Current Affairs Quiz – December 29 2017

Current Affairs Quiz

1. Defence Minister Nirmala Sitharaman has inaugurated a modern incubation centre in ___________
a) Bangalore
b) Hyderabad
c) Mumbai
d) Mangalore

Click here to View Answer
Answer d) Mangalore. Defence Minister Nirmala Sitharaman has inaugurated a modern incubation centre – the Centre for Entrepreneurship Opportunities and Learning – for budding entrepreneurs at Mallikatte, Mangalore. The centre will help promote Startup India initiative in the country. This is part of the project ‘Startup Coast’ under which the minister proposed to establish innovation centres, incubation set-up, tinkering labs and co-working space for startups on the west coast in Karnataka.

2. The government has approved ______crore for providing internet connectivity to people in all gram panchayats under BharatNet project
a) 4066
b) 3756
c) 4286
d) 5166

Click here to View Answer
Answer a) 4066. The government has approved ₹4,066 crore for providing internet connectivity to people in all gram panchayats under BharatNet project. “₹4,066 crore has been approved for providing last-mile connectivity, through Wi-Fi or any other suitable broadband technology, at all the GPs (approximately 2,50,000) in the country. The government is rolling BharatNet project to provide high-speed broadband connectivity at gram panchayat (GP) levels.

3. Who will be the next president of the West African nation of Liberia?
a) Franco Baresi
b) Paolo Maldini
c) George Weah
d) Frank Rijkaard

Click here to View Answer
Answer c) George Weah. Former Chelsea, Manchester City, PSG and AC Milan striker George Weah will be the next president of the West African nation of Liberia. The 51-year-old became the first non-European player to win the Ballon d’Or in 1995 and ended his 18-year professional career in 2003. Weah will succeed Ellen Johnson Sirleaf, who was Africa’s first elected female president.

4. ISRO to launch ____ satellites in single mission in January 2018
a) 25
b) 31
c) 37
d) 42

Click here to View Answer
Answer b) 31. The Indian Space Research Organisation (ISRO) has announced that it will launch 31 satellites, including India’s Cartosat-2 series Earth observation satellite, in a single mission onboard its Polar rocket on January 10. The mission would consist of a combination of 28 nano satellites from foreign countries, and one micro and nano satellite from India along with the Cartosat satellite.

5. Which Ministry has announced that it will organise an online quiz competition on Gallantry Awards from January 1-10?
a) Tourism Ministry
b) Human Resource Ministry
c) Defence Ministry
d) Transport Ministry

Click here to View Answer
Answer c) Defence Ministry. The Defence Ministry has announced that it will organise an online quiz competition on Gallantry Awards from January 1-10. The move, planned along with mygov.in, aims to ‘inculcate the spirit of nationalism and patriotic feeling among youth and masses’. The first prize for the quiz, which will be conducted in both Hindi and English, is ₹1 lakh.

6. 22nd National Youth Festival will held in _________
a) Mumbai
b) Hyderabad
c) Bangalore
d) Jaipur

Click here to View Answer
Answer d) Jaipur. More than 5,000 youths from different parts of the country will attend the 22nd National Youth Festival, scheduled to be held in Jaipur from January 12 to 16. Career counselling, panel discussions on the issues of cleanliness, river conservation, direct benefit transfers and environment will also take place.

7. Which country opens its 1st highway with wireless charging systems?
a) USA
b) China
c) India
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) China. Roads with solar panels is no surprise but making a road allocated with the presence of built-in wireless charging systems for electric vehicles and other sensors for drones is something next level and looks like China has successfully achieved that feat. According to Xinhua, China has successfully tested its first photovaltaic highway based on home-grown technology. The road is constructed using solar panels which have a thin sheet of clear concrete on top of them, protecting the surface.

8. Who won World Rapid Chess Championship title in Riyadh, Saudi Arabia?
a) Viswanathan Anand
b) Magnus Carlsen
c) Sergey Karjakin
d) Wesley So

Click here to View Answer
Answer a) Viswanathan Anand. Viswanathan Anand won World Rapid Chess Championship title in Riyadh, Saudi Arabia. Anand, took revenge for his 2013 World Championship loss as he defeated World No 1 Magnus Carlsen in the ninth round match, was placed joint second at the start of the final five rounds (11 to 15).

9. Who won the men’s 50m pistol national title with a national record score of 233 at the ongoing 61st National Shooting Championship?
a) Gagan Narang
b) Manavjit Singh Sandhu
c) Jitu Rai
d) Abhinav Bindra

Click here to View Answer
Answer c) Jitu Rai. Pistol ace Jitu Rai won the men’s 50m pistol national title with a national record score of 233 at the ongoing 61st National Shooting Championship, Trivandrum at the National Games Shooting Range. Rai of army marksmanship got the better of Navy man Omkar Singh who shot 222.4 in the finals. Rai also won the team gold in the event with Jai and Omprakash Mitherwal for a total of 1658, besting team Air Force who managed a total of 1626.

10. Hoshang (Hoshi) Amroliwala who passed away recently was a/an
a) Politician
b) Cricketer
c) Actor
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer b) Cricketer. Former Mumbai Ranji Trophy cricketer, Hoshang (Hoshi) Amroliwala died aged 86. In a first class career between 1956-57 and ’63-64 Amroliwala played 44 games, including 35 in the Ranji Trophy for the then Bombay Cricket Association, and amassed 1,782 runs – including two centuries – at an average of 44.55.

Leave a Comment