Current Affairs Quiz – February 05 2018

Current Affairs Quiz

1. Who recently won Cyprus presidential Election for the 2nd term?

a) Nicos Anastasiades

b) Alexis Tsipras

c) Giorgos Lillikas

d) Ioannis Kasoulidis

Click here to View Answer
Answer: a) Nicos Anastasiades

Nicos Anastasiades has won a second five-year term as president of the Republic of Cyprus. Anastasiades, 71, is now expected to pick up the pieces of a suspended peace process on the ethnically split island, as well as oversee the economic recovery of a country still bouncing back from a crippling financial crisis. 

2. What is the capital of Cyprus?

a) Lira

b) Som

c) Nicosia

d) Lima

Click here to View Answer
Answer: c) Nicosia

Cyprus 

CapitalNicosia
CurrencyEuro

3. Which of the Airport recently topped world’s busiest Airport for international Passengers?

a) Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport

b) Beijing Capital International Airport

c) Dubai International Airport

d) O’Hare International Airport

Click here to View Answer
Answer c) Dubai International Airport

Dubai Airport handled 83.6 million travellers in 2017, new figures have shown, making it – still – the busiest in the world in terms of international passengers.

Istanbul’s biggest airport, and the main hub for Turkish Airlines, has grown even more rapidly than Dubai. Turkish Airlines, the world’s largest carrier in terms of number of countries served, is its biggest customer. 

4. UP government has fined ₹10 lakh over e-waste on which of the river bank?

a) Ganga

b) Gomti River

c) Sharda Rivers

d) Ramganga river

Click here to View Answer
 Answer: d) Ramganga river

The National Green Tribunal has imposed an environment compensation of Rs 10 lakh on the Uttar Pradesh government for failing to take action on disposing e- waste from the banks of the Ramganga river in Moradabad

A bench, headed by Acting NGT Chairperson Justice U D Salvi, took exception over the state government’s inaction in the matter and observed that nothing has been done till date.

5. Who is the chairman of National Green Tribunal?

a) Umesh Dattatraya Salvi

b) Umesh Das salvi

c) Umesh Dasgupta Salvi

d) Umesh Dev Salvi

Click here to View Answer
Answer: a) Umesh Dattatraya Salvi

Current acting chairmen of NGT is justice Umesh Dattatraya Salvi.

National Green Tribunal:

National Green Tribunal Act, 2010 (NGT) is an Act of the Parliament of India which enables creation of a special tribunal to handle the expeditious disposal of the cases pertaining to environmental issues.

It draws inspiration from the India’s constitutional provision of Article 21, which assures the citizens of India the right to a healthy environment.

6. Which of the state would organize Global Agriculture Summit? 

a) Jharkhand

b) Assam

c) Meghalaya

d) Tripura

Click here to View Answer
 Answer: a) Jharkhand

Jharkhand state government would organise Global Agriculture Summit this year on the pattern of Momentum Jharkhand Investors Summit. The Global Agriculture Summit would involve scientists, processing experts, innovators and agro-entrepreneur. 

7. Who is the Governor of Jharkhand?

a) Kalyan Singh

b) Draupadi Murmu

c) Vajubhai Vala

d) Ram Naik

Click here to View Answer
Answer: b) Draupadi Murmu

Jharkhand
CapitalRanchi
Chief MinisterRaghubar Das
GovernorDraupadi Murmu

8. With which taxi aggregator recently signed an MoU to brought app based river taxi service in Assam?

a) Uber

b) Ola

c) Grab

d) Meru

Click here to View Answer
 
Answer: b) Ola

Taxi aggregator Ola has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Government of Assam to pilot a one-of-its-kind app-based river taxi service in Guwahati.

Assam has a very unique transportation landscape where water transport plays an important role in cities such as Guwahati. Ola has played a key role in streamlining road transport over the last few years in the state. 

9. Jasprit Bumrah is related to which of the sports?

a) Cricket

b) Hockey

c) Golf

d) Football

Click here to View Answer
 
Answer: a) Cricket

Indian cricketers Jasprit Bumrah and Harmanpreet Kaur as well India women’s hockey team goalkeeper Savita Punia and shooter Heena Sidhu are among Forbes India 30 Under 30, a list that celebrates ‘twenty-somethings who are shaping the new India’. 

10. Which Country researchers recently developed AI system to train robots for army?

a) Brazil

b) Russia

c) UAE

d) US

Click here to View Answer
 
Answer: d) US

Researchers at the US Army Research Laboratory and the University of Texas at Austin have developed new algorithms for robots to learn to perform tasks effectively by interacting with a human instructor. The findings of the study were presented at the Association for the Advancement of Artificial Intelligence Conference in New Orleans, Louisiana. 

11. Mahatma Gandhi Marine National Park is situated in which of the state/UT in India?

a) Pudhucherry

b) Maharashtra

c) Andaman and Nicobar Islands

d) Odisha

Click here to View Answer
Answer: c) Andaman and Nicobar Islands

Mahatma Gandhi Marine National Park is situated in Wandoor at a distance of about 29 kilometers from Port Blair in Andaman. It was placed under the protection of the Chief Wildlife Warden of the forest department of the Andaman & Nicobar Islands. 

12. Ajit Singh Kohar is passed away recently. He is related to which field?

a) Writer

b) Sports Person

c) Politician

d) Journalist

Click here to View Answer
Answer: c) Politician

Veteran Shiromani Akali Dal leader and party’s sitting legislator from Shahkot in Jalandhar district, Ajit Singh Kohar, passed away following a cardiac arrest. He was 78.

The chief minister described Kohar as a leader committed to the development and prosperity of his constituency, besides ensuring the welfare of all sections of the society. 

13. Who has been appointed as CEO of RIL-BP JV India Gas Solutions?

a) Vinod Tahiliani

b) Vinod roy

c) Sanjay Kumar

d) Ravi kumar

Click here to View Answer
Answer: a) Vinod Tahiliani

India Gas Solutions Pvt Ltd – the 50:50 joint venture of UK’s BP plc and Reliance Industries, named a new chief executive in Vinod Tahiliani as the firm looks to step up natural gas marketing in the country. IGS was formed in 2011 when BP bought 30 per cent stake in RIL’s gas producing KG-D6 and 20 other blocks for USD 7.2 billion. 

Leave a Comment