Current Affairs Quiz – February 10 & 11 2018

Current Affairs Quiz

1. A transgender activist, who has become a member of the judicial panel at a National Lok Adalat conducted. What is the name of transgender activist?

a) Deepika Kamble

b) Sowmya Kamble

c) Vidya Kamble

d) Preyanka Kamble

Click here to View Answer
Answer: c) Vidya Kamble

A transgender activist, who has become a member of the judicial panel at a National Lok Adalat conducted. Vidya Kamble (29), who has been working as a social activist for around 10 years, is the first transgender to be a panel member of the Lok Adalat in the state, district legal aid committee secretary Kunal Jadhav claimed. 

2. Which of the state to set up first ever co-operative society for transgenders?

a) Madhya Pradesh

b) Tamil Nadu

c) Kelara

d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer: c) Kelara

The Kerala government has plans to set up co-operative societies for transgenders. Such societies were the first of their kind in the country.

Kerala was the first state to come out with a Transgender Policy, envisaging ending societal stigma towards them and ensure non-discriminatory treatment. 

3. Which of the following university recently offered a course on Spoken Sanskrit?

a) Hindu Banaras University

b) Manipal University

c) Anna University

d) Gujarat University

Click here to View Answer
Answer: d) Gujarat University

Gujarat University has announced a course on spoken Sanskrit in order to popularise the ancient language, making it possibly the first course of its kind in the country.

Union Home Minister Rajnath Singh launched the university’s Centre for Spoken Sanskrit which will offer a six-month course for people on how to speak the language. 

4. Union Minister Dharmendra Pradhan recently inaugurated the PNG supply to kitchens in the Campus of Border Security Force (BSF) is located in which place?

a) Agra

b) Chhwala

c) Purana Qila

d) Dilli Haat

Click here to View Answer
Answer: b) Chhwala

Union Minister for Petroleum and Natural Gas; Skill Development & Entrepreneurship, Shri Dharmendra Pradhan has inaugurated the PNG supply to kitchens in the Campus of Border Security Force (BSF), located in Chhwala in South West Delhi. 

5. Brahmaputra Literary Festival 2nd edition has been inaugurated in which of the state?

a) Arunachal Pradesh

b) Assam

c) Manipur

d) Odisha

Click here to View Answer
Answer: b) Assam

Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal inaugurated the second edition of Brahmaputra Literary Festival at the Srimanta Sankardev Kalakshetra.

The three-day literary event, which kick-started, has been jointly organised by the National Book Trust and Assam Publication Board saw a huge assembly of young literary enthusiasts and authors from across the globe. 

6. The two-day International conference on Unani Medicine recently inaugurated on 10th February, 2018 in which of the state?

a) Haryana

b) New Delhi

c) Punjab

d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer: b) New Delhi

The Minister of State (IC) for Ministry of Development of North Eastern Region, MoS PMO, Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions, Department of Atomic Energy and Space Dr. Jitendra Singh will inaugurate the two-day International conference on Unani Medicine on 10th February, 2018 at New Delhi. 

7. National Deworming Day 2018 to be observed on which of the day?

a) February 08

b) February 09

c) February 10

d) February 11

Click here to View Answer
Answer: c) February 10

National Deworming Day 2018 is celebrated all over India on 10th of February. Deworming day is a day dedicated to deworm all the school going children of the country to give them a healthy digestive system.

It aims to create mass awareness about the most effective and low-cost STH treatment administering albendazole tablets

8. Union Minister of Health and Family Welfare launched the National Deworming Day at a function at which place?

a) Agra

b) Gurugram

c) Pune

d) Indore

Click here to View Answer
Answer: b) Gurugram

J P Nadda, Union Minister of Health and Family Welfare launched the National Deworming Day at a function at Gurugram.

Government of India is committed to ensuring high quality healthcare, accessible to every child and upto the last mile. One of the interventions, the National Deworming Day, is one of the largest public health initiatives in the world. 

9. Union Culture and Environment Minister Mahesh Sharma has inaugurated the 16-day Grand Spiritual Expo, 2018 in which of the following city?

a) Pune

b) Noida

c) Guwahati

d) Varanasi

Click here to View Answer
Answer: b) Noida

Union Culture and Environment Minister Mahesh Sharma has inaugurated the 16-day Grand Spiritual Expo, 2018 in Noida.

Prajapita Brahma Kumaris Ishwariya Vishwa Vidyalaya organised the Spiritual Exposition at India Expo Mart in Noida to highlight the importance of ‘Raj Yoga’ among the civilians. 

10. How much amount recently  the defence Minister recently san sanctioned to Army to boost perimeter security?

a) 1487 crore

b) 1550 crore

c) 1650 crore

d) 1545 crore

Click here to View Answer
Answer: a) 1487 crore

The Defence Ministry has sanctioned Rs 1,487 crore to the Army to fortify its bases in Jammu and Kashmir, North East and several other places to plug their security gaps and protect them from any terror attacks. 

11. Which of the following payment bank to enable digital payment by April?

a) Paytm Payment Bank

b) Airtel Payment Bank

c) Fino payment Banks

d) India post Payment Bank

Click here to View Answer
Answer: d) India post Payment Bank

With the nationwide rollout of the India Post Payments Bank (IPPB) Expansion Programme scheduled to begin in April this year, digital payments in post offices are expected to be enabled around the same time. IPPB will be providing the largest financial inclusion network in the country. 

12. What is the name of additional instrument for liquidity management released by RBI?

a) Standing Deposit Facility Scheme

b) Standard Deposit Facility Scheme

c) Statuary Deposit Facility Scheme

d) Stability Deposit Facility Scheme

Click here to View Answer
Answer: a) Standing Deposit Facility Scheme

The Reserve Bank will soon have greater flexibility in terms of managing its liquidity operations with the addition of one more tool ‘Standing Deposit Facility Scheme’ to its kit.

Finance Minister Arun Jaitley in his Budget has proposed to amend the RBI Act to empower the central bank to come up with an additional instrument for liquidity management. 

13. Prime Minister Narendra Modi recently inaugurated First Hindu Temple in which of the following country?

a) Omen

b) Palestine

c) Abu dhabi

d) Isreal

Click here to View Answer
Answer: c) Abu dhabi

Prime Minister Narendra Modi would witness the foundation stone-laying ceremony for the first Hindu temple in Abu Dhabi, the capital of the UAE. In UAE there are over three million people of Indian origin and many of them are looking this as a historic event. 

14. How much amount would be given by India to boost capacity building in Palestine?

a) $100 million

b) $75 Million

c) $50 Million

d) $25 Million

Click here to View Answer
Answer: c) $50 Million

India has set up an institute for diplomacy in Palestine and double the number of scholarships to Palestinians to study in India among several measures to help it in capacity building and infrastructure development with an investment of USD 50 million. 

15. India and Palestine have signed _________ Memorandums of Understanding (MoU)s worth USD 40 million.

a) 4

b) 6

c) 8

d) 10

Click here to View Answer
Answer: b) 6

India and Palestine have signed six Memorandums of Understanding (MoU)s worth USD 40 million.

Six MoUs were signed between India and Palestine worth USD 40 million. This was welcomed by Palestinian President Mahmoud Abbas and his team. 

16. Which of the following country recently withdraw from UN refugee programme?

a) Myanmer

b) Palestine

c) Tanzania

d) Iraq

Click here to View Answer
Answer: c) Tanzania

Tanzanian Government has announced his country will pull out of the UN’s “comprehensive refugee response framework”, which provides lasting solutions for refugees, including integration into host communities.

Tanzania informed the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) in January that it was suspending the granting of citizenship to some Burundian refugees and that it would discourage new asylum applications. 

17. Who is the president of Tanzania?

a) John Magufuli

b) Ali Hassan Mwinyi

c) Benjamin Mkapa

d) Jakaya Kikwete

Click here to View Answer
Answer: a) John Magufuli

Tanzanian President John Magufuli has announced his country will pull out of the UN’s “comprehensive refugee response framework”, which provides lasting solutions for refugees, including integration into host communities.

Capital: Dodoma

Currency: Tanzanian shilling 

18. Who has been won 1st gold medal at 2018 Winter Olympics?

a) Cleveland

b) Mark McMorris

c) Max Parrot

d) Redmond Gerard

Click here to View Answer
Answer: d) Redmond Gerard

American Redmond Gerard claimed the United States’ first gold medal of the Pyeongchang Winter Games. The 17-year-old crashed on both of his first two runs amid high winds at Pheonix Park, but pulled off a spectacular final effort that no one could match to become the youngest American man to win an Olympic winter gold medal since 1928. 

19. Which state won 1st Khelo India School Games with 38 gold medals?

a) Maharashtra

b) Haryana

c) New Delhi

d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer: b) Haryana

Sports powerhouse Haryana topped the overall medal tally after claiming 38 gold medals in the inaugural edition of the Khelo India School Games that concluded in New Delhi.

Overall, Haryana won 102 medals, with 26 silver and 38 bronze. Maharashtra (110) finished second overall while Delhi (94) came third.

20. Rohan More is related to which of the following sports Filed?

a) Swimming

b) Football

c) Hockey

d) Tennis

Click here to View Answer
Answer: a) Swimming

Pune-based swimmer, Rohan More became the first Asian as well as the first Indian to swim across the Ocean Seven. Rohan is the youngest person in the world to swim across the Ocean Seven.

The Ocean’s Seven marathon consists of seven long-distance open-water swims, which includes the North Channel, the Cook Strait, the Molokai Channel, the English Channel, the Catalina Channel, the Tsugaru Strait and the Strait of Gibraltar. 

21. Shiva Keshavan recently retired from which fo the following sports?

a) Luge

b) Polo

c) Boxing

d) Badminton

Click here to View Answer
Answer: a) Luge

India’s winter sports poster boy Shiva Keshavan has brought the curtains down on his over two-decade international career with a 34th-place finish in the men’s luge singles event of the Pyeongchang Winter Olympics. 

22. Asma Jahangir recently died, who is hails from which of the country?

a) Libya

b) Iran

c) Pakistan

d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer: c) Pakistan

Pakistan’s well known human rights activists and senior lawyer Asma Jahangir passed away in Lahore due to cardiac arrest. She was 66 year old and was first woman to serve as the president of Pakistan’s Supreme Court Bar Association.

She was also the United Nations Rapporteur for Human Rights, and a former Pakistan Human Rights Commission chief. 

23. Qazi Wajid is related to which of the following field?

a) Pakistan

b) Tanzania

c) Iraq

d) Abu Dhabi

Click here to View Answer
Answer:  a) Pakistan

Qazi Wajid, one of Pakistan’s veteran television actors and radio entertainers, has died in Karachi. He was 87.

Born in 1930 in the eastern city of Lahore, he started his carrier as radio drama artist and remained attached to the “sound box” until television was introduced in Pakistan in 1964. 

24. Film composer Johann Johannsson is belongs to which of the country?

a) Iceland

b) Finland

c) Greece

d) Egypt

Click here to View Answer
Answer: a) Iceland

Film composer Johann Johannsson, known for giving background scores to films such as “Arrival”, “Sicario” and “The Theory of Everything”, has died. He was 48.

Johannsson won a Golden Globe and received an Academy Award nomination for his score for the James Marsh-directed film “The Theory of Everything”, starring Eddie Redmayne as celebrated theoretical physicist Stephen Hawking. 


Leave a Comment