Current Affairs Quiz – February 07 & 08 2020

Current Affairs Quiz – February 07 & 08 2020

1. Rosoboronexport is associated with___________.
a) China
b) Japan
c) Russia
d) India.

Click here to View Answer
Answer c) Russia. DRDO’s High Energy Materials Research Laboratory (HEMRL) signed a Technology Development Contract with Rosoboronexport Russia.

2. DefExpo 2020 is held at_____________.
a) Lucknow
b) Pune
c) Dispur
d) Shillong

Click here to View Answer
Answer a) Lucknow. DRDO’s High Energy Materials Research Laboratory (HEMRL) signed a Technology Development Contract with Rosoboronexport Russia. It was signed during the DefExpo 2020 in Lucknow.

3. Bidar Airport is situated in___________.
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer d) Karnataka. Ministry of Civil Aviation (MoCA) flagged off the first direct flight from Bidar airport to Bengaluru in Karnataka on 7 February 2020.

4. HUD – in this “D” represents______________.
a) Drive
b) Display
c) Department
d) Dividend

Click here to View Answer
Answer b) Display. Hindustan Aeronautics Limited (HAL) signed an MOU with Israel-based defense electronics company Elbit Systems on 6 February 2020 during the DefExpo 2020. The MoU aims to promote and market the Digital Head-Up Displays (HUD) units.

5. Who has received the Mystic Kalinga Literary Award?
a) Muktha Yaj
b) Sadham Hussain
c) Manoj Das
d) Hari Krishna. P

Click here to View Answer
Answer c) Manoj Das. Odia and English writer Manoj Das received the Mystic Kalinga Literary Award (Indian and Global Languages) at the Mystic Kalinga Festival (MKF).

6. TRIFED – in this “T” represents___________.
a) Training
b) Testing
c) Tribal
d) Term

Click here to View Answer
Answer c) Tribal. Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India Limited (TRIFED) conducted a fashion show entitled “Naturally North-East: The Naga Narrative” held at Suraj Kund Mela.

7. Who has been appointed as the High Commissioner to India by the British government?
a) Philip Barton
b) Dominic Asquith
c) Christopher
c) John Mathew

Click here to View Answer
Answer a) Philip Barton. Career diplomat Philip Barton has been appointed as the High Commissioner to India by the British government. He will succeed Dominic Asquith. The appointment will be effective from Spring 2020.

8. MPC ( Banking Terms) expand as___________.
a) Monetary Policy Committee
b) Money Policy Committee
c) Monetary Policy Commission
d) Money Pre-dept Committee

Click here to View Answer
Answer a) Monetary Policy Committee. The Monetary Policy Committee (MPC) which was led by Governor Shaktikanta Das from 4-6 February. The Central Bank has kept the repo rate unchanged at 5.15%.

9. Which department has launched an e-calculator?
a) Bank
b) Income Tax
c) Railway
d) All the above

Click here to View Answer
Answer b) Income Tax. The Income-Tax Department has launched an e-calculator for individuals to estimate their tax liability if they opt for the new tax slabs, without claiming deductions and exemptions, for ITR filing as announced in the recent Budget, officials said.

10. Bodo people is associated with__________.
a) Odisha
b) Assam
c) Himachal Pradesh
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer b) Assam. Prime Minister Narendra Modi, who is visiting Assam to celebrate the signing of the Bodo agreement, attributed the signing of the Bodo peace accord to people’s support, heralding a new dawn of peace in Assam.

11. Who has setting a record for the longest single spaceflight in history?
a) Steffy Williams
b) Sharine Mathew
c) Christina Koch
d) Andrea Jeremiah

Click here to View Answer
Answer c) Christina Koch. Expedition 61 Flight Engineer Christina Koch of National Aeronautics and Space Administration (Nasa) returned home to Ellington Field in Houston, Texas, US. After setting a record for the longest single spaceflight in history by a woman, Nasa astronaut Christina Koch returned to Earth.

12. FICCI & Central asian countries jointly launches India-Central Asia business council in ____________.
a) Mumbai
b) Chennai
c) Kolkata
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. In order to boost business & economy, the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) together with 5 of the biggest industry bodies of Central Asian countries (Kazakhstan, the Kyrgyz Republic, Tajikistan, Turkmenistan and Uzbekistan) launched the India-Central Asia Business council in New Delhi.

13. Kirk Douglas is passed away at 103, is associated with_____________.
a) Actor
b) Politician
c) Journalist
d) Poet

Click here to View Answer
Answer a) Actor. Kirk Douglas, one of the last surviving movie stars from Hollywood’s golden age, whose rugged good looks and muscular intensity made him a commanding presence in celebrated films like “Lust for Life,” “Spartacus” and “Paths of Glory,” died at his home in Beverly Hills, Calif. He was 103.

14. Who has been appointed as an independent director for Cognizant?
a) Francisco D’Souza
b) Vinita Bali
c) Hamitha Khan
d) Sudhip Singh

Click here to View Answer
Answer b) Vinita Bali. Cognizant Technology Solutions, a US-based IT company with a large presence in India, appointed Vinita Bali as an independent director effective February 24.

15. LinkedIn headquarters is situated in____________.
a) California
b) Armenia
c) Ashgbad
c) Ankara

Click here to View Answer
Answer a) Caliornia. LinkedIn CEO Jeff Weiner is stepping down after 11 years at the helm of the popular professional social networking company owned by Microsoft.

16. FICCI in this “F” represents as_____________.
a) Federation
b) Film
c) Flight
d) Fenny

Click here to View Answer
Answer a) Federation. In order to boost business & economy, the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) together with 5 of the biggest industry bodies of Central Asian countries .

17. Record-setting Nasa astronaut returns home after spending ____days in space .
a) 232
b) 328
c) 400
d) 129

Click here to View Answer
Answer b) 328 . Record-setting Nasa astronaut returns home after spending 328 days in space.

18. Who is the Current Governor of RBI?
a) Ajay Kumar
b) Vaithy Prabhu M
c) Shaktikanta Das
d) CM Bodge

Click here to View Answer
Answer c) Shaktikanta Das. The Reserve Bank of India (RBI) released the 6th bi-monthly monetary policy statement for 2019-20 on 6 February. The Monetary Policy Committee (MPC) which was led by Governor Shaktikanta Das from 4-6 February. The Central Bank has kept the repo rate unchanged at 5.15%.

Leave a Comment