Current Affairs Quiz – December 29 2019

Current Affairs Quiz – December 29 2019

1. Who has emerged as India’s most searched business tycoon on Google in 2019?
a) Lakshmi Mittal
b) Adithya Mittal
c) Ratan Tata
d) Mukesh Ambani

Click here to View Answer
Answer c) Ratan Tata. Tata Sons chairman Ratan Tata emerged as India’s most searched business tycoon on Google in 2019. Google released a Year in Search 2019 report shows what was trending on the world’s largest search engine during the year in India.

2. China successfully launched largest carrier rocket named as_____________.
a) CR-L
b) CZ-5
c) LCR-C
d) CMC-9

Click here to View Answer
Answer b) CZ-5. China successfully launched the largest carrier rocket of the country, Long March-5 from Wenchang Space Launch Center in south China’s Hainan Province. Long March-5 Rocket The rocket known as CZ-5 blasted off with more than 1,000 tonnes of thrust at 8.45 pm, Xinhua reported.

3. Mandu Festival begins at ________________.
a) Maharastra
b) Madhya Pradesh
c) Assam
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer b) Madhya Pradesh. Madhya Pradesh, the 5-day Mandu festival, started in Mandu, a world-famous picturesque tourist destination located in Dhar district of the state.

4. National Symposium of Poets 2020 organised by___________.
a) Doordharsan
b) Press Information Bureau
c) Press Trust Of India
d) All India Radio

Click here to View Answer
Answer d) All India Radio. All India Radio (AIR) organized the National Symposium of Poets 2020 on 27 December 2019. This edition of poet symposium was attended by select poets from all corners of country, who gave their presentations and captivated the hearts of people.

5. Who has become 2019 Women’s World Rapid Champion?
a) Koneru Humpy
b) Lei Tingjie
c) Ekaterina Atalik
d) Sumanti Kona

Click here to View Answer
Answer a) Koneru Humpy. Indian grandmaster Koneru Humpy has become the 2019 Women’s World Rapid Champion. She defeated China’s Lei Tingjie in a dramatic final in Moscow, Russia.

6. Which country will host World Dairy Summit in 2022?
a) India
b) USA
c) Russia
d) China

Click here to View Answer
Answer a) India. India is working on developing a smart backyard dairying model near Delhi to showcase it to the world at the World Dairy Summit, which the country will host in 2022.

7. Who has created record for longest single spaceflight by woman?
a) Christina Koch
b) Jamila Chris
c) Jessie Williams
d) Kyara De’cruz

Click here to View Answer
Answer a) Christina Koch . NASA Astronaut Christina Koch creates a record for the longest single spaceflight by a woman, surpassing the earlier record of 288 days in space.

8. Who has selected for Harivarasanam award for 2020?
a) Kadakampally Surendran
b) Ravi Shankar
c) Ilaiyaraja
d) Bismillah Khan

Click here to View Answer
Answer c) Ilaiyaraja. Renowned musician and composer Ilaiyaraja has been selected for this year’s Harivarasanam award.

9. UAE extends 300 million US dollars of development aid to _____________.
a) Syria
b) Kuwait
c) Jordan
d) Iraq

Click here to View Answer
Answer c) Jordan. The Abu Dhabi Fund for Development (ADFD) announced that it is providing 300 million US dollars as development aid to the Hashemite Kingdom of Jordan.

10. IDF – in this “D” represents____________.
a) Development
b) Dairy
c) Decision
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Dairy. The annual flagship Summit of International Dairy Federation (IDF) is a platform for dairy stakeholders, including farmers, processors, researchers, and marketers, to exchange knowledge and ideas and experiments on better dairying practices.

Leave a Comment