Current Affairs Quiz – February 11 2017

Current Affairs Quiz

1. Which country successfully conducted a test wherein an incoming ballistic missile target was intercepted by an exo-atmospheric interceptor missile?
a) China
b) Japan
c) USA
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. India has successfully test-fired its interceptor missile off the Odisha coast, achieving a significant milestone in the direction of developing a two-layered Ballistic Missile Defence system. The interceptor was launched from Abdul Kalam Island or Wheeler Island. This mission, termed as “PDV mission is for engaging the targets in the exo-atmosphere region at an altitude above 50 km of earth’s atmosphere.

2. Union Minister for Chemicals & Fertilizers and Parliamentary Affairs, Shri Ananthkumar inaugurated the 2nd edition of India Pharma & India Medical Device International Conference in _____________
a) Mumbai
b) Chennai
c) Bangalore
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer c) Bangalore . Union Minister for Chemicals & Fertilizers and Parliamentary Affairs, Shri Ananthkumar inaugurated the 2nd edition of India Pharma & India Medical Device International Conference in Bengaluru. The three day event, with the Vision – ‘For Responsible Healthcare’, is being organized by the Department of Pharmaceuticals, Ministry of Chemicals & Fertilizers and Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) from 11th-13th February, 2017.

3. Who is the first woman to be appointed as director of an Indian Institutes of Management (IIM) at Sirmaur?
a) Neelu Rohmetra
b) Prathiba Mishra
c) Deepa Nehwal
d) Sahana Malik

Click here to View Answer
Answer a) Neelu Rohmetra. The government has appointed heads of 10 Indian Institutes of Management (IIMs), including the first woman to head one of the 20 premier B-schools in the country. Prof Neelu Rohmetra of Jammu University is the first woman to be appointed director of an IIM at Sirmaur. She specialises in HRD and cross-culture management. Currently, she heads the university’s International Centre for Cross-Cultural Research and Human Resource Management.

4. Government launches IOS version of BHIM payments app, the app has a limit of ________ per transaction and _________ per day for transfers through a bank account
a) 5,000 and 10,000
b) 10,000 and 20,000
c) 10,000 and 15,000
d) 20,000 and 50,000

Click here to View Answer
Answer b) 10,000 and 20,000. The Bharat Interface for Money, or BHIM, an app developed by the government to further its cashless push, has been finally launched on the iOS platform . With its debut on iOS, it is currently supporting over 35 banks such as State Bank of India, Axis Bank, HDFC Bank, ICICI Bank, IDBI Bank, Union Bank of India and Kotak Mahindra Bank. The app has a limit of ₹10,000 per transaction and ₹20,000 per day for transfers through a bank account. Features of the app include Pay to Aadhaar number and SPAM report.

5. The two-day UNESCO Natural Heritage Festival began in ___________
a) Uttar Pradesh
b) Sikkim
c) Maharashtra
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Himachal Pradesh. The Great Himalayan National Park (GHNP) in Kullu district of Himachal Pradesh was accorded the Unesco World Heritage Site status. The Unesco World Heritage Site Committee at Doha in Qatar granted the status to the park under the criteria of “exceptional natural beauty and conservation of biological diversity.”

6. International Day of Women and Girls in Science is observed on?
a) February 11
b) February 12
c) February 13
d) February 14

Click here to View Answer
Answer a) February 11. 11 February was declared by the UN as “International Day of Women and Girls in Science”. This event is a collective effort by several UN agencies including UNESCO, UN-Women, and the International Telecommunication Union (ITU) to recognize the importance of women and girls in scientific communities and to promote their full and equal participation in all aspects of science education and scientific careers.

7. Which country scientists created a tiny, flower-pollinating drone for a world without insects?
a) India
b) USA
c) Russia
d) Japan

Click here to View Answer
Answer d) Japan. Japanese tinkerers created a tiny, flower-pollinating drone for a world without insects. It’s a sad fact—bee populations are in decline in many parts of the world. While the reasons bees are in trouble aren’t yet well understood, the problem has some technologists investigating whether drones could fly flower-spreading pollen instead.

8. February 14 will be celebrated as parents’ day at all schools in ______________
a) Punjab
b) Chhattisgarh
c) Gujarat
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Chhattisgarh. February 14 will be celebrated as parents’ day at all schools in Chhattisgarh to teach “Indian culture” to students, the BJP government said on Friday. The Directorate Public Education issued a notice to principals of all schools to observe ‘Matru Pitru Diwas’ on the Valentine’s Day. Congress, however, described it as an attempt to impose ‘Hindutva’ ideology on the state.

9. ‘Ambassador’ brand sold to French carmaker Peugeot for ___________
a) 50 crore
b) 75 crore
c) 80 crore
d) 100 crore

Click here to View Answer
Answer c) 80 crore. CK Birla controlled Hindustan Motors Ltd — maker of the iconic Ambassador car — has sold the ‘Ambassador’ brand to French carmaker Peugeot. According to a notification to the bourses, the “brand and certain related rights” have been sold for ₹80 crore. Kolkata-based Hindustan Motors had suspended production of Ambassadors way back in May 2014 citing weak demand and lack of funds.

10. Which country maintaining its rank as the world’s most popular tourist destination despite terror attacks?
a) Thailand
b) Switzerland
c) India
d) France

Click here to View Answer
Answer d) France . French Foreign Minister Jean-Marc Ayrault said France attracted over 8.2 crore visitors in 2016, maintaining its rank as the world’s most popular tourist destination despite terror attacks. However, the figures were down from the record 8.5 crore visitors in 2015. Ayrault said, “France has suffered as a destination. 2016 was an exceptional year, with attacks, storms and strikes.”

11. Stage has been set for single NEET-like examination for entrance to engineering colleges from the academic year _________
a) 2018-2019
b) 2019-2020
c) 2020-2021
d) 2021-2022

Click here to View Answer
Answer a) 2018-2019. Stage has been set for single NEET-like examination for entrance to engineering colleges from the academic year 2018-19, with the HRD ministry asking the All India Council for Technical Education (AICTE) to spell out suitable norms for holding such an exercise.

12. Indian Space Research Organisation (ISRO) is planning to deploy a rover on the lunar surface in the ______________
a) Chandrayaan-1
b) Chandrayaan-2
c) Mangalyaan-1
d) Mangalyaan-2

Click here to View Answer
Answer b) Chandrayaan-2. Indian Space Research Organisation (ISRO) is planning to deploy a rover on the lunar surface in the Chandrayaan-2 mission. The Chandrayaan-2, India’s second mission to the Moon, is a totally indigenous mission comprising of an Orbiter, Lander and Rover. After reaching the 100 km lunar orbit, the Lander housing the Rover will separate from the Orbiter. After a controlled descent, the Lander will soft land on the lunar surface at a specified site and deploy a Rover.

13. Scientists have developed an effective, rapid and economical treatment for the deadly Ebola virus using antibodies from ___________
a) Cows
b) Rabbit
c) Monkey
d) Horse

Click here to View Answer
Answer d) Horse . In a first, scientists have developed an effective, rapid and economical treatment for the deadly Ebola virus using antibodies from horses. The post-exposure treatment made with antibodies from horses could be used in the next Ebola outbreak. This is a cost-effective treatment that can be used in low-income countries in Africa where equine production facilities are already in operation for producing snake-bite antivenin.

14. Prasad Erande from Pune travelled _______ kilometres on a cycle across India, establishing a Guinness World Record for the ‘longest journey by bicycle in a single country
a) 12,576
b) 14,576
c) 16,576
d) 18,576

Click here to View Answer
Answer b) 14,576. Prasad Erande from Pune travelled 14,576 kilometres on a cycle across India, establishing a Guinness World Record for the ‘longest journey by bicycle in a single country’. He covered the distance between June 22 – November 9 in 2014.

15. Who has been handed an ambassadorial role by the game’s global governing body FIFA?
a) Ronaldinho
b) Lionel Messi
c) Cristiano Ronaldo
d) Diego Maradona

Click here to View Answer
Answer d) Diego Maradona. Former Argentina captain Diego Maradona has been handed an ambassadorial role by the game’s global governing body FIFA. The world body is recovering from the worst graft scandal in its history, with dozens of people, including ex-FIFA executive committee members, indicted in the United States since May 2015.

Leave a Comment