Current Affairs Quiz – February 05 2020

Current Affairs Quiz – February 05 2020

1. Mirabai Chanu won gold in event, is associated with______________.
a) Shooting
b) Weightlifting
c) Swimming
d) Boxing

Click here to View Answer
Answer b) Weightlifting. In Weightlifting, former world champion Mirabai Chanu bettered her own national record by two kilogram as she lifted a total of 203kg to win the 49kg gold in the National Championships in Kolkata.

2. According to WHO report, Cancer Cases to increase by ________% in 2040.
a) 52
b) 69
c) 75
d) 81

Click here to View Answer
Answer d) 81. While the world marked World Cancer Day on February 4, 2020, the World Health Organization released its report on Cancer. According to the report, the cancer cases will increase by 81% by 2040. This is mainly due to lack of investment.

3. Which state government has launched the Janasevaka scheme?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Telangana
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer d) Karnataka. The Karnataka government launched the Janasevaka scheme in a few municipal corporation wards to ensure home delivery of various services like ration cards, senior citizen identity and health cards.

4. According to Report, Natural disasters cost world $____________ in 2019.
a) 232 billion
b) 334 billion
c) 124 billion
d) 555 billion

Click here to View Answer
Answer a) 232 billion. The world lost as much as $232 billion due to natural disasters in 2019, with India leading in casualties with 1,750 deaths, said a recent report by AON, global professional firm which provides risk solutions to insurance firms, among other things.

5. ___________ signed largest-ever single foreign currency loan for $750 million.
a) NTPC
b) Indian Oil Corporation
c) NHPC
d) Power Grid Corporation

Click here to View Answer
Answer a) NTPC. State-owned power generator NTPC Ltd announced it has signed a syndicated loan in Japanese Yen equivalent to $750 million.

6. IADR – in this “D” represents____________.
a) Defence
b) Dental
c) Department
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Dental. The International Association of Dental Research (IADR)

7. Who has Become First Indian To Receive IADR Fellowship?
a) Saif Khan
b) Saima Yunus Khan
c) Sabith Almas
d) Rithika Singh kumari

Click here to View Answer
Answer b) Saima Yunus Khan. Dr Saima Yunus Khan, Chairperson, Department of Paediatrics and Preventive Dentistry, Dr Z A Dental College (ZADC), Aligarh Muslim University (AMU) accomplished an exemplary feat as she became the first Indian to be conferred with the prestigious IADR Fellowship in the field of dental research, a statement from the varsity said.

8. According to Jahangir Aziz of JPMorgan, India’s GDP growth to be slightly higher at __________% in 2021.
a) 4.2
b) 5.1
c) 5.5
d) 6.2

Click here to View Answer
Answer c) 5.5. Aziz told CNBC-TV18 that things were not looking very good on the growth front and hopefully next year GDP will be slightly higher at about 5.5 percent.

9. KYC in banking terms, expand as____________.
a) know-your-customer
b) know-your-country
c) Kite-your-customs
d) keen-your-customer

Click here to View Answer
Answer a) know-your-customer. know-your-customer (KYC).

Leave a Comment