Current Affairs Quiz – December 31′ 2016

Current Affairs Quiz

1. Name the Indian-origin British professor who received a Knighthood along with Olympic stars Andy Murray and Mo Farah among others by Queen Elizabeth II for their contributions
a) Shanmgha Sundaram
b) Venkata Krishnan Iyer
c) Shankar Balasubramanian
d) Alagarswamy Manirathram

Click here to View Answer
Answer c) Shankar Balasubramanian. Prof. Balasubramanian (50), Herchel Smith Professor of Medicinal Chemistry at Cambridge University, has been recognised for his work as a co-inventor of Next Generation DNA sequencing.

2. Two new Hindi writers Shraddha and ____________ have been chosen for Bharatiya Jnanpith Navlekhan Award.
a) Ankit Jain
b) Ajeet Kumar Rai
c) Ghyansham Kumar Devansh
d) Sarojit Bhai Patel

Click here to View Answer
Answer c) Ghyansham Kumar Devansh. The decision to confer the award on Shraddha for her short story, ‘Hawa Mein Phadphadati Chitthi’ and on Devansh for his poem ‘Akash Mein Deh’ was taken unanimously by a selection panel chaired by eminent poet Vishnu Nagar.
 

3. Who has been chosen for the 26th Bihari Puraskar?
a) Satya Narayan
b) Rishikesh Patel
c) Munna Rai
d) Dhruva Mukherjee

Click here to View Answer
Answer a) Satya Narayan. Eminent Rajasthani litterateur Satya Narayan has been chosen for the 26th Bihari Puraskar, 2016 for his Hindi book titled, “Yeh Ek Dunia”, the K K Birla Foundation announced.

4. Who has been chosen as India’s Sportsperson of the Year 2016 by India Today poll?
a) MS Dhoni
b) Virat Kohli
c) Mithali Raj
d) PV Sindhu

Click here to View Answer
Answer b) Virat Kohli. Test captain Virat Kohli has emerged as India’s Sportsperson of the Year 2016 in a poll conducted by India. Kohli, with 44.18% votes, pipped badminton ace PV Sindhu (31.51%) for the top spot while star all-rounder Ravichandran Ashwin came third with 13.83% of the votes.

5. India’s first transgender school opened in which state?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer a) Kerala. India’s first transgender school opened in Kochi. The school, named Sahaj International, was inaugurated by transgender activist, writer and actor Kalki Subramaniam at Thrikkakara in Kerala’s Ernakulam district.

6. Specified Bank Notes (Cessation of Liabilities) Ordinance, 2016 provides a minimum fine of _________ for holding more than 10 banned 1,000 and 500 rupee notes.
a) Rs 5000
b) Rs 10000
c) Rs 20000
d) Rs 25000

Click here to View Answer
Answer b) Rs 10000. The government has made holding, transfer and receiving of the demonetised note a criminal offence, punishable with a minimum fine of Rs 10,000.

7. Kush Bhagat is associated with
a) Badminton
b) Golf
c) Archery
d) Chess

Click here to View Answer
Answer d) Chess. Mumbai prodigy Kush Bhagat (Seven year old) has won all three gold medals on offer in the 1st Western Asia Youth Chess Championship that concluded in Al Ain Chess Club, UAE.

8. Sergey Karjakin is associated with
a) Chess
b) Swimming
c) Discus
d) Tennis

Click here to View Answer
Answer a) Chess. Sergey Karjakin has turned the tables on rival grandmaster Magnus Carlsen, winning the World Blitz chess championship in Doha, Qatar.

Leave a Comment