Current Affairs Quiz – December 29′ & 30′ 2016

Current Affairs Quiz

1. The 2022 National Games will be hosted by
a) Manipur
b) Odisha
c) Meghalaya
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer c) Meghalaya. Meghalaya will host National Games in the year 2022, as the Indian Olympic Association (IOA) has accepted the State’s bid for the games. The year 2022 will also mark the 50 years of its statehood.

2. Swachh SwasthSarvatra is an inter-ministerial joint initiative between the Ministry of Drinking Water and Sanitation and the
a) Ministry of Health and Family Welfare
b) Home Ministry
c) Ministry of Tele Communication
d) Ministry of Aviation

Click here to View Answer
Answer a) Ministry of Health and Family Welfare. The objective of the ‘Swachh Swasth Sarvatra’ initiative is to build on and leverage achievements of two complementary programmes – Swachh Bharat Mission (SBM) and Kayakalp – of the Ministry of Drinking Water and Sanitation and Ministry of Health and FamilyWelfare, respectively.

3. The Venue for World Bhojpuri Conference 2016 is
a) Ahmedabad
b) Varanasi
c) Bengaluru
d) Jaipur

Click here to View Answer
Answer b) Varanasi. High Commissioner of Mauritius to India, Jagdishwar Goburdhun has said that a ‘World Bhojpuri Conference’ will be held  from December 30 2016 to January 1 2017, in which participants from over 18 countries are likely to be present.

4. Government launches IVRS platform to tackle
a) Call drops
b) Drug Trafficking
c) Human Trafficking
d) Corruption

Click here to View Answer
Answer a) Call Drops. The government has launched an Integrated Voice Response System (IVRS) system at multiple locations including Delhi and Mumbai to obtain direct feedback from subscribers on call quality.

5. The ________ police have set up the country’s first centre for digital investigation and training.
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Haryana
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Haryana. The state-of-the-art facility — Digital Investigation Training and Analysis Centre (DITAC) — on the third floor of Traffic Tower in Sushant Lok 1 was inaugurated by Haryana chief minister Manohar Lal Khattar.

6. Mori, a village in _______________ gets Smart Digital village tag.
a) Karnataka
b) Andhra Pradesh
c) Kerala
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer b) Andhra Pradesh. Mori, a tiny village under Sakhinetipalli mandal in East Godavari district of Andhra Pradesh, has sealed its place on India’s digital map by transforming completely into a Smart Digital Village, in every sense of the term.

7. Satellites SuperView-1 01/02 are launched by
a) Russia
b) China
c) Japan
d) Germany

Click here to View Answer
Answer b) China. China has successfully launched a pair of high-resolution remote sensing satellites to get commercial images. The satellites were launched today from the Taiyuan Satellite Launch Centre in Shanxi Province.

8. Ana Ivanovic is associated with
a) Chess
b) Swimming
c) Golf
d) Tennis

Click here to View Answer
Answer d) Tennis. Former world No 1 Ana Ivanovic has  announced her retirement from tennis.

9. Who has been named as World’s Best Playmaker of 2016 by IFFHS?
a) Christiane Ronaldo
b) Lionel Messi
d) David Villa
d) Iniesta

Click here to View Answer
Answer b) Lionel Messi. Barcelona coach Luis Enrique was named the World’s Best Club Coach by the International Federation of Football History and Statistics (IFFHS) while Argentine star Lionel Messi was chosen as the World’s Playmaker of the Year.

10. Sorin Grindeanu has been named as the new Prime Minister of
a) Bulgaria
b) Romania
c) Egypt
d) Peru

Click here to View Answer
Answer b) Romania.

11. Who will take over charge as chairman Chiefs of Staff Committee?
a) Sunil Lanba
b) Marshal Rana
c) NH David
d) SR Rana

Click here to View Answer
Answer a) Sunil Lanba. The senior-most of the service chiefs is given the charge of the Chiefs of Staff committee.

12. What is I in BHIM?
a) India
b) International
c) Interface
d) Intelligence

Click here to View Answer
Answer c) Interface. Prime Minister Narendra Modi has launched a mobile app for the Unified Payment Interface (UPI). The application, which will be common across all banks and financial institutions, is called BHIM (Bharat Interface for Mobile).

13. Sell as Individual is a platform launched by
a) OLX
b) Sanpdeal
c) Flipkart
d) Amazon

Click here to View Answer
Answer d) Amazon. Amazon has launched a service called Sell as Individual, which will let you sell old goods on its platform. With the new service currently available for users in Bengaluru, you can sell products locally in the city.

14. An Unsuitable Boy is a Biography about
a) Salman Khan
b) Karan Johar
c) Yuvraj Singh
d) Virat Kohli

Click here to View Answer
Answer b) Karan Johar.

15. The world’s highest bridge has opened to traffic in __________.
a) Russia
b) Japan
c) China
d) Italy

Click here to View Answer
Answer c) China. The world’s highest bridge has opened to traffic in China, connecting two provinces in the mountainous southwest and reducing travel times by as much as three-quarters, local authorities.

16. Egypt’s government has approved a deal to hand over two Red Sea islands to
a) Saudi Arabia
b) South Africa
c) USA
d) England

Click here to View Answer
Answer a) Saudi Arabia. An Egyptian state advisory body recommended that a Cairo court uphold a ruling that annulled an agreement giving Saudi Arabia control of two islands.

17. Barbara Tarbuck, who passed away recently, was associated with
a) Journalism
b) Economist
c) Music
d) Movies

Click here to View Answer
Answer d) Movies. Barbara Tarbuck, the busy actress who played Lady Jane Jacks on General Hospital for more than a decade and recently appeared on American Horror Story, has died.

Leave a Comment