Current Affairs Quiz – February 04 & 05 2022

Current Affairs Quiz – February 04 & 05 2022

Current Affairs Quiz – February 04 & 05 2022. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2021 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which country has regained it’s top spot as India’s trade partner in 2021?
a) China
b) USA
c) UAE
d) South Korea

Click here to View Answer
Answer b) USA. The US is followed by China on second.

2. Who has been appointed as the Director of DRDL?
a) Mukesh Reddy
b) Rahul Kumar
c) GA Srinivasa Murthy
d) Venkatesh Krishnan

Click here to View Answer
Answer c) GA Srinivasa Murthy.

3. Who has been appointed as the Chairman of Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI)?
a) Suresh Kumar
b) Ravi Mittal
c) Vimal Krishnan
d) Raja Pandiyan

Click here to View Answer
Answer b) Ravi Mittal

4. Who has been named the ICC Spirit of Cricket Award 2021?
a) Daryl Mitchell
b) MS Dhoni
c) Adam Conway
d) John Mitchell

Click here to View Answer
Answer a) Daryl Mitchell.

5. Who has been nominated for the prestigious 2022 Laureus World Breakthrough of the Year Award?
a) Neeraj Chopra
b) PV Sindhu
c) Bajrang Punia
d) Abhinav Bindra

Click here to View Answer
Answer a) Neeraj Chopra. The other 5 nominees are Daniil Medvedev (Australian Open runner-up), Emma Raducanu (British tennis star), Pedri (Barcelona and Spain footballer), Yulimar Rojas (Venezuelan athlete) and Ariarne Titmus (Australian swimmer).

6. Telugu short film _________ wins NHRC’s Short Film Award Competition.
a) True Love
b) Street Student
c) Road Trip
d) Friendship

Click here to View Answer
Answer b) Street Student. ‘Street Student’ by Akula Sandeep has been selected for the first prize worth Rs 2 lakh in the seventh Short Film Award Competition.

7. Param Pravega is the new ______.
a) Ballistic Missile
b) Super Computer
c) Bullet Train
d) Submarine

Click here to View Answer
Answer b) Super Computer. The Indian Institute of Science (IISc.), Bengaluru, has installed and commissioned Param Pravega, one of the most powerful supercomputers in India.

8. Who is the Author of ‘India, That is Bharat: Coloniality, Civilisation, Constitution’?
a) Vikram Singh
b) J Sai Deepak
c) Raja Dharma Durai
d) Praveen Jain

Click here to View Answer
Answer b) J Sai Deepak.

9. World Cancer Day is observed globally on__________.
a) 03rd February
b) 04th February
c) 05th February
d) 06th February

Click here to View Answer
Answer b) 04th February. World Cancer Day’s 2022 theme is “Close the Care?Gap”.

10. International Day of Human Fraternity observed on ___________.
a) 03rd February
b) 04th February
c) 05th February
d) 06th February

Click here to View Answer
Answer b) 04th February.

11. The Aravalli Biodiversity Park is situated in _________.
a) Gujarat
b) Madhya Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer d) Haryana. The Aravalli Biodiversity Park in Gurugram, Haryana, has been declared as India’s first “other effective area-based conservation measures” (OECM) site.

12. Which state wins best state tableau of Republic Day parade 2022?
a) Madhya Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Haryana
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. The theme of the tableau of Uttar Pradesh was ‘One District One Product and Kashi Vishwanath Dham’

13. Prime Minister Narendra Modi unveiled ‘Statue of Equality’ in __________.
a) Chennai
b) Hyderabad
c) Delhi
d) Bengaluru

Click here to View Answer
Answer b) Hyderabad. Prime Minister Narendra Modi has dedicated to the nation 216-feet tall ‘Statue of Equality in Hyderabad to commemorate the 11th-century Bhakti saint Ramanujacharya.

14. Who has been appointed as Norway’s central bank Governor?
a) Jens Stoltenberg
b) Ingrid Schulerud
c) Jonas Gahr Støre
d) Anders Behring Breivik

Click here to View Answer
Answer a) Jens Stoltenberg.

15. Government of India has appointed _____________ as the Controller General of Accounts (CGA).
a) Meenakshi Patel
b) Sonali Singh
c) Pradeepa Jain
d) Sonal Gupta

Click here to View Answer
Answer b) Sonali Singh.

16. Who has been named as the new Chairman of UGC?
a) M Jagadesh Kumar
b) Sampath Kumar
c) Bala Subramaniyan
d) Lakshmanan

Click here to View Answer
Answer a) M Jagadesh Kumar.

17. Who is the Author of ‘Golden Boy Neeraj Chopra’?
a) Balakrishnan
b) Ramamoorthy
b) Ramanathan
d) Navdeep Singh Gill

Click here to View Answer
Answer d) Navdeep Singh Gill.

18. Ramesh Deo, who passed away recently, was a/an _________.
a) Journalist
b) Photographer
c) Actor
d) Sportsperson

Click here to View Answer
Answer c) Actor.

Leave a Comment