Current Affairs Quiz – February 03 and 04 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been appointed as the new Director (Commercial) of National Thermal Power Corporation Limited (NTPC)?
a) K.K. Sharma
b) Anand Kumar Gupta
c) S.C. Pandey
d) Gurdeep Singh

Click here to View Answer
Answer b) Anand Kumar Gupta. Anand Kumar Gupta has taken over the charge as director commercial at NTPC. As director commercial, he will be responsible for the activities relating to commercial, international and domestic business development and consultancy business of NTPC.

2. Government of India has appointed noted economist ______________ as Principal Economic Adviser in the Ministry of Finance
a) Amartya Sen
b) Raghuram Rajan
c) Arvind Panagariya
d) Sanjeev Sanyal

Click here to View Answer
Answer d) Sanjeev Sanyal. Government has appointed noted economist Sanjeev Sanyal as Principal Economic Adviser in the Ministry of Finance. “The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has approved the appointment of Sanjeev Sanyal, former Global Strategist and Managing Director, Deutsche Bank, to the post of Principal Economic Adviser in the Department of Economic Affairs.

3. Who has been named as the new Managing Director & CEO of the National Stock Exchange (NSE)?
a) Bimal Julka
b) SS Kohli
c) Vikram Limaye
d) Gautam Kaji

Click here to View Answer
Answer c) Vikram Limaye. Leading stock exchange National Stock Exchange has selected IDFC chief Vikram Limaye as its new CEO and Managing Director, two months after the sudden exit of Chitra Ramkrishna from the top post. NSE’s board approved Limaye’s name for the top position but a formal announcement would be made later as some formalities need to be completed from his side.

4. Income tax department may slap penalty up to Rs __________ if you fail to file your income tax returns by the given deadline
a) 10,000
b) 25,000
c) 50,000
d) 1,00,000

Click here to View Answer
Answer a) 10,000. As with the presentation of the Union Budget 2017, Finance Minister Arun Jaitley has made it easier for the small tax-payers, the budget has however proposed a fee for delayed filing of income tax return. If the income tax return is furnished after the due date but on or before the December 31 of the assessment year, there will be a fine of Rs 5,000 imposed. In other cases, there will be an imposition of a fine of Rs 10,000.

5. The 31st edition of Surajkund International Crafts Mela started in Haryana, Over 20 countries are participating in the event with ______ as a partner country this year
a) Singapore
b) Egypt
c) Bangladesh
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer b) Egypt. The 31st edition of Surajkund International Crafts Mela started with amid tight security. To be inaugurated by Haryana chief minister Manohar Lal Khattar, the carnival is a 15-day affair in Faridabad, Haryana. Over 20 countries are participating in the event with Egypt as a partner country this year, 2017 and Jharkhand as the theme state. Every year, one country becomes the partner country and an Indian state is selected to set the theme of the mela.

6. A new scheme “TIES” will be launched in 2017-18 to create infrastructure for exports, Expand “TIES”?
a) Trade Infrastructure for Export Services
b) Trade Industry for Export Scheme
c) Trade Infrastructure for Export Scheme
d) Trade Infrastructure for Education Scheme

Click here to View Answer
Answer c) Trade Infrastructure for Export Scheme. A new scheme will be launched in 2017-18 to create infrastructure for exports, a move aimed at reducing transaction costs for traders. A new and restructured central scheme with a focus on export infrastructure, namely, Trade Infrastructure for Export Scheme (TIES) will be launched in 2017-18.

7. The tenth edition of Sula Festival has begun in _______________
a) Nashik, Maharashtra
b) Madurai, Tamil Nadu
c) Bangalore, Karnataka
d) Cochin, Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Nashik, Maharashtra. The tenth edition of Sula Fest has begun on 03rd February 2017 at the Sula Vineyards in Nashik, Maharashtra. The line-up for the three-day festival, which will also feature professional wine tastings and grape stomping, includes artists Infected Mushroom and Nucleya. Tickets for Sula Fest, which is offering a camping stay facility, range from RS. 1500 to Rs. 4900.

8. The Union Government has inaugurated Centre of Integrative Oncology (CIO) in _______________
a) Mumbai
b) Hyderabad
c) New Delhi
d) Bangalore

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. The Centre of Integrative Oncology (CIO) was inaugurated at the National Institute of Cancer Prevention and Research (NICPR) at Noida on the eve of world Cancer Day (4th February). The Centre was inaugurated by Dr. Saumya Swaminathan, Secretary, Department of Health Research, Ministry of Health & Family Welfare & Director General, Indian Council for Medical Research and Shri Ajit M. Sharan, Secretary, Ministry of AYUSH in the presence of Prof. Ravi Mehrotra, Director, NICPR-ICMR.

9. NITI Aayog CEO Amitabh Kant launched __________________, the nation’s first online innovation index portal which will rank states based on their innovations
a) National Innovation Index
b) State Innovation Index
c) Industrial Innovation Index
d) India Innovation Index

Click here to View Answer
Answer d) India Innovation Index. To make India an innovation-driven economy, NITI Aayog, Department of Industrial Policy & Promotion (DIPP) and Confederation of Indian Industry (CII) together launched a mega initiative “India Innovation Index” that will rank states on Innovations through country’s first online innovation index portal that will capture data on innovation from all Indian states on innovation and regularly update it in real time.

10. World Cancer Day observed on February 4, the theme of World Cancer Day 2017 is ___________________
a) Together it is possible
b) We can, I can
c) Not beyond us
d) Cancer – Did you know?

Click here to View Answer
Answer b) We can, I can. A truly global event taking place every year on 04th February World Cancer Day unites the world’s population in the fight against cancer. Taking place under the tagline ‘We can. I can.’, World Cancer Day 2016-2018 will explore how everyone – as a collective or as individuals – can do their part to reduce the global burden of cancer. It aims to save millions of preventable deaths each year by raising awareness and education about the disease, pressing governments and individuals across the world to take action.

11. The Unique Identification Authority of India (UIDAI) clamps down on 50 fraud sites for offering _______________
a) Passport related services
b) PAN card related services
c) Aadhaar-related services
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Aadhaar-related services. In a massive crackdown on unauthorised agencies offering Aadhaar-related services illegally and charging excessive money from the public, Unique Identification Authority of India (UIDAI) has shut down 12 such websites and 12 mobile apps available on the Google Playstore. The UIDAI has further directed authorities for the closure of another 26 such fraudulent and illegal websites and mobile applications.

12. Which bank has decided to steeply increase the fees for savings account holders on a slew of activities involving cash?
a) HDFC Bank
b) ICICI Bank
c) Axis Bank
d) South Indian Bank

Click here to View Answer
Answer a) HDFC Bank. The country’s second-largest private sector lender HDFC Bank has decided to steeply increase the fees for savings account holders on a slew of activities involving cash. HDFC Bank has decided to steeply raise the charges on certain transactions, capping cash component in others and also introducing charges on certain transactions from March 1.

13. Government of India appointed 3 whole-time members in Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI), who among the following is not one of them?
a) Suman Saxena
b) Mukulita Vijaywargiya
c) Arvind Panagariya
d) Navrang Saini

Click here to View Answer
Answer c) Arvind Panagariya. Government has appointed four nominees, including two joint secretaries, to the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI). M S Sahoo, who has served as member of fair trade regulator CCI and markets watchdog Sebi, took charge as IBBI Chairperson. The Union Government has appointed former Deputy CAG Suman Saxena, Mukulita Vijaywargiya and Navrang Saini as whole-time member in the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI).

14. Recently H-1B visa reform bill introduced in US House of Representatives, according to this bill what is the proposed minimum salary of H-1B visa holders?
a) $80,000
b) $100,000
c) $120,000
d) $130,000

Click here to View Answer
Answer d) $130,000. A legislation has been introduced in the US House of Representatives, which among other things calls for more than doubling the minimum salary of H1B visa holders to $130,000, making it difficult for firms to use the programme to replace American employees with foreign workers, including from India.

15. The United Kingdom (UK) Prime Minister has received Parliament’s approval to begin the process of Britain’s exit from the European Union (EU), who is the Prime Minister of UK?
a) Margaret Thatcher
b) Theresa May
c) Hillary Clinton
d) Angela Merkel

Click here to View Answer
Answer b) Theresa May. The United Kingdom (UK) Prime Minister Theresa May has received Parliament’s approval to begin the process of Britain’s exit from the European Union (EU) after winning a crucial vote in the House of Commons.

16. The Right to Information (RTI) Act came into force in _____________ recently
a) Libya
b) Indonesia
c) Kenya
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer d) Sri Lanka. The Right to Information (RTI) Act came into force in Sri Lanka, a piece of legislation aimed at restoring transparency and good governance in a country that has been plagued by corruption and misrule. The government had last week gazetted the categories of public authorities that fall within the purview of the RTI. The authorities are bound to respond to these requests as per the specified guidelines, within a maximum period of 28 days. Five countries enacted an RTI-like legislation in 2016, including Kenya, Philippines, Sri Lanka, Togo and Vietnam.

17. Which country has reportedly tested a new version of a missile that can carry up to 10 nuclear warheads?
a) China
b) India
c) USA
d) Russia

Click here to View Answer
Answer a) China. China has reportedly tested a new version of a missile that can carry up to 10 nuclear warheads, signaling a major shift in its nuclear capability as Beijing gears up for a possible military showdown with the US under Trump Presidency. The flight test of the DF-5C missile was carried out last month using 10 multiple independently targetable reentry vehicles, or MIRVs, the Washington Free Beacon reported.

18. India’s first Centre of Excellence in Automation Technology was inaugurated by the _______________
a) Indian Institutes of Technology
b) Gujarat Technological University
c) Birla Institute of Technology and Science
d) Delhi Technological University

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat Technological University. German technology major, Bosch Rexroth-funded India’s first Centre of Excellence in i 4.0 Automation Technology opened at the Vishwakarma Government Engineering College under Gujarat Technological University in Ahmedabad. The Center of Excellence will be open for students of engineering students from across the state and also for the industry to conduct research in automation and hydraulics.

19. Joginder Singh who passed away recently, he served as a director of ___________
a) Income Tax
b) Security Exchange Board of India
c) Central Bureau of Investigation
d) National Stock Exchange

Click here to View Answer
Answer c) Central Bureau of Investigation. Former CBI director Joginder Singh passed away after prolonged illness. His cremation is scheduled to take place on February 4 at 1 pm at the Lodhi Crematorium in New Delhi. An IPS officer, Singh was the CBI director between 1996 and 1997. He was serving as an Independent Non-Executive Director of Sunil Healthcare Ltd. since January, 2000 and also served as the Director of Pamwi Tissues Ltd.

20. Asim Basu who passed away recently was a/an
a) Stage craft director
b) Theatre personality, actor
c) Director, artist, painter and writer
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above. Eminent stage craft director, theatre personality, actor, director, artist, painter and writer Asim Basu passed away after a prolonged illness. Basu was closely associated with the art and culture scene of Odisha for over five decades. He was 82. Basu has received the state Sangeet Natak Akademi Award in 1998.

Leave a Comment