Current Affairs Quiz – February 07 2019

Current Affairs Quiz – February 07 2019


1.Macedonia signs Nato accession agreement, and become the 30th member of the world’s biggest military alliance over the next year. What is the capital of Macedonia ?
a)Luanda
b)Tirana
c)Buenos Aires
d)Skopje

Click here to View Answer
Answer d)Skopje.Macedonia has taken a big step toward joining NATO after allies signed a key document that could see the tiny Balkans country become the 30th member of the world’s biggest military alliance over the next year.

2._______ launched a digital skilling and mentorship initiative across five states in India that would encourage tribal girls to become village-level digital young leaders for their communities.
a)TCS
b)Google
c)Facebook
d)Wipro

Click here to View Answer
Answer c)Facebook.Focussing on its mission to empower women, social networking giant Facebook launched a digital skilling and mentorship initiative across five states in India that would encourage tribal girls to become village-level digital young leaders for their communities.Named GOAL (Going Online As Leaders), the initiative will train young girls from West Bengal, Maharashtra, Jharkhand, Odisha and Madhya Pradesh in digital literacy, life skills, leadership and entrepreneurship for an year.

3.Facebook launches digital skilling initiative “GOAL” for girls, GOAL Stand for ?
a)Going On As Leaders
b)Going Online As Leaders
c)Going Online All Leaders
d)Going Online As Lady

Click here to View Answer
Answer b)Going Online As Leaders. Facebook launched a digital skilling and mentorship initiative Named GOAL (Going Online As Leaders), the initiative will train young girls from West Bengal, Maharashtra, Jharkhand, Odisha and Madhya Pradesh in digital literacy, life skills, leadership and entrepreneurship for an year.

4. Minister of State for Agriculture Gajendra Singh Shekhawat launched a mobile application _______ to provide advisory services to dairy farmers.
a)MoonFarm
b)MoooFarm
c)MoooFor
d)MoooForm

Click here to View Answer
Answer b)MoooFarm.Minister of State for Agriculture Gajendra Singh Shekhawat launched a mobile application developed by Australia-based agri-tech company MoooFarm to provide advisory services to dairy farmers.
MoooFarm, founded by Param Singh, is a mobile application that provides end-to-end last-mile connectivity solution offering extension and technology to the smallholder dairy farmers.

5.Air India Ltd’s chairman and managing director _______ will be the new civil aviation secretary.
a)Manu Sawhney
b)Ajai Kumar
c)PK Purwar
d)Pradeep Singh Kharola

Click here to View Answer
Answer d)Pradeep Singh Kharola.Air India Ltd’s chairman and managing director Pradeep Singh Kharola will be the new civil aviation secretary. Kharola’s appointmentfollows the superannuation of former aviation secretary Rajiv Nayan Choubey in January.

6.RBI changes threshold for bulk deposit to__________________in the recent monetary policy review.
a)3 crore
b)2 crore
c)1 crore
d)5 crore

Click here to View Answer
Answer b)2 crore. Reserve Bank of India has chosen to alter the definition of bulk deposits in the recent monetary policy review. The threshold for bulk deposit has been revised as single deposits of Rs 2 crore and above.The banks are also asked to maintain their bulk deposit card rates in the core banking system for supervisory review. RBI will issue final guidelines regarding this by end of February 2019.

7.RBI increases limit on collateral-free agriculture loans to Rs_______________To boost liquidity in the farming sector, particularly among small and marginal farmers.
a)1.6 lakh
b)2.6 lakh
c)1.0 lakh
d)1.5 lakh

Click here to View Answer
Answer a)1.6 lakh .To boost liquidity in the farming sector, particularly among small and marginal farmers, the RBI on Thursday announced increasing the limit on collateral-free agriculture loans to Rs 1.6 lakh from Rs 1 lakh. In 2010, the collateral-free limit for crop loans and term loans was hiked from Rs 50,000 to Rs 1 lakh

8.What is the current Repo Rate ?
a)6.50%
b)6.05%
c)6.75%
d)6.25%

Click here to View Answer
Answer d)6.25%.The Reserve Bank of India (RBI) lowered the repo rate—its key lending rate—by 0.25 percentage points to 6.25 percent and changed its stance to “neutral” from “calibrated tightening”, signalling higher chances of more cuts in the coming months if inflation persisted within tolerable limits.

9.What is the rank of India in the International Intellectual Property (IP) Index 2019?
a)36th
b)35th
c)37th
d)38th

Click here to View Answer
Answer a)36th .India has been ranked 36th in the International Intellectual Property (IP) Index 2019 released by the US Chamber of Commerce’s Global Innovation Policy Center (GIPC). United States has topped the index followed by UK on second.

10.To ensure timely health assistance in traffic-congested areas and small lanes, the_______launched bike ambulance services.
a)Kerala government
b)Delhi government
c)Assam government
d)Gujarat government

Click here to View Answer
Answer b)Delhi government.To ensure timely health assistance in traffic-congested areas and small lanes, the Delhi government launched bike ambulance services. The bikes, to be known as the First Responder Vehicles, will have a portable oxygen cylinder, glucometer, a portable manual suction machine, first aid kit and dressing materials, air-splints, GPS and communication device, among others.

11.The Cabinet Committee of Economic Affairs Chaired by Prime Minister Narendra Modi gave its approval for the creation of a corpus of _______ for Agri-Market Infrastructure Fund (AMIF).
a)Rs.2050 crore
b)Rs.3000 crore
c)Rs.2000 crore
d)Rs.2500 crore

Click here to View Answer
Answer c)Rs.2000 crore.The Cabinet Committee of Economic Affairs Chaired by Prime Minister Narendra Modi today gave its approval for the creation of a corpus of Rs. 2000 crore for Agri-Market Infrastructure Fund (AMIF) to be created with NABARD for development and up-gradation of agricultural marketing infrastructure in Gramin Agricultural Markets and Regulated Wholesale Markets.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment