Current Affairs Quiz – February 10 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been appointed as the chairman of the Securities and Exchange Board of India (SEBI) for a five-year term?
a) Anand Prakash
b) Vijay Kumar Dev
c) Raghuram Rajan
d) Ajay Tyagi

Click here to View Answer
Answer d) Ajay Tyagi. The government has appointed senior finance ministry official Ajay Tyagi as the chairman of the India markets watchdog, Securities and Exchange Board of India (Sebi) for a five-year term. Tyagi, who is currently an additional secretary at finance ministry’s economic affairs department, will succeed Upendra Kumar Sinha as the chairman of Sebi. Sinha’s current term ends on 1 March.

2. Who has been appointed as managing director of state-owned Life Insurance Corporation (LIC) of India?
a) Ashwani Kumar
b) Hemant Bhargava
c) Shaktikanta Das
d) R Gandhi

Click here to View Answer
Answer b) Hemant Bhargava. Hemant Bhargava was appointed as managing director of state-owned Life Insurance Corporation (LIC) of India. He is at present LIC’s zonal manager, Delhi. The Appointments Committee of Cabinet has approved Bhargava’s appointment to the post till his superannuation, i.e., 31 July, 2019. The top LIC management consists of the chairman and three managing directors.

3. Government of India government has decided to scale up this programme by opening ___ Post Office Passport Seva Kendra facilities across the country
a) 56
b) 65
c) 75
d) 100

Click here to View Answer
Answer a) 56. Head Post Offices as Passport Seva Kendra, the government has now decided to scale up this programme by opening 56 such facilities across the country. The Ministry of External Affairs and the Department of Posts had earlier decided to join hands to deliver passport- related services to the citizens.

4. Which state has become the first state in the country for establishing cashless system in its public distribution system (PDS) of food grains?
a) West Bengal
b) Maharashtra
c) Rajasthan
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer d) Gujarat . Gujarat has become the first state in the country for establishing cashless system in its public distribution system (PDS) of food grains. The beneficiaries who are eligible for subsidised food grains under the National Food Security Act (NFSA) will now need to carry only Aadhaar cards for getting their food grains in Gujarat.

5. The government has made ___________ mandatory for availing subsidised foodgrains from the ration shops
a) Bank pass book
b) Voter ID card
c) Aadhaar Card
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Aadhaar Card. The government has made Aadhaar mandatory for availing subsidised foodgrains from the ration shops with a view to better target ₹1.4 lakh crore subsidy under the food security law. The government has given time to those not having the biometric-based unique identification number to apply for Aadhaar by June 30.

6. Which bank to finance small units in diamond sector at concessional rates?
a) Syndicate Bank
b) Bank of Baroda
c) Canara Bank
d) Bank of Maharashtra

Click here to View Answer
Answer b) Bank of Baroda. To give a leg up to micro, small and medium enterprises (MSME) in the diamond industry, Bank of Baroda is planning to launch a supply chain financing product for the industry on a pilot basis in Surat. Cutting and polishing units, which procure roughs from large companies and supply finished products back, will be provided finance at a competitive rate of interest.

7. US-based cab aggregator Uber launched ___________ in nine Indian cities, which will allow users to hire a cab for up to 12 hours
a) Uber Hire
b) Uber Wait
c) Uber Rent
d) Uber Local

Click here to View Answer
Answer a) Uber Hire. After Ola, US-based cab aggregator Uber has now launched ‘UberHIRE’ in nine Indian cities, including Delhi, Mumbai and Pune that will allow users to hire a cab for up to 12 hours. UberHIRE is a time-based offering that allows users to make trips punctuated with multiple stop overs. Uber’s local rival Ola had launched a similar service ‘Rentals’ last year, which is available in 85 Indian cities.

8. _______________ will become the third Indian-origin woman to go to space
a) Priya Pandya
b) Sunita Pandya
c) Shawna Pandya
d) Divya Pandya

Click here to View Answer
Answer c) Shawna Pandya. Dr Shawna Pandya is a general physician in Canada’s Alberta University Hospital. She is also an astronaut preparing for two crucial space missions. When they take off, she will be only the third woman of Indian origin, after Kalpana Chawla and Sunita Williams, to fly to space. Born in Canada, the 32-year-old was shortlisted after topping the Citizen Science Astronaut (CSA) program.

9. Official mascot of FIFA U-17 World Cup ‘Kheleao’ unveiled, FIFA U-17 World Cup will held in ___________
a) Germany
b) India
c) Russia
d) UK

Click here to View Answer
Answer b) India. The official mascot of the FIFA U-17 World Cup India 2017, ‘Kheleao’ was unveiled at the Jawaharlal Nehru Stadium. The clouded leopard is an endangered wild cat whose habitat extends from the Himalayan foothills to mainland Southeast Asia.

10. The Minister of State for Youth Affairs and Sports Shri Vijay Goyal launched the program _______________, the biggest school sport outreach programme in New Delhi
a) Mission XX Million
b) Mission XV Million
c) Mission XII Million
d) Mission XI Million

Click here to View Answer
Answer d) Mission XI Million. Driven by the Prime Minister, Shri Narendra Modi´s vision of making football the sport of choice in India, Mission XI Million, the biggest school sport outreach programme was launched by the Minister of State (I/C) for Youth Affairs and Sports Shri Vijay Goel in the presence of President of AIFF Shri Praful Patel.

11. A British Nobel Prize winner Sir Peter Mansfield, who passed away recently, he was awarded the 2003 Nobel Prize in ______________
a) Physiology or Medicine
b) Chemistry or Medicine
c) Physiology or Literature
d) Economics or Literature

Click here to View Answer
Answer a) Physiology or Medicine. A British Nobel Prize winner who pioneered body scanning technology that has revolutionised science and medicine has died at the age of 83. In the 1970s, Professor Sir Peter Mansfield led a University of Nottingham team that turned magnetic resonance imaging into the powerful tool. MRI scans use strong magnetic fields and radio waves to generate 3D images of the body’s internal organs without potentially harmful X-rays.

Leave a Comment