Current Affairs Quiz – December 28 2018

Current Affairs Quiz – December 28 2018

Current Affairs Quiz


1. Which city Will host the International Conference on Aluminium (INCAL) in January 2019 for the first time?
a) Surat
b) Pune
c) Jhansi
d) Bhubaneswar

Click here to View Answer
Answer d) Bhubaneswar. Odisha will, for the first time, play host to the International Conference on Aluminium (INCAL) in January 2019. The conference, based on the theme “Driving Growth and Development”, will be held from January 31 to February 3. Organised by the Aluminium Association of India (AAI), under the aegis of the Union mines ministry, the meet is aimed at bringing the international aluminium fraternity under one roof.

2. Recently Which union minister lays the Foundation stone of 11 Projects in Delhi over Yamuna River ?
a) Uma Bharti
b) Arun Jaitley
c) Nitin Gadkari
d) Piyush Goyal

Click here to View Answer
Answer c) Nitin Gadkari. Union Minister Nitin Gadkari laid the foundation stone of 11 projects for Yamuna Rejuvenation under Namami Gange Programme in New Delhi.

Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation said his Ministry is taking the initiative to increase the flow of the Yamuna river. He also stated that the air pollution and water pollution that affects Delhi will soon be gotten rid of.

3. The 26th National Childres’s Science Congress has been inaugurated by the Chief Minister Shri Naveen Patnaik in _______?
a) Mumbai
b) Bhubaneswar
c) Pune
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer b) Bhubaneswar. The 26th National Childres’s Science Congress has been inaugurated by the Chief Minister Shri Naveen Patnaik today in Bhubaneswar. Inaugurating the Congress session, Shri Patnaik has said that the progress of science is essential for the National growth and healthy Nation. Odisha government is organizing various programmes for the development of scientific temper among students.

4. Who has been appointed as as MD CEO of Tata Coffee?
a) Venu Srinivasan
b) Chacko Purackal Thomas
c) TS Vijayan
d) David Tait

Click here to View Answer
Answer b) Chacko Purackal Thomas . Tata Coffee Executive Director and Deputy CEO Chacko Purackal Thomas has been promoted as the managing director and chief executive officer. He will assume the charge from April 1, 2019.

5. Which State government has implemented the 7th Pay Commission’s recommendations for all government employees from January 1?
a) Tamil Nadu
b) Manipur
c) Gujarat
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer d) Maharashtra. The decision is likely to benefit nearly 20 lakh government employees in the state, including those working in Zilla Parishads (ZPs), aided-schools and also pensioners.. This will put an additional burden of Rs 21,000 crore on the state exchequer.

According to estimates, Class IV employees will get a hike of around Rs 4,000-Rs 5,000, Class III staffers will get Rs 5,000-Rs 8,000 more, while the Class II grade and Class I officers will get an increase between Rs 9,000-Rs 14,000.

6. ________ was crowned with the Mrs. India 2018 title at the Mrs. India My Identity Beauty Pageant 2018 .
a) Nirupama Sen
b) Avantika Srivastava
c) Shefali Nadu
d) Divya Patidar Joshi

Click here to View Answer
Answer d) Divya Patidar Joshi. The Mrs. India My Identity Beauty Pageant 2018 finale was held in Delhi and Divya Patidar Joshi was crowned with the prestigious honour. Hailing from Madhya Pardesh’s Ratlam, Divya won the crown of Mrs India this year from among 24 promising contestants.

7. Recently which Indian state organized “Dwijing Festival 2018”?
a) Maharashtra
b) Kerala
c) Sikkim
d) Assam

Click here to View Answer
Answer d) Assam. In Assam, the third Dwijing Festival has begun today on the bank of Aye river at Chirang district. Around 15 lakh tourists are expected to participate in the festival. Assam PHE minister Rihon Daimary inaugurated the festival in presence of several dignitaries.

8. ___________has become the first nation in Southeast Asia to legalize medical use of marijuana.
a) Indonesia
b) Thailand
c) Singapore
d) Laos

Click here to View Answer
Answer b) Thailand.

9. Which of the following is the New name of Neil Island in Andaman & Nicobar Islands?
a) Netaji Subhash Chandra Bose Island
b) Shaheed Dweep
c) Swaraj Dweep
d) Atal Dweep

Click here to View Answer
Answer b) Shaheed Dweep. The three islands — Ross Island, Neil Island and Havelock Island — will now be called Netaji Subhash Chandra Bose Island, Shaheed Dweep and Swaraj Dweep, respectively.

10. Who is the Governor of Assam?
a) Jagdish Mukhi
b) Ram Naik
c) Kaptan Singh Solanki
d) Ram Naik

Click here to View Answer
Answer a) Jagdish Mukhi

Leave a Comment