Current Affairs Quiz – February 05 2017

Current Affairs Quiz

1. KPMG India board has elected ______________ as chairman and CEO to lead the India operations of the consulting and accounting major
a) Rajeev Singh
b) Mahesh Kumar
c) Arun M Kumar
d) Anil Kumar

Click here to View Answer
Answer c) Arun M Kumar. KPMG India board has elected Arun M Kumar as chairman and CEO to lead the India operations of the consulting and accounting major. He succeeds Richard Rekhy, who stepped down in November last year following a large scale exodus of key people from the advisory team. Kumar, who spent the majority of his career with KPMG in the US, will take charge from February 5 for a five-year term.

2. Government of India has formed a _____ member committee to give a report on ways to improve India’s Haj policy and also look into issue of subsidy to the pilgrimage
a) Six
b) Seven
c) Eight
d) Nine

Click here to View Answer
Answer a) Six . The Centre has formed a six-member committee to give a report on ways to improve India’s Haj policy and also look into issue of subsidy to the pilgrimage in light of 2012 Supreme Court order on gradually reducing and abolishing it by 2022. Former Consul General of India (CGI), Jeddah, Afzal Amanullah has been appointed as convener of the high-level panel.

3. India will allow non-state mining companies to mine and sell coal for the first time in _____ years
a) 30
b) 40
c) 50
d) 60

Click here to View Answer
Answer b) 40. India is getting ready to open up commercial coal mining to private companies for the first time in four decades, with the aim of shifting the world’s third-biggest coal importer towards energy self-sufficiency. The step may allow miners an opportunity to benefit from one of the world’s biggest coal markets, yet the offer has to be good enough to compensate for regulatory challenges, according to analysts. India largest contributor to cancer deaths worldwide.

4. Health Ministry launched Measles Rubella vaccination campaign, who is the Union Minister of Health and Family Welfare?
a) Harsh Vardhan
b) Prakash Javadekar
c) Vijay Goel
d) Jagat Prakash Nadda

Click here to View Answer
Answer d) Jagat Prakash Nadda. With an aim to eradicate Rubella and Measles from India, the Union Health Ministry has launched the Measles-Rubella (MR) vaccination campaign, targeting 41 crore children across the country. According to the ministry, after the campaign the MR vaccine will be introduced in routine immunisation, replacing the two doses of measles vaccine given to children at 9-12 months and 16-24 months of age.

5. ___________ scientists have set a new record of data transfer via superdense coding
a) USA
b) UK
c) Russia
d) India

Click here to View Answer
Answer a) USA. US-based scientists have set a new record of data transfer via superdense coding, a process by which the properties of particles like photons, protons, and electrons are used to store information. While computers transmit information in the form of bits (1 or 0), quantum bits can employ two states simultaneously and therefore represent more information than a traditional bit.

6. A mobile app developed by Alibaba helped Chinese authorities’ recovers _____ missing children in 2016
a) 548
b) 611
c) 726
d) 851

Click here to View Answer
Answer b) 611. A mobile app developed by Alibaba helped Chinese authorities recover 611 missing children last year. The ‘Tuanyuan’ app, which means ‘reunion’ in Chinese, sends push notifications with photos and descriptions to users who are close to the location of a child’s disappearance. The notifications are sent to users farther from the location of the disappearance till the child is found.

7. Sweden has committed to completely phase out greenhouse gas emissions by ______
a) 2025
b) 2030
c) 2045
d) 2050

Click here to View Answer
Answer c) 2045. Sweden has committed to completely phase out greenhouse gas emissions by 2045 and called for all countries – including the US – to “step up and fulfil the Paris Agreement”. In one of the most ambitious emissions plans published by a developed nation, the Swedish government has reaffirmed the urgency of tackling climate change.

8. Which country has completed 23 km of ‘anti-migrant wall’ on Russia Border?
a) Poland
b) Norway
c) Lithuania
d) Latvia

Click here to View Answer
Answer d) Latvia. Latvia has completed the first stages of protecting EU borders after erecting a 14-mile fence along the Russian border to stop illegal migrants entering the European Union. The construction was started back in 2015, and planning to finish it by 2019.

9. Who becomes the second Indian after Sachin Tendulkar to feature on the cover of the Wisden Cricketers Almanack?
a) MS Dhoni
b) Virat Kohli
c) Yuvraj Singh
d) Ravichandran Ashwin

Click here to View Answer
Answer b) Virat Kohli. Virat Kohli becomes the second Indian after Sachin Tendulkar to feature on the cover of the Wisden Cricketers Almanack after the Indian captain’s exceptional performances over the course of 2016. Kohli had an exceptional 2016 where he finished as the highest run-scorer with 2595 runs from 41 innings at an average of 86.50 including 7 centuries and 13 half-centuries.

10. England cricketer _______________ has been honoured with Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE)
a) Alastair Cook
b) Joe Root
c) Eoin Morgan
d) Jos Buttler

Click here to View Answer
Answer a) Alastair Cook. England Test captain Alastair Cook has been honoured with Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE). He was awarded the CBE at the Buckingham Palace by Prince Charles.

11. Which city to host National Race Walk Championships on Feb 18-19?
a) Chennai
b) Mumbai
c) New Delhi
d) Bangalore

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. India’s top athletes are expected to take part in the season-opening fourth National Race Walking Championships which will be held on February 18 and 19. The competition for Under-20 boys and girls will also be held along with the senior men’s and women’s events. MAX Bupa will be the title sponsor for the event.

Leave a Comment