Current Affairs Quiz – December 31 2018

Current Affairs Quiz – December 31 2018

Current Affairs Quiz


1. The 3rd edition of women’s national boxing championships has started at the JSW Sports-owned Inspire Institute of Sport in which city of Karnataka?
a) Vijayanagara
b) Dharwad
c) Gadag
d) Haveri

Click here to View Answer
Answer a) Vijayanagara. Country’s top boxers will be vying for top honours when the third edition of women’s national boxing championships begins at the JSW Sports-owned Inspire Institute of Sport , With close to 250 entries received from 31 states and institutions, pugilists will compete in all weight categories including 48kg, 51kg, 54kg, 57kg, 60kg, 64kg, 69kg, 75kg, 81kg and +81kg class.

2. Which Country’s Cabinet has approved issuance of ‘Panda bonds’ in Chinese currency?
a) China
b) Nepal
c) Pakistan
d) India

Click here to View Answer
Answer c) Pakistan. Pakistan’s cabinet has approved the issuance of first-ever renminbi-denominated bonds to raise loans from China’s capital markets, as the country moved a step forward to give the Chinese currency a status at par with the US dollar. The ‘Panda Bonds’ was approved in a Cabinet meeting, led by Prime Minister Imran Khan.

3. The Ministry of Home Affairs (MHA) has banned which Sikh militant group under the Section 35 of Unlawful Activities (Prevention) Act (UAPA) of 1967 ?
a) The Sikh Liberation Force
b) Babbar Khalsa International
c) Khalistan Commando Force
d) Khalistan Liberation Force

Click here to View Answer
Answer d) Khalistan Liberation Force. The government has banned Khalistan Liberation Force (KLF) for its involvement in several killings, bombings and other terror activities during its violent campaign for “secession of Punjab”.

4. Which Among the following documentary film based on the garbage of Dibrugarh town in Assam has bagged the Best Short documentary film award in Asia South East International ?
a) Dams: The Lethal Water Bombs
b) Block by Block
c) Finding Beauty in Garbage
d) An Encounter with Faces

Click here to View Answer
Answer c) Finding Beauty in Garbage.

5. ________state government has decided to form a new Spiritual Department?
a) Telangana
b) Kerala
c) Uttar Pradesh
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Madhya Pradesh . Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath has decided to form a new Spiritual Department as per the Congress manifesto. The Religious Trust and Endowments and Happiness Department will be merged in the new department. Directorate of Religious Trusts and Endowments, Pilgrimage and Fair Authority, Directorate of Mukhya Mantri Teerth-Darshan Yojana and Rajya Anand Sansthan working till now will also be included in the new department.

6. Mrinal Sen, who passed away recently, he was Associated with which field?
a) Singer
b) Politics
c) Film Industry
d) Sports

Click here to View Answer
Answer c) Film Industry . Mrinal Sen was a Bengalifilmmaker based in Kolkata. Along with his contemporaries Satyajit Ray and Ritwik Ghatak, he was often considered to be one of the greatest ambassadors of Bengali parallel cinemaon the global stage.

7. Marine National Park is situated in which among the following Indian State?
a) Gujarat
b) Bihar
c) Odisha
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Gujarat. Marine National Park in the Gulf of Kutch is situated on the southern shore of the Gulf of Kutch in the Devbhumi Dwarka district of Gujarat state, India.

8. Recently, Table Tennis Federation of India lifted ban on ______?
a) Paulomi Ghatak
b) Mouma Das
c) Soumyajit Ghosh
d) Manika Batra

Click here to View Answer
Answer c) Soumyajit Ghosh. Former national champion and international paddler Soumyajit Ghosh can now return to the mainstream of national and international table tennis after the Table Tennis Federation of India (TTFI) decided to revoke his suspension, handed out in March this year.

9. The government has appointed __________as new Chief Information Commissioner along with four new Information Commissioners in the Central Information Commission (CIC).
a) Yashwardhan Kumar Sinha
b) Sudhir Bhargava
c) Neeraj Kumar Gupta
d) Suresh Chandra

Click here to View Answer
Answer b) Sudhir Bhargava. The government has appointed Sudhir Bhargava as new Chief Information Commissioner along with four new Information Commissioners in the Central Information Commission (CIC) which had been functioning with just three of them as against a sanctioned strength of 11, including the Chief Information Commissioner.

10. Who has won the Rachael Heyhoe Flint Award for the ICC Women’s Cricketer of the Year ?
a) Mithali Raj
b) Smriti Mandhana
c) Alyssa Healy
d) Sophie Ecclestone

Click here to View Answer
Answer b) Smriti Mandhana. India’s stylish left-handed opener Smriti Mandhana has won the Rachael Heyhoe Flint Award for the ICC Women’s Cricketer of the Year and also been named as the ICC Women’s ODI Player of the Year

11. _______ was American scientist who passed away recently, who helped design and build the forerunner of the internet?
a) Bowman, James
b) Banneker, Benjamin
c) Bashen, Janet
d) Larry Roberts

Click here to View Answer
Answer d) Larry Roberts. United States scientist Larry Roberts who helped design and build the forerunner of the internet has died aged 81. In the late 1960s, he ran the part of the US Advanced Research Projects Agency (Arpa) given the job of creating a computer network called Arpanet.

12. Where is the Headquarters of ESAF Small Finance Bank?
a) Ashok Nagar
b) Thrissur
c) Adyar
d) Ayanavaram

Click here to View Answer
Answer b) Thrissur. ESAF Small Finance Bank is an Indian small finance bank providing banking services and small loans to the underbanked. Before becoming a bank it was a non-banking finance company and microfinance institution, licensed by the Reserve Bank of India and headquartered in Thrissur city of Kerala.

Leave a Comment