Feb 10
b) Feb 11
c) Feb 15
d) Feb 18

Click here to View Answer
Answer c) Feb 15. The Jerusalem-Mumbai festival is to be held in Mumbai on February 15, 2020 to promote artistic and cultural ties between Israel and India.

Leave a Comment