Current Affairs Quiz – February 01 & 02 2019

Current Affairs Quiz – February 01 & 02 2019

Current Affairs Quiz


1. The Defence Acquisitions Council, DAC chaired by Defence Minister _______approved indigenous construction of six submarines worth 40 thousand crore rupees.
a) Smriti Irani
b) Arun Jaitley
c) Nirmala Sitharaman
d) Narendra Singh Tomar

Click here to View the Answer
Answer c) Nirmala Sitharaman. The Defence Acquisitions Council, DAC chaired by Defence Minister Nirmala Sitharaman approved indigenous construction of six submarines worth 40 thousand crore rupees. It is the second project under the Ministry’s ambitious strategic partnership model aiming to boost the government’s Make in India’ program

2. The country’s unemployment rate stood at a 45-year-high of _____in 2017-18, according to the National Sample Survey Office’s (NSSO’s) periodic labour force survey (PLFS).
a) 7.0%
b) 5.5%
c) 6.5%
d) 6.1 %

Click here to View the Answer
Answer d) 6.1 %. The country’s unemployment rate stood at a 45-year-high of 6.1 per cent in 2017-18, according to the National Sample Survey Office’s (NSSO’s) periodic labour force survey (PLFS).

3. Which State’s government has approved the Smart Village Campaign to boost infrastructure and facilities in rural areas?
a) Kerala
b) Punjab
c) Madhya Pradesh
d) Assam

Click here to View the Answer
Answer b) Punjab. In a major initiative to boost infrastructure and facilities in rural areas, the Punjab government on Tuesday approved the Smart Village Campaign with an outlay of Rs 384.40 crore. The decision was taken at a Cabinet meeting here under the chairmanship of Chief Minister Amarinder Singh. The campaign is based on the premise that each village would achieve goals in different fields like infrastructure, health, education and environment.

4. The 13th edition of Men’s Cricket World Cup will be played in India in which Year?
a) 2023
b) 2020
c) 2021
d) 2024

Click here to View the Answer
Answer a) 2023. International Cricket Council CEO and former South Africa cricketer David Richardson announced that the 13th edition of Men’s Cricket World Cup will be played in India in 2023.

5. India captain _____became the first woman cricketer to play 200 ODIs.
a ) Harmanpreet Kaur
b) Jaya Sharma
c) Mithali Raj
d) Woorkeri Raman

Click here to View the Answer
Answer c) Mithali Raj. India captain Mithali Raj became the first woman cricketer to play 200 ODIs, adding another achievement to her illustrious career. The 36-year-old is also the highest run-getter in ODIs with 6622 runs at an average of 51.33, including seven hundreds. Mithali could not make a big impact in her 200th game, scoring nine off 28 balls as India were bowled out for 149 in the third and final ODI against New Zealand

6. ____takes charge as Chief Commissioner of CGST.
a) Suman Kumari
b) Dilip Sadarangani
c) Ajai Kumar
d) G V Krishna Rao

Click here to View the Answer
Answer d) G V Krishna Rao. G V Krishna Rao assumed charge as Chief Commissioner of CGST, Central Excise & Customs, Guwahati Zone having jurisdiction over all the North Eastern States. A CGST press release here said Krishna Rao, an officerof the 1987 batch of the Indian Revenue Service (Indirect Taxes & Customs), is a senior officer of the Central Board of Indirect Taxes & Customs (CBIC).

7. 34th international leather festival begins in which State?
a) Sikkim
b) Tamil Nadu
c) Karnataka
d) Odisha

Click here to View the Answer
Answer b) Tamil Nadu. The 34th edition of India International Leather Fair (IILF) will kick off in Chennai, highlighting the export prowess of Indian leather entrepreneurs, the industry’s achievements, use of latest technologies and innovations with an eco-friendly tag.

8. The _____ government will implement the “Tejashri financial services” scheme to help rural women
a) Manipur
b) Maharashtra
c) Delhi
d) Assam

Click here to View the Answer
Answer b) Maharashtra . The Maharashtra government will implement the “Tejashri financial services” scheme to help rural women, state Finance Minister Sudhir Mungantiwar said. it would be implemented by the state’s Mahila Arthik Vikas Mahamandal (MAVIM) and would help understand the needs of rural women and bring them into the mainstream of development.

9. Former Planning Commission member and ex-director of IIMC _____ passed away
a) Chaitanya Majhi
b) Atin Bandyopadhyay
c) Raghbir Bhola
d) Hiten Bhaya

Click here to View the Answer
Answer d) Hiten Bhaya . Former Planning Commission member and ex-director of IIMC Hiten Bhaya passed away at his residence in south Delhi’s Vasant Kunj . Bhaya was a member of the Planning Commission in the Rajiv Gandhi government and had also served as director of the Indian Institute of Mass Communication (IIMC) and chairman of Hindustan Steel.

10. _____became the first Indian to earn a card for the Australian Ladies PGA Tour (LPGA) after coming through its first-ever Qualifying Tournament at the Ballarat Golf Club in Ballarat, Australia.
a) Ariya Jutanugarn
b) Vani Kapoor
c) Gursimar Badwal
d) Tvesa Malik

Click here to View the Answer
Answer b) Vani Kapoor. Vani Kapoor became the first Indian to earn a card for the Australian Ladies PGA Tour (LPGA) after coming through its first-ever Qualifying Tournament at the Ballarat Golf Club in Ballarat, Australia. Vani shot rounds of 71, 78 and 69 to finish at two-over 218 and was tied-12th with three others. The top-20 from a field of 81 earned playing rights on the Australian LPGA but there were many other benefits and spots available too.

11. The World Wetlands Day is observed on which date?
a) 2nd Feb
b) 3rd Feb
c) 5th Feb
d) 4th Feb

Click here to View the Answer
Answer a) 2nd Feb. World Wetlands Day occurs annually on February 2nd, marking the date of the adoption of the Convention on Wetlands on February 2, 1971. Established to raise awareness about the value of wetlands for humanity and the planet, WWD was celebrated for the first time in 1997 and has grown remarkably since then. The international theme for World Wetlands Day 2019 is ‘Wetlands and Climate Change’

12. Who has been appointed as the new Director of the Central Bureau of Investigation (CBI)?
a) Rishi Kumar Shukla
b) Rajeev Kumar Shukla
c) Rishi Kapoor
d) Shankar Kumar

Click here to View the Answer
Answer a) Rishi Kumar Shukla. Twenty-two days after Alok Verma was ousted as CBI chief, the Centre appointed Rishi Kumar Shukla, a 1983-batch IPS officer of the Madhya Pradesh cadre, the agency’s new Director. Shukla was the Madhya Pradesh police chief until January when he was transferred by the Kamal Nath government as chairman of police housing.

13. The government has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with tech giant Microsoft, to transform the educational landscape in the state
a) Sikkim
b) Maharashtra
c) Uttar Pradesh
d) Gujarat

Click here to View the Answer
Answer a) Sikkim. Aiming to transform the educational landscape in the state, the Sikkim government has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with tech giant Microsoft. Sikkim Minister for Human Resource Development RB Subba said the state government was committed to harnessing the power of technology to transform e-governance and core sectors and partnering with Microsoft was a much-needed step to help prepare the future generation.The government’s vision was to make the youth future-ready and Microsoft was an able partner for transformational initiatives.

14. PNB MetLife, a life insurance company, signed _____as its brand ambassador.
a) MS Dhoni
b) Salman Khan
c) Virat Kohli
d) P.V. Sindhu

Click here to View the Answer
Answer d) P.V. Sindhu. PNB MetLife, a life insurance company, signed P.V. Sindhu as its brand ambassador. She is respected by contemporaries, created a fan following across generations with athleticism and aggression on court. The shuttler conquered some of the biggest names in women’s badminton.

Leave a Comment