Current Affairs Quiz – February 04 2021

Current Affairs Quiz – February 04 2021

Current Affairs Quiz – February 04 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Who has been named as India’s most valuable celebrity brand for the fourth year in a row in Duff & Phelps’ latest celebrity valuation report?
a) Sachin Tendulkar
b) Alia Bhatt
c) Akshay Kumar
d) Virat Kholi

Click here to View Answer
Answer d) Virat Kholi. Kohli’s brand value rose to $237.7 million (₹1,734 crore) in 2020. Actor Akshay Kumar retained his second spot in the rankings with a brand valuation of $118.9 million (over ₹865 crore).

2. Which company got world’s first ‘carbon-neutral’ oil from US?
a) Adani
b) Reliance
c) Tata
d) Ali Baba

Click here to View Answer
Answer b) Reliance. The US supplier said in a statement that Reliance got 2 million barrels of consignment. The Oxy Low Carbon Ventures (OLCV), which is a division of US oil major Occidental had delivered the carbon-neutral oil to Reliance.

3. US extends New START Nuclear Treaty with which country for five years?
a) Russia
b) China
c) Japan
d) USA

Click here to View Answer
Answer a) Russia. This was announced by US Secretary of State Antony Blinken, who said that it made the world safer as unconstrained nuclear competition would endanger us all.

4. Which state has to open its first human milk bank on February 5?
a) Kerala
b) Uttar Pradesh
c) Maharastra
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer a) Kerala. The Health Minister of Kerala, KK Shailaja will open the state’s first Human Milk Bank, a state-of-art facility, at the Ernakulam General Hospital on February 5, 2021.

5. PM Narendra Modi inaugurated Chauri Chaura centenary celebrations at____________.
a) Kerala
b) Uttar Pradesh
c) Maharastra
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh.The Prime Minister also released a postal stamp dedicated to mark the beginning of centenary celebrations of the Chauri Chaura incident. Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath was present on the occasion.

6. India’s first amputee clinic launched at______________.
a) Pune
b) Nagpur
c) Chandigarh
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer c) CHandigarh. This was informed by the institute’s Director Jagat Ram on February 2, 2021.

7. Who has been appointed as the president of Boxing Federation of India ?
a) Amit Desai
b) Ajay Singh
c) Hamin Deshpandey
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Ajay Singh. As for his second tenure, Singh said the focus will be developed at the grassroots, sports science, women’s boxing and involving young administrators in the sport.

8. Which Indian medical institute has launched India’s first amputee clinic?
a) JIIPMER
b) AIIMS
c) CMCH
d) PGIMER

Click here to View Answer
Answer d) PGIMER.

9. Aero India 2021 Begins in ____________.
a) Hyderabad
b) Chennai
c) New Delhi
d) Bengaluru

Click here to View Answer
Answer d) Bengaluru. The 13th edition of the international event touted as the world’s first-ever hybrid aero and defence show will see several aircraft of the Indian Air Force (IAF), Army, Navy, Hindustan Aeronautics (HAL), and the Coast Guard participating in the show.

10. According to PHDCCI Report, India has emerged as __________ most resilient economy in 2021.
a) Third
b) Fifth
c) Seventh
d) Second

Click here to View Answer
Answer d) Second. The ranking has been topped by Germany, among the top-10 leading economies. South Korea is at the third position in the list.

11. International Day of Human Fraternity is observed on______________.
a) February 04
b) February 07
c) February 09
d) February 12

Click here to View Answer
Answer a) February 04. International Day of Human Fraternity aims to underline the importance of raising awareness about different cultures and religions, or beliefs, and the promotion of tolerance.

12. The theme for International Day of Human Fraternity 2021 is_______________.
a) A Pathway to the Future
b) Raising awareness about different cultures and religions
c) Promotion of tolerance
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) A Pathway to the Future.

13. World Cancer Day is observed on____________.
a) February 02
b) February 04
c) February 07
d) February 13

Click here to View Answer
Answer b) February 04. World Cancer Day is observed every year on 4 February by the Union for International Cancer Control (UICC).

14. World Cancer Day 2021 theme is__________.
a) Union for International Cancer Control
b) Individuals across the world to take action against the disease
c) I Am And I Will
d) Raise awareness and education about cancer

Click here to View Answer
Answer c) I Am and I Will.

Leave a Comment