Current Affairs Quiz – February 02 2021

Current Affairs Quiz – February 02 2021

Current Affairs Quiz – February 02 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which company has appointed Henry Moniz as its First Chief Compliance Officer?
a) Apple
b) Microsoft
c) Facebook
d) Google

Click here to View Answer
Answer c) Facebook. Facebook Inc. has appointed Henry Moniz as its first-ever Chief Compliance Officer. He will join Facebook on February 8 to lead the company’s global compliance team.

2. World Wetlands Day is observed on______________.
a) February 02
b) February 05
c) February 08
d) February 12

Click here to View Answer
Answer a) February 02. World Wetlands Day is observed every year on February 2 globally. The day aims to raise awareness about the crucial role played by wetlands for people and our planet.

3. The theme for World Wetlands Day 2021 is______________.
a) Wetlands and Universe
b) Wetlands and Water
c) Wetlands and Globe
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Wetlands and Water.

4. Which nation has topped the medals tally in the first-ever Asian Online Shooting Championship?
a) Kuwait
b) Saudi Arabia
c) China
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. The 24-member Indian shooting contingent won total 11 medals, which included four gold medals, two silver and five bronze medals. 274 shooters from 22 Asian countries took part in the competition.

5. UN World Tourism Organization headquarters is located in________________.
a) Geneva
b) Italy
c) Germany
d) Spain

Click here to View Answer
Answer d) Spain. In accordance with the latest United Nations World Tourism Organization (UN-WTO) “World Tourism Barometer”, the year 2020 was the “worst year on record” as global tourism suffered adversely due to international travel bans implemented to contain the COVID-19 outbreak.

6. NASA founded on which year?
a) 1935
b) 1938
c) 1958
d) 1946

Click here to View Answer
Answer c) 1958.

7. Which state has set up Botanical Garden to conserve species of Shivalik range?
a) Uttar Pradesh
b) Uttarakhand
c) Tamil Nadu
d) kerala

Click here to View Answer
Answer b) Uttarakhand. Shivalik Arboretum aims to spread nature education among people so that they are able to feel an emotional connect with the trees, and make them more active towards conservation.

8. _______________named Hindi word of 2020 by Oxford.
a) Aankhein
b) Kahani
c) Maanoge
d) Aatmanirbharta

Click here to View Answer
Answer d) Aatmanirbharta. ‘Aatmanirbharta’, implying self-reliance, has been named by Oxford Languages as its Hindi word of the year 2020. Oxford Languages said that the word “validated the day-to-day achievements of the countless Indians who dealt with and survived the perils of a pandemic”.

9. Smriti Irani inaugurates _____________ India International Silk Fair on Virtual Portal on 31st January 2021.
a) 8th
b) 10th
c) 15th
d) 17th

Click here to View Answer
Answer a) 8th. The five days event is being held on the Indian Silk Export Promotion Council’s virtual platform due to COVID-19 pandemic. The fair is considered to be India’s biggest silk fair.

10. Which space agency has appointed Indian-American Bhavya Lal as acting chief of staff?
a) NASA
b) JAXA
c) ESA
d) Roscosmos

Click here to View Answer
Answer a) NASA. NASA has named Indian-American Bhavya Lal as the Acting Chief of Staff. As the senior White House appointee at NASA, Lal served as a member of the Biden Presidential Transition Agency Review Team and oversaw the agency’s transition under US President Joe Biden-led administration.

11. Military staged a coup and took over which nation’s government?
a) Pakistan
b) Nepal
c) Myanmar
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer c) Myanmar. The military has also detained the state counsellor of Myanmar Aung San Suu Kyi and several other civilian leaders. The move has been condemned by several countries and the United Nations.

Leave a Comment