Current Affairs Quiz – December 30 & 31 2020

Current Affairs Quiz – December 30 & 31 2020

Current Affairs Quiz – December 30 & 31  2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which nation plans to have the first nuclear reactor on the Moon by 2026?
a) Russia
b) China
c) US
d) Iran

Click here to View Answer
Answer c) US. The United States plans to have the first nuclear reactor on the moon by the end of the year 2026.

2. Which place has been announced as Tamil Nadu’s 38th District?
a) Tirupattur
b) Mayiladuthurai
c) Ranipet
d) Kallakurichu

Click here to View Answer
Answer b) Mayiladuthurai. Tamil Nadu Chief Minister K Palaniswami inaugurated Mayiladuthurai as the 38th district of Tamil Nadu on December 28, 2020. The newly formed district has been carved out of Nagapattinam district.

3. The cabinet has approved an MoU between India and which nation for the peaceful use of outer space?
a) Bhutan
b) Bangladesh
c) Myanmar
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer a) Bhutan.The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi on December 30, 2020 approved a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Bhutan to enhance cooperation for the peaceful use of outer space.

4. The Union Government has declared which state as a disturbed area for six more months?
a) Manipur
b) Mizoram
c) Arunachal Pradesh
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer d) Nagaland. The Union Home Ministry on December 30, 2020 declared the entire Nagaland as a ‘disturbed area’ for six more months under the Armed Forces (Special Powers) Act.

6. Arya Rajendran has taken charge as India’s youngest mayor from which corporation ward of Kerala?
a) Thiruvananthapuram
b) Thrissur
c) Kollam
d) Kannur

Click here to View Answer
Answer a) Thiruvananthapuram. Twenty-one-year-old Arya Rajendran from Kerala became India’s youngest Mayor on December 28, 2020. She took charge as the mayor of the Thiruvananthapuram Corporation.

7. Who has been awarded the DRDO’s Scientist of the Year Award?
a) S Somnath
b) P Kunhikrishnan
c) Sam Dayal Dev
d) Hemant Kumar Pandey

Click here to View Answer
Answer d) Hemant Kumar Pandey. Indian scientist Hemant Kumar Pandey has been awarded DRDO’s ”Scientist of the Year Award” for his contribution in developing several herbal medicines.

8. Who won Digital India award for transferring money in COVID time?
a) Uttar Pradesh
b) Gujarat
c) Bihar
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer c) Bihar. The Chief Minister Secretariat of Bihar, the Disaster Management Department besides the National Informatics Centre (NIC) of the state have jointly been chosen as winners in the “pandemic category” Digital India Awards 2020.

9. India’s 1st Testbed TiHAN launched at ____________.
a) IIT Madras
b) IIT Bombay
c) IIT Hyderabad
d) IISc Bangalore

Click here to View Answer
Answer c) IIT Hyderabad. The Technology Innovation Hub on Autonomous Navigation Systems (TiHAN) for Unmanned Aerial Vehicles and Remotely Operated Vehicles at IIT Hyderabad.

10. India’s first pollinator park opens in ______________.
a) Odisha
b) Uttarakhand
c) Assam
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Uttarakhand. The country’s first pollinator park with over 40 species of butterflies, honeybees, birds and insects has been developed over four acres at Haldwani, Uttarakhand.

11. Who has awarded knighthood in UK New Year honours list?
a) Lewis Hamilton
b) Max Verstappen
c) Michael Schumar
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Lewis Hamilton. Seven-time Formula One champion Lewis Hamilton was awarded knighthood in the United Kingdom New Year Honours list. The award comes after an exceptional run this year, as Hamilton won his seventh world title this year, equaling Michael Schumacher’s record.

12. Harsh Vardhan inaugurates India’s highest meteorological centre at__________.
a) Shimla
b) Darjeeling
c) Manali
d) Leh

Click here to View Answer
Answer d) Leh. Union Minister of Earth Sciences, Dr Harsh Vardhan inaugurated the meteorological centre (MC) of the India Meteorological Department at Leh in Ladakh via video conferencing.

13. Dr. Hemant Kumar Pandey was widely appreciated for developing the Lukoskin drug. What does it treat?
a) Arthritis
b) Asthma
c) Vitiligo
d) Herpes

Click here to View Answer
Answer c) Vitiligo. Lukoskin is used for treating Leucoderma or Vitiligo, a condition in which white patches get developed on the skin.

 

 

Leave a Comment