Current Affairs Quiz – February 09 & 10 2020

Current Affairs Quiz – February 09 & 10 2020

1. African Union summit was held in ___________.
a) Brunei
b) Addis Ababa
c) Dushanbe
d) Honoi

Click here to View Answer
Answer b) Addis Ababa. The African Union (AU) summit was held in Addis Ababa, Ethiopia. Heads of state and government officials from across Africa gathered in the summit.

2. Researchers found __________ as the host of CoronaVirus in China.
a) Pangolin
b) Phataginus
c) Snake
d) Rabbit

Click here to View Answer
Answer a) Pangolin. Chinese researchers who conducted the investigation on the animal origin of the deadly coronavirus outbreak in China found that the endangered pangolin may be the reason for the outbreak. Scientists at the South China Agricultural University found the genome sequences of viruses in pangolins to be 99% identical to those on coronavirus patients.

3. Which state govt has create separate identity card for the transgender community in the state?
a) Madhya Pradesh
b) Maharastra
c) Rajastan
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Rajastan. Rajasthan state government has announced that it is to connect the transgender community with the mainstream society.

4. Who has been appointed as UKs ambassador to the US?
a) Kim Darroch
b) Stewe Yaran
c) Bharwan Meghalal
d) Karen Pierce

Click here to View Answer
Answer d) Karen Pierce. Dame Karen Pierce has been appointed Britain’s ambassador to the United States. She became the first woman to hold the position, the most prominent in the diplomatic service.

5. Corona Virus Ranking – India secured _______th rank in importing Corona Virus.
a) 13
b) 14
c) 16
d) 17

Click here to View Answer
Answer d) 17. The researchers of Robert Koch institute in Germany and Humboldt University have founded mathematical model to predict global spread of novel corona virus cases.

6. The Indian Army’s College of Military Engineering with a private firm developed the World’s Cheapest Gun Shot Locator called “___________”.
a) Parth
b) Garth
c) G-34
d) AK-12

Click here to View Answer
Answer a) Parth. The Indian Army’s College of Military Engineering with a private firm developed the gun shot locators called “Parth”. These are much cheaper than the ones imported. The device was showcased at DefExpo 2020.

7. Who has become the youngest girl to climb the highest peak in South America?
a) Kaamya Karthikeyan
b) Priyadharshini M
c) Divya Bharathi
d) Bhuvana Maran

Click here to View Answer
Answer a) Kaamya Karthikeyan. Kaamya Karthikeyan became the youngest girl to climb the highest peak in South America, Mt Aconcagua.

8. Best Performing Smart Cities paired up with least performing to work as _______________.
a) BEST CITIES
b) SISTER CITIES
c) SMART CITIES
d) MASTER CITIES

Click here to View Answer
Answer b) SISTER CITIES. The Union Ministry of Housing and Urban Affairs has paired up 20 best performing smart cities with least performing cities. They will work as “sister cities”.

9. National Conference on E-Governance held in _________.
a) New Delhi
b) Chennai
c) Mumbai
d) Pune

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai. The 23rd National Conference on E-Governance was held in Mumbai to transform governance using digital technologies. The conference adopted Mumbai declaration.

10. Oscar award is also known as__________.
a) Film Award
b) Cinema Award
c) Academy Awards
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Academy Awards.

11. Who won the Best Actor award in Oscar 2020?
a) Heath Ledger
b) Todd Philips
c) Joaquin Phoenix
d) Zazie Beetz

Click here to View Answer
Answer c) Joaquin Phoenix.

12. First-ever Hornbill Festival Begins In ____________.
a) Tripura
b) Meghalaya
c) Assam
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer a) Tripura. The first-ever hornbill festival in Tripura began on Saturday with an objective to raise awareness among people for conservation of the bird and to showcase biodiversity in the state.

13. Who won maiden Under-19 World Cup?
a) India
b) Bangladesh
c) Pakistan
d) Australia

Click here to View Answer
Answer b) Bangladesh. Bangladesh beat India by three wickets to win maiden ICC U-19 World Cup cricket title by Duckworth-Lewis method last night in South Africa.

14. Which team won 10th Hockey Senior Women National C’ship?
a) Sports Authority of India
b) Madhya Pradesh Hockey Academy
c) Hockey Maharashtra
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer d) Haryana. Haryana thrashed Sports Authority of India (SAI) 6-0 to win the 10th Hockey India Senior Women National Championship 2020 (A Division) title at Kollam.

15. P Parameswaran is passed away at 91, is associated with___________.
a) Politician
b) Author
c) Poet
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer a) Politician. P Parameswaran, one of the senior-most ‘pracharaks’ (Promoter) of the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) and former leader of the erstwhile Bharatiya Jana Sangh, passed away, Sangh Parivar sources said. He was 91.

16. National Deworming Day is observed on ____________.
a) February 06
b) February 07
c) February 10
d) February 11

Click here to View Answer
Answer c) February 10. Every year February 10 and August 10 is observed as the National Deworming Day (NDD). The day aims at eradicating intestinal worms also known as Soil-Transmitted Helminths (STH), among children in the age group of 1-19 years.

17. Which defence sector major has develop world’s first bulletproof helmet against AK-47 bullet?
a) Navy
b) Army
c) Air Force
d) CPRF

Click here to View Answer
Answer b) Army. An Indian Army Major who had developed a bulletproof jacket for protection against sniper bullets, has now developed a helmet which is claimed to be first such in the world that can stop an AK-47 bullet round from a distance of 10 meters.

18. 13th Asian Business and Social Forum conference held at ____________.
a) Thimpu
b) Bangkok
c) Ankara
d) Dhaka

Click here to View Answer
Answer b) Bangkok. 13th Asian Business and Social Forum conference held at Bangkok, Thailand under the auspices of the AsiaOne magazine.

19. Who has received Bharatiya Mahantam Award at Bangkok?
a) Pawan Kalyan
b) Ruben Stalin
c) Udhay Yadav M
d) N. Sridhar

Click here to View Answer
Answer d) N. Sridhar. Singareni Chairman and Managing Director N. Sridhar received the prestigious Bharatiya Mahantam Puraskar 2019-20.

20. Which state topped in India’s first ever ranking of States on Justice delivery?
a) Rajastan
b) Madhya Pradesh
c) Maharastra
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Maharastra. India’s first ever ranking of States on their capacity to deliver Justice to citizens, announced here, lists Maharashtra at the top of the 18 Large and Mid-sized States.

21. PFRDA – in this “P” represents______________.
a) Provident
b) Profit
c) Provision
d) Pension

Click here to View Answer
Answer d) Pension. The Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA), the regulator of the National Pension System (NPS), has doubled the minimum net worth criterion for pension fund managers to ₹50 crore from the ₹25 crore stipulated earlier.

Leave a Comment