Current Affairs Quiz – February 07 2017

Current Affairs Quiz

1. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has announced signing of four more unilateral Advance Pricing Agreements (APAs), who is the chairman of CBDT?
a) Rani Singh Nair
b) Sushil Chandra
c) Sundara Rajan
d) S S N Moorthy

Click here to View Answer
Answer b) Sushil Chandra. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has announced signing of four more unilateral Advance Pricing Agreements (APAs) on 6th February, 2017. The four APAs signed pertain to the manufacturing, financial and Information Technology sectors of the economy. The international transactions covered in these agreements include contract manufacturing, IT enabled services and software development services.

2. Which is the first Indian film to win the Hivor Tiger Award at International Film Festival of Rotterdam?
a) Nirnnayakam
b) Charlie
c) Sexy Durga
d) Malgudi Days

Click here to View Answer
Answer c) Sexy Durga. ‘Sexy Durga’ by Malayalam filmmaker Sanal Sasidharan became the first Indian film to win the Hivor Tiger Award at International Film Festival of Rotterdam. The award also includes a cash prize of ₹28.9 lakh (40,000 euros). Shot without a script in 20 days, the film is about a couple who elopes at night and hitches a ride with four men.

3. Which state government has launched Chief Minister Samagra Gramya Unnayan Yojana (CMSGUY) to bring about paradigm shift towards holistic development of villages in the state?
a) Gujarat
b) Bihar
c) Uttarkhand
d) Assam

Click here to View Answer
Answer d) Assam. Assam Government has launched Chief Minister Samagra Gramya Unnayan Yojana (CMSGUY) to bring about paradigm shift towards holistic development of villages in the state. The scheme is a mega mission aimed at bringing in revolutionary changes by doubling the farm income in the State. As per Situation Assessment Survey (period from 2002-03 to 2012-13), the farm income in Assam was recorded only 0.88% as against national average of 5.2%.

4. Philippine President _________________ has warned that the military is ready to respond with air strikes if Maoist rebels launch attacks
a) Rodrigo Duterte
b) Benigno Aquino III
c) Ferdinand Marcos
d) Antonio Trillanes

Click here to View Answer
Answer a) Rodrigo Duterte. Philippine President Rodrigo Duterte has warned that the military is ready to respond with air strikes if Maoist rebels launch attacks. This comes after both sides lifted ceasefires and Duterte announced to end peace talks after the guerrillas killed six soldiers and kidnapped two others. Duterte had pledged to end the communist insurgency which has claimed over 40,000 lives.

5. The first Smart Police Station, having look and feel of a corporate-style office, started functioning in ______________
a) Telangana
b) Andra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Andra Pradesh. In Andhra Pradesh, the first Smart Police Station, having look and feel of a corporate-style office, started functioning from today. Chief Minister N. Chandrababu Naidu today inaugurated the first model police station at Nagarampalem in the capital region Amaravati. Later in the day, he also inaugurated the second model police station in old Guntur town.

6. _________ has surpassed Germany to become the world’s largest producer of solar energy after nearly doubling its installed photovoltaic capacity in 2016
a) India
b) USA
c) China
d) South Africa

Click here to View Answer
Answer c) China. China has surpassed Germany to become the world’s largest producer of solar energy after nearly doubling its installed photovoltaic capacity in 2016. With the increased capacity, China generated 66.2 billion kilowatt-hours of energy last year, which however accounted for only 1% of its electrical output. The country further plans to double its current solar energy capacity by 2020.

7. The fourth edition of BIMSTEC Summit-2017 held in ______________
a) Bangkok, Thailand
b) Kathmandu, Nepal
c) New Delhi, India
d) Dhaka, Bangladesh

Click here to View Answer
Answer b) Kathmandu, Nepal. The fourth edition of BIMSTEC Summit-2017 will be held in Nepal. It was announced in the 17th session of BIMSTEC Senior Officials’ Meeting (SOM) held in Kathmandu, capital Nepal. The BIMSTEC is the sub-regional group of seven countries in South Asia and South East Asia lying in the littoral and adjacent areas of the Bay of Bengal constituting a contiguous regional unity. They are India, Nepal, Bangladesh, Bhutan, Sri Lanka from South Asia and Myanmar, Thailand from South East Asia.

8. The first all-women mosque of ___________ to be powered 100% by solar energy
a) Jaipur
b) New Delhi
c) Lucknow
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) Lucknow. In an effort to improve the air quality, Ambar Mosque on PGI Road in Lucknow will now be powered 100% by solar energy. “God has given us the Sun. We want to send across a message that we should protect and utilise God’s gifts,” said Shaista Ambar, Founder President of All-India Muslim Women Personal Law Board.

9. Who won the Women’s Singles title in 81st Senior National Badminton Championships tournament 2017?
a) Rituparna Das
b) Aparna Balan
c) Reshma Karthik
d) Shikha Gautam

Click here to View Answer
Answer a) Rituparna Das. Rituparna Das has claimed the Women’s Singles title defeating Reshma Karthik in the 81st Senior National Badminton Championships tournament played in Patna today. Second seed Rituparna beat 9th seed Reshma in straight sets 21-12, 21-14. In Women’s doubles event, the pair of Aparna Balan and Prajakta Sawant clinched the title defeating Shikha Gautam and Sanyogita.

10. Which country has banned from World Athletics Championships in London?
a) India
b) USA
c) South Africa
d) Russia

Click here to View Answer
Answer d) Russia. Russia faces almost certain expulsion from this summer’s World Athletics Championships in London after an IAAF task force investigating the country’s efforts at reform following a series of doping scandals recommended that it should not return until November 2017.

11. INA veteran ‘Colonel’ Nizamuddin who passed away recently, he served as a driver of _______________
a) Netaji Subhash Chandra Bose
b) Jawaharlal Nehru
c) Mahatma Gandhi
d) Sardar Vallabhbhai Patel

Click here to View Answer
Answer a) Netaji Subhash Chandra Bose. Netaji Subhash Chandra Bose’s driver and INA veteran ‘Colonel’ Nizamuddin died in his native village of Dhakwa in Azamgarh after a prolonged illness. Born in 1901, Nizamuddin was over 116 years old. He is survived by his wife Ajbul Nisha, three sons and two daughters. His youngest son Sheikh Akram was by his side when the end came in the early hours. ‘Colonel’ Nizamuddin, who had served in the Indian National Army from 1943-45, had proclaimed himself as one of the most trusted lieutenants of Netaji.

Leave a Comment