Current Affairs Quiz – February 01 2021

Current Affairs Quiz – February 01 2021

Current Affairs Quiz – February 01 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. RBI cancels licence of Shivam Sahakari Bank, belongs to which state?
a) Uttar Pradesh
b) Maharastra
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Maharastra. The Commissioner for Cooperation and Registrar of Cooperative Societies, Maharashtra has also been requested to issue an order for winding up the bank and appoint a liquidator for the bank.

2. Which city metro has become first to sanitise coaches using UV rays?
a) Chennai metro
b) Mumbai metro
c) Lucknow metro
d) Hyderabad metro

Click here to View Answer
Answer c) Lucknow metro. Lucknow Metro has become the 1st metro in the country to use ultraviolet rays to sanitise train coaches. For this, the LMRC has procured UV sanitization apparatus from M/s FB TECH, an Indian firm in Jaipur, Rajasthan.

3. Who is the current Chief Economic Advisor of India?
a) K Shivan
b) Aravindh manimaran
c) Abimanyu Dev
d) Krishnamurthy Subramanian

Click here to View Answer
Answer d) Krishnamurthy Subramanian. The Economic Survey 2020-21 was released on 29th January 2021 by the Chief Economic Advisor of India, Krishnamurthy Subramanian. According to the survey, India’s economy could contract 7.7 per cent in the financial year that ends on March 31.

4. Which minister has launched anti-doping reference material?
a) Raj Nath Singh
b) Nirmaala Sitharaman
c) Kiren Rijiju
d) Arjun Munda

Click here to View Answer
Answer c) Kiren Rijiju. Union Minister of Youth Affairs & Sports, Kiren Rijiju has launched a breakthrough Reference Material for use in chemical testing in the field of anti-doping.

5. Which state has topped in justice delivery in India Justice Report 2020?
a) Uttar Pradesh
b) Maharastra
c) Tamil Nadu
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer b) Maharastra. The second edition of the India Justice Report, India’s only ranking of states on delivery of Justice to people, announced. Maharashtra once again at the top of the 18 Large and Mid-sized states (with a population of over one crore each) in the 2nd Edition of the India Justice Report.

6. World Leprosy Day is observed on___________.
a) January 21
b) January 23
b) January 27
d) January 31

Click here to View Answer
Answer d) January 31. The day is celebrated to raise global awareness of this deadly ancient disease and call attention to the fact that it can be prevented, treated and cured.

7. Who has been appointed as the new President of the Asian Cricket Council (ACC)?
a) Saurav Ganguly
b) Jay Shah
c) Santhu Mishra
d) Neelam Goshwami

Click here to View Answer
Answer b) Jay Shah. He is the youngest person ever to be appointed to the office. He replaces Nazmul Hussain, Chief of Bangladesh Cricket Board (BCB) who was the previous chief of the ACC.

8. Syed Mushtaq Ali T20 Trophy won by which state?
a) Tamil Nadu
b) West bengal
c) Uttar Pradesh
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Tamil Nadu. In Cricket, Tamil Nadu lifted the coveted Syed Mushtaq Ali T20 Trophy after defeating Baroda by seven wickets in the final at the Sardar Patel Stadium in Ahmedabad.

9. The theme for World Leprosy Day 2020 is______________.
a) Beat Leprosy, End Stigma and advocate for Mental Wellbeing
b) Beat Leprosy and advocate for Mental Wellbeing
c) Beat Leprosy and End Stigma
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Beat Leprosy, End Stigma and advocate for Mental Wellbeing.

Leave a Comment