Current Affairs Quiz – February 04 2018

Current Affairs Quiz

1.Who recently appointed as new new chief justice of Bangladesh?

a) Surendra Kumar Sinha

b) Syed Mahmud Hossain

c) Shahabuddin Ahmed

d) Mahmudul Amin Choudhury

 

Click here to View Answer
 
Answer: b) Syed Mahmud Hossain

Bangladesh has appointed Syed Mahmud Hossain as the new chief justice, three months after his predecessor and the country’s first Hindu chief justice was virtually forced to resign amid “grave” graft allegations. Justice Hossain had been appointed as the 22nd chief justice of the country. 

2. Which of the following city to host International Conference on ‘Demetrios Galanos and His Legacy’?

a) Mumbai

b) Pune

c) New Delhi

d) Chennai

Click here to View Answer
 
Answer: c) New Delhi

The International Conference on ‘Demetrios Galanos and His Legacy’ was inaugurated in New Delhi. The Indira Gandhi National Centre for the Arts (IGNCA) is organising the 8-days International Conference on, ‘Demetrios Galanos and His Legacy’. Besides the 8-day long convention in Delhi and Varanasi, it is also organising the exhibition and folk music of Greece. 

3. Which of the ministry recently launched ‘Green Good Deeds’ campaign?

a) Environment Ministry

b) Human resource Ministry

c) Child and Women Development Ministry

d) Corporate affairs Ministry

Click here to View Answer
 
Answer: a) Environment Ministry

Union Minister for Environment, Forest and Climate Change, Dr Harsh Vardhan has appealed to the teaching community to join the “Green Good Deeds” campaign, launched by the Ministry to sensitise the peopleand students, in particular, about climate change and global warming.

The Minister reminded the teachers of their “Green Social Responsibility” (GSR), similar to Corporate Social Responsibility (CSR). 

4. Who has been inaugurated First International Kala Mela in New Delhi?

a) President of India

b) Prime Minister of India

c) Vice President of India

d) Culture Minister

Click here to View Answer
 
Answer: c) Vice President of India

The Vice President of India Shri M. Venkaiah Naidu has inaugurated the First International Kala Mela in New Delhi. Lalit Kala Akademi, the premier institution for the promotion of Art and Culture is organizing an International Kala Mela (Arts Festival) wherein artists and groups can showcase their art works from 4th to 18th February. 

5. The Lokopriya Gopinath Bordoloi International Airport is situated in which city?

 a) Guwahati

b) Nagpur

c) Pune

d) Mumbai

Click here to View Answer
 
Answer: a) Guwahati

The Lokopriya Gopinath Bordoloi International Airport in Guwahati will be the centre for project UDAN in the North East region and ASEAN. Small airports will be developed in towns such as Jorhat and Tezpur in Assam under the Ude Desh ka Aam Naagrik (UDAN) project. 

6. Which state is to set up country’s First transgender welfare board?

a) Gujarat

b) Rajasthan

c) Assam

d) Maharashtra

Click here to View Answer
 
Answer: d) Maharashtra

The Transgender Welfare Board (TWB) would finally see light of the day with the Maharashtra government making a provision of Rs 5 crore for welfare of the community. Maharashtra will be the first such state to have such a Board. The Transgender Welfare Board was first conceptualised in 2014 by the previous government. 

7. In which place Maharashtra government approved as new wildlife sanctuary?

a) Vidarbha

b) Ahmednagar

c) Ghodazari

d) Aurangabad

Click here to View Answer
 
Answer: c) Ghodazari

The Maharashtra government has approved Ghodazari in Chandrapur district as a new wildlife sanctuary in the state. Maharashtra State Board for Wildlife, chaired by Chief Minister Devendra Fadnavis. The sanctuary, in the North East of Tadoba, will include 159 sq km of Brahmapuri forest. 

8. World Cancer day is to be observed on which date?

a) February 01

b) February 02

c) February 03

d) February 04

Click here to View Answer
 
Answer: d) February 04

February 4, 2018 commemorated internationally as World Cancer Day, it was founded under the direction of the Union for International Cancer Control (UICC) with the aim of supporting the World Cancer Declaration goals written in 2008. The theme for observing World Cancer Day is ‘We Can. I can.’ 

9. Biggest floating island of India is introduced in which of the following lake?

a) Neknampur Lake

b) Chilika lake

c) Loktak Lake

d) Wular

Click here to View Answer
 
Answer: a) Neknampur Lake

On the occasion of World Wetland Day, city-based NGO Dhruvansh has introduced biggest floating island of India at Neknampur Lake. The water body is affected due to sewage. The floating island introduced close to the inlet ensures filtration of inflows passing through its different layers. 

10. Which country recently launched world’s smallest rocket to carry a satellite?

a) China

b) Japan

c) Russia

d) Australia

Click here to View Answer
 
Answer: b) Japan

Japan has set a new spaceflight record the country’s Aerospace Exploration Agency (JAXA) has successfully launched the smallest-ever rocket to carry a satellite into orbit, a modest SS-520 sounding rocket modified with a third stage inside its nose cone to get its payload into orbit. 

11. Who recently won title of Maybank Championship in Malaysia?

a) Shubhankar Sharma

b) Rory McIlroy

c) Ryo Ishikawa

d) Keegan Bradley

Click here to View Answer
 
Answer: a)  Shubhankar Sharma

India’s Shubhankar Sharma roared back from a four-stroke deficit to claim a remarkable two-shot win at the Maybank Championship in Malaysia for his second European Tour title. 

12. Kanwar Lake Bird Sanctuary is situated in which state?

a) Assam

b) Megalaiya

c) Bihar

d) Nagaland

Click here to View Answer
 
Answer: c) Bihar

The Kanwar Taal or Kabar Taal Lake located in Begusarai district of Bihar, India, is Asia’s largest freshwater oxbow lake. It is approximately three times the size of the Bharatpur Sanctuary.  

13. Hukum Singh, who recently passed away related to which field?

a) Politician

b) Columnist

c) Writer

d) Sports Person

Click here to View Answer
 
Answer: a) Politician

BJP leader and Kairana MP Hukum Singh passed away. He was 79. Hukum Singh had been a seven-time member of the Uttar Pradesh state assembly. 

Leave a Comment