Current Affairs Quiz – February 08 2017

Current Affairs Quiz

1. _____________in Murshidabad district has become the first village in Bengal to ban sale and consumption of alcohol in West Bengal
a) Begampur
b) Akbarpur
c) Elahiganj
d) Haidarpur

Click here to View Answer
Answer c) Elahiganj. Elahiganj in Murshidabad district has become the first village in Bengal to ban sale and consumption of alcohol and narcotics within its limits and impose a stiff fine for those flouting the rule. About 6,000 residents of Elahiganj, about 215 km north of Kolkata, decided to crack down on the sale and consumption of alcohol after six people died after consumed hooch in Galsi of neighbouring Burdwan district in January.

2. Reserve Bank of India has decided to phase out withdrawal limit for savings accounts will be raised to ________ from February 20
a) 30,000
b) 50,000
c) 1, 00, 000
d) No limit

Click here to View Answer
Answer b) 50,000. In a welcome move, the Reserve Bank of India has decided to phase out weekly limit on cash withdrawal from savings accounts in two stages, starting from February 20. First, the weekly withdrawal limit for savings accounts will be raised to Rs 50,000 from February 20. From March 13, there will be no limit on cash withdrawal from savings accounts.

3. One of the most unique festivals is the Jaisalmer Desert Festival held from February 8 to 10 this year, Jaisalmer Fort located in ___________
a) Rajasthan
b) Gujarat
c) Uttar Pradesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer a) Rajasthan . One of the most unique festivals is the Jaisalmer Desert Festival that will be held from February 8 to 10 this year. It is held with Jaisalmer Fort in the backdrop and has a bunch of interesting competitions like the best moustache competition, turban-tying competition and even a Mr Desert pageant.

4. Rajya Sabha has passed the Payment of Wages Amendment Bill 2017 which allows employers to pay wages through ______________
a) Cheque
b) Directly crediting to their bank accounts
c) Both a and b
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Both a and b. Rajya Sabha has passed the Payment of Wages Amendment Bill 2017 which allows employers to pay wages in non-cash mode without formal approval from workers; a day after the Lok Sabha passed it. The bill will now be sent to the President for his assent.

5. Who is the new President of Haiti?
a) Jude Célestin
b) Jovenel Moise
c) Michel Martelly
d) Jocelerme Privert

Click here to View Answer
Answer b) Jovenel Moise. Jovenel Moise was on Tuesday sworn in as Haiti’s President and will serve a five-year term. Moise won a re-run presidential election last year with 55.6% votes after the first round of elections in October 2015 were scrapped over fraud allegations. Moise replaces interim president Jocelerme Privert, who was appointed to the post in February 2016.

6. ISRO develops Telemetry & Telecommand Processor, who is the chairman of ISRO?
a) K. Radhakrishnan
b) Mylswamy Annadurai
c) Udupi Ramachandra Rao
d) A. S. Kiran Kumar

Click here to View Answer
Answer d) A. S. Kiran Kumar. Indian Space Research Organisation has said that the indigenous development of Telemetry & Telecommand Processor (TTCP) has been realised and its productionisation will be initiated with the help of Indian industry.

7. Which bank has opened three completely automated branches in the US which do not employ any human?
a) J.P. Morgan Chase Bank
b) Bank of America
c) American Express
d) Citi Bank

Click here to View Answer
Answer b) Bank of America. Bank of America has opened three completely automated branches in the US which do not employ any human. At the automated branches, customers can use ATMs and have video conferences with the employees at other branches. About a fourth of the size of a typical branch, these branches sell mortgages, credit cards and auto loans rather than cashing cheques.

8. Which state government has launched energy efficient fans and LED tube lights under the ‘Unnat Jeevan by Affordable LEDs and Appliances for All’ (UJALA) scheme in the state?
a) Jharkhand
b) Maharashtra
c) Nagaland
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer a) Jharkhand . Jharkhand Chief Minister Raghubar Das has launched energy efficient fans and LED tube lights under the ‘Unnat Jeevan by Affordable LEDs and Appliances for All’ (UJALA) scheme in the state. The state government set a goal to electrify the rest 23 lakh households by March 2019.

9. Who has become the first batsman to score a triple hundred in a T20 match at any level?
a) Pranav Dhanawade
b) Lokesh Rahul
c) Karun Nair
d) Mohit Ahlawat

Click here to View Answer
Answer d) Mohit Ahlawat. Twenty-one-year-old Delhi batsman Mohit Ahlawat has become the first batsman to score a triple hundred in a T20 match at any level. Ahlawat, who has represented Delhi in Ranji Trophy, scored an unbeaten 300 off 72 balls in a local T20 tournament at Delhi’s Lalita Park. Ahlawat smashed 39 sixes and 14 fours in his knock.

10. Who won the Men’s Singles title in 81st Senior National Badminton Championships tournament 2017?
a) Sameer Varma
b) Sourabh Verma
c) Prannoy Kumar
d) Ajay Jayaram

Click here to View Answer
Answer b) Sourabh Verma. Sourabh Verma clinched the Men’s Singles title defeating Lakshya Sen in the 81 st Senior National Badminton Championships tournament played in Patna today. Sourabh beat Lakshya Sen 21-13, 21-12.

Leave a Comment