Current Affairs Quiz – February 10 & 11 2021

      Current Affairs Quiz – February 10 & 11 2021

Current Affairs Quiz – February 10 & 11 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which nation has announced an ambitious 10-year space program including 2023 Moon mission?
a) India
b) Turkey
c) Iran
d) Israel

Click here to View Answer
Answer b) Turkey. Turkish President Recep Tayyip Erdogan on February 9, 2021 announced an ambitious 10-year space program that includes 2023 Moon mission, developing internationally viable satellite systems and sending Turkish astronauts into space.

2.When is the International Day of Women and Girls in Science observed?
a) February 11th
b) February 12th
c) February 13th
d) February 14th

Click here to View Answer
Answer a) February 11. The International Day of Women and Girls in Science is observed annually on February 11. The day’s 2021 theme is: “Women Scientists at the forefront of the fight against COVID-19.”

3. The Central Reserve Police Force has inducted 34 women commandos into which among its following units?
a) CoBRA
b) Parliament Duty Group
c) Rapid Action Force
d) None of the Above

Click here to View Answer
Answer a) CoBRA. The Central Reserve Police Force (CRPF) inducted 34 women commandos into its specialised Commando Battalion for Resolute Action (CoBRA) unit for the first time on February 7, 2021.

4. Which Arab nation’s space probe successfully entered the orbit of Mars on February 9, 2021?
a) UAE
b) Saudi Arabia
c) Qatar
d) Bahrain

Click here to View Answer
Answer a) UAE. The United Arab Emirates’ space probe entered the orbit of Mars on February 9, 2021, marking a historic moment for the Arab world.

5. World Unani Day is observed on_____________.
a) February 11th
b) February 12th
c) February 13th
d) February 14th

Click here to View Answer
Answer a) Feb 11th. World Unani Day has observed every year on 11th February. The main objective of World Unani Day is to spread awareness about health care delivery through the Unani system of medicine through its preventive and curative philosophy.

6. Robert Irwin won Wildlife Photographer of the Year 2021, belongs to_____________.
a) Canada
b) USA
c) Japan
d) Australia

Click here to View Answer
Answer d) Australia. Robert won the award for the image titled ‘bushfire’, which is the picture of the devastating Australian Bushfire in 2020, he captured using a drone, near the Steve Irwin Wildlife Reserve in Cape York, Queensland.

7. Vijayanagara officially declared as 31st District of ___________.
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Telangana
d) karnataka

Click here to View Answer
Answer d) karnataka. The Karnataka government issued an official gazette notification to declare Vijayanagara as the 31st district of the state.

8. Which Indian airport has bagged ACI World’s ‘Voice Of The Customer’ Award?
a) Chenna
b) Hyderabad
c) Bangalore
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) Bangalore. The ‘Voice of the Customer’ recognises airports that continued to prioritise their customers and remained committed to ensuring that their voice was heard during the Covid-19 pandemic in 2020.

9. PhonePe partnered with which Bank on UPI multi-bank model?
a) HDFC
b) Axis
c) IDFC
d) Canara

Click here to View Answer
Answer b) Axis. The partnership will provide PhonePe users with the option to create and use multiple UPI IDs with Axis Bank’s “@axl” handle.

10. According to the new regulations of FSSAI, the total amount of industrial trans fats in foods containing edible fats and oils shall not exceed _____________ of the total fats and oils in the product.
a) 2%
b) 4%
c) 7%
d) 9%

Click here to View Answer
Answer a) 2%. The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has amended the rules to limit trans fatty acids (TFA) in food products. This decision was made a week after the amended of the norms for oils and fats.

11. Samagra Shiksha – Funded School is Renamed as __________.
a) Nehruji
b) Gandhiji
c) Netaji
d) Mohanji

Click here to View Answer
Answer c) Netaji.

12. According to IEA, India will become world’s _____________ largest energy consumer by 2030.
a) 2nd
b) 6th
c) 1st
d) 3rd

Click here to View Answer
Answer d) 3rd. IEA forecasted that India will account for the biggest share of energy demand growth over the next two decades. “By 2040, India’s power system [will be] the world’s third-largest in terms of electricity generation,” IEA said.

13. India’s 1st Thunderstorm Research Testbed to be established in ________________.
a) Uttar Pradesh
b) Odisha
c) Punjab
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer b) Odisha. The main objective of the “Thunderstorm Research Testbed” is to minimalise human fatalities and loss of property due to lightning strikes.

14. World Pulses Day is observed on______________.
a) Feb 10
b) Feb 13
c) Feb 15
d) Feb 19

Click here to View Answer
Answer a) Feb 10. The United Nations designated World Pulses Day is observed every year on 10 February. The day has been established by the Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations.

15. India and Afghanistan Inks MoU for the construction of the Lalandar “Shatoot” Dam in which river?
a) Ganga
b) Kabul
c) Godavari
d) Krishna

Click here to View Answer
Answer b) Kabul. The project, which costs nearly $ 300 million, is a part of the New Development Partnership between India and Afghanistan.

Leave a Comment