Current Affairs Quiz – February 02 & 03 2022

Current Affairs Quiz – February 02 & 03 2022

Current Affairs Quiz – February 02 & 03 2022. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2021 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Antonio Costa has been re-elected as Prime Minister of ___________.
a) Portugal
b) Spain
c) Italy
d) Germany

Click here to View Answer
Answer a) Portugal.

2. ___________ successfully tested Hwasong-12 ballistic missile.
a) North Korea
b) Japan
c) South Korea
d) China

Click here to View Answer
Answer a) North Korea. The Hwasong-12 has an estimated range of 4,500 km (2,800 miles).

3. Punjab Chief Electoral Officer unveiled its mascot named _________.
a) Baagh
b) Shera
c) Tendua
d) Cheeta

Click here to View Answer
Answer b) Shera.

4. India’s first geological park will be built in ______.
a) Kochi
b) Ahmedabad
c) Jabalpur
d) Indore

Click here to View Answer
Answer c) Jabalpur. Park will be constructed with an investment of Rs 35 crores, over five-acre land.

5. Who has been named as new Defence Intelligence Agency Head?
a) Lt Gen GAV Reddy
b) Lt Gen RK Naidu
c) Lt Gen LJ Soni
d) Lt Gen LK Reddy

Click here to View Answer
Answer a) Lt Gen GAV Reddy.

6. Which Indian Bank has launched a dedicated centralized processing cell named ‘Surya Shakti Cell’?
a) Indian Bank
b) Canara Bank
c) State Bank of India
d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer c) State Bank of India. SBI has collaborated with Tata Power Solar Systems Ltd.

7. Hindustan Petroleum Corporation Ltd. (HPCL) has launched Non-Fuel Retail Store __________.
a) Hindustan Shop
b) HaPpyShop
c) QuicKShop
d) FlipShop

Click here to View Answer
Answer b) HaPpyShop.

8. Punjab National Bank (PNB) has launched co-branded contactless credit cards with ___________.
a) Hindustan Unilever
b) Patanjali
c) Coco Cola
d) Pepsi

Click here to View Answer
Answer b) Patanjali.

9. World Wetlands Day is observed on _____________.
a) February 01
b) February 02
c) February 03
d) February 04

Click here to View Answer
Answer b) February 02. The international theme for World Wetlands Day 2022 is ‘Wetlands Action for People and Nature’.

10. World Interfaith Harmony Week is observed during the first week of __________.
a) January
b) February
c) March
d) April

Click here to View Answer
Answer b) February.

11. Rupinder Singh Suri, who passed away recently, was associated with ___________.
a) Sports
b) Law
c) Journalism
d) Music

Click here to View Answer
Answer b) Law. He was Senior advocate and Additional Solicitor General (ASG).

12. Spituk Gustor Festival is a a two-day annual celebration in ______ region.
a) Ladakh
b) Sri Nagar
c) Ahmedabad
d) Lal Nagar

Click here to View Answer
Answer a) Ladakh.

13. Torgya Festival celebrated in _________.
a) Odisha
b) Arunachal Pradesh
c) West Bengal
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer b) Arunachal Pradesh.

14. Who has been appointed as the Director-General of National Institute of Electronics & Information Technology?
a) Kalyan Mishra
b) Dhruva Singh
c) Madan Mohan Tripathi
d) Vinayak Kumar

Click here to View Answer
Answer c) Madan Mohan Tripathi.

15. According to Domestic rating agency CRISIL, India’s GDP expected to grow ______% in FY23.
a) 6.4
b) 6.8
c) 7.4
d) 7.8

Click here to View Answer
Answer d) 7.8.

16. According to Brand Finance report, LIC is the ________ most valued insurance brand globally.
a) Fourth
b) Sixth
c) Eighth
d) Tenth

Click here to View Answer
Answer d) Tenth. LIC is the only Indian insurance company in the top 10 list.

17. Global Center of Excellence in Affordable and Clean Energy is launched in __________.
a) IIT Madras
b) IIT Delhi
c) IIT Ahmedabad
d) IIT Dharwad

Click here to View Answer
Answer d) IIT Dharwad.

18. Who is the Author of ‘The Class of 2006: Sneak Peek into the Misadventures of the Great Indian Engineering Life’?
a) Akash Kansal
b) Vittal Bhat
c) Narayana Moorthy
d) Dhamodar Singh

Click here to View Answer
Answer a) Akash Kansal.

19. Amitabh Dayal, who passed away recently, was a/an ___________.
a) Sportsperson
b) Actor
c) Journalist
d) Lawyer

Click here to View Answer
Answer b) Actor.

20. Khijadiya Bird Sanctuary is located in _____________.
a) Gujarat
b) Uttar Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer a) Gujarat. Khijadiya Bird Sanctuary near Jamnagar in Gujarat and Bakhira Wildlife Sanctuary in Uttar Pradesh have been listed as Wetlands of International Importance by the Ramsar Convention.

Leave a Comment