Current Affairs Quiz – February 03 & 04 2020

Current Affairs Quiz – February 03 & 04 2020

1. Matla Abhiyan is associated with_____________.
a) Army
b) Air Force
c) Railway
d) Navy

Click here to View Answer
Answer d) Navy. The Indian Navy conducted the Coastal Security Exercise, Malta Abhiyan in the Sunderbans region and the exercise is unique of its kind.

2. India and ____________ sign MoU to establish Addu Tourism.
a) Indonesia
b) Bangladesh
c) Maldives
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer c) Maldives. India and Maldives signed 5 Memorandum of Understandings to establish Addu Tourism in 5 islands of Addu atoll. The tourism is to be developed at a cost of 2.49 million USD. Addu is a city in Maldives that contains several inhabited Islands.

3. Who is the new Prime Minister of Iraq?
a) Sabith Hussain
b) Ashik Abbas Alla
c) Mohammed Allawi
d) Sibin Siddique

Click here to View Answer
Answer c) Mohammed Allawi . Anti-government protesters in Iraq have been quick to dismiss President Barham Salih’s appointment of Mohammed Tawfiq Allawi as prime minister-designate, as rallies took place in the capital, Baghdad, and cities in the country’s southern provinces.

4. Who is the Prime Minister of Bangladesh?
a) Khaleda Zia
b) Sheikh Hasina
c) Obaidul Quader
d) Sajeeb Wazad

Click here to View Answer
Answer b) Sheikh Hasina.Prime Minister Sheikh Hasina of Bangladesh on Sunday inaugurated the month long Ekushey Book fair at the Bangla Academy premises in Dhaka.

5. India raises import tax on crude palm oil to _________%.
a) 44
b) 33
c) 21
d) 94

Click here to View Answer
Answer a) 44. India has raised import tax on crude palm oil to 44% from 37.5%, a government notification said, as the world’s biggest palm oil importer tries to boost local oilseed production.

6. Who has been appointed by the United Nations as its Resident Coordinator in Thailand?
a) Gita Sabarwal
b) Divya Govind
c) Bhuvana Maran
d) Antonio Gurenna

Click here to View Answer
Answer a) Gita Sabarwal. India’s Gita Sabharwal has been appointed by the United Nations as its Resident Coordinator in Thailand. She was appointed by UN Secretary-General António Guterres with the host Government’s approval on January 29, 2020.

7. Who won his record 8th Men’s singles title in Australian Open ?
a) Rajeev Ram
b) Max Purcell
c) Dominic Thiem
d) Novak Djokovic

Click here to View Answer
Answer d) Novak Djokovic. In tennis, Serbia’s Novak Djokovic won his record 8th Men’s singles title in Australian Open at Rod Laver Arena in Melbourne. He beat first-time Australian Open finalist Dominic Thiem of Austria.

8. Budget 2020-21 announces largest ever science mission with a outlay of ____________crore for National Mission on Quantum Technologies & Applications.
a) 6000
b) 7000
c) 8000
d) 9000

Click here to View Answer
Answer c) 8000. The government in its budget 2020 has announced a National Mission on Quantum Technologies & Applications (NM-QTA) with a total budget outlay of Rs 8000 Crore for a period of five years to be implemented by the Department of Science & Technology (DST).

9. EPFO – in this “P” represents______________.
a) Public
b) Provident
c) Private
d) Provided

Click here to View Answer
Answer b) Provident. EPFOs (Employment Provident Fund Organization).

10. SAMPRITI-IX – a joint military exercise between India and__________.
a) Russia
b) Bangladesh
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) Bangladesh. The objective of SAMPRITI-IX is to provide basic counter-terrorism training for mountainous and jungle locations.

11. India-Bangladesh joint military exercise SAMPRITI-IX begins in _______________.
a) Meghalaya
b) Manipur
c) Assam
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Meghalaya . It is the ninth edition of India-Bangladesh joint military exercise Sampriti. The exercise commenced at Umroi, Meghalaya on February 03, 2020. The objective of SAMPRITI-IX is to provide basic counter-terrorism training for mountainous and jungle locations.

12. World Cancer Day is observed on _______________.
a) February 01
b) February 02
c) February 03
d) February 04

Click here to View Answer
Answer d) February 04. World Cancer Day is the one singular initiative under which the entire world can unite together in the fight against the global cancer epidemic. It takes place every year on 4 February.

13. Theme for World Cancer Day 2020 is______________.
a) I can, we can
b) I Am and I Will
c) Not Beyond Us
d) Debunk the Myths

Click here to View Answer
Answer b) I Am and I Will.

14. Who is the new CEO (Bangalore Complex) at HAL?
a) Harish Kumar
b) Amitabh Bhatt
c) Rahul Ravindran
d) Santhosh Reddy Ram

Click here to View Answer
Answer b) Amitabh Bhatt. Amitabh Bhatt has taken over as Chief Executive Officer of Bengaluru-headquartered defence PSU, Hindustan Aeronautics Limited’s Bangalore Complex.

15. RFID – in this “R” represents______________.
a) Reserve
b) Research
c) Radio
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Radio. Indian Railways has announced that it will equip all coaches and engines with radio-frequency identification (RFID) tags. About 3, 50,000 passenger coaches and freight coaches of the railways will be equipped with RFID tags for their smart monitoring.

Leave a Comment