Current Affairs Quiz – December 28 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has taken over as the Director of National Institute for Micro, Small and Medium Enterprises?
a) Ashok Khemka
b) Sanjeev Chaturvedi
c) Anshu Gupta
d) Ravi Kumar

Click here to View Answer
Answer b) Sanjeev Chaturvedi. Sanjeev Chaturvedi has taken over as the Director of National Institute for Micro, Small and Medium Enterprises (ni-msme), Hyderabad. With a Ph.D. in economics, Chaturvedi has 18 years experience in industry besides 12 years in academics. He had served as General Manager, Lan Eseda Industries Ltd, Deputy Director, Engineering Export Promotion Council (Government of India Undertaking), and as Resident Director-UP at the PHD Chamber of Commerce & Industry, among others.

2. Who is the new vice president of Zimbabwe?
a) Constantino Chiwenga and Kembo Mohadi
b) Phelekezela Mphoko and Emmerson Mnangagwa
c) Simon Muzenda and Joshua Nkomo
d) Joseph Msika and Joice Mujuru

Click here to View Answer
Answer a) Constantino Chiwenga and Kembo Mohadi. Retired army chief Constantino Chiwenga and veteran politician Kembo Mohadi will be sworn in as Zimbabwe’s vice president. The pair, appointed by President Emmerson Mnangagwa, was elevated to similar positions in the ruling ZANU-PF party.

3. The government will provide _____crore subsidy to 11 cities for launching electric buses, taxis and three-wheelers
a) 244
b) 437
c) 592
d) 643

Click here to View Answer
Answer b) 437. The government will provide ₹437 crore subsidy to 11 cities for launching electric buses, taxis and three-wheelers, Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises has announced. The subsidy will be given under the government’s FAME India scheme to procure a total of 390 buses, 370 taxis and 720 three-wheelers. The beneficiary cities include Delhi, Bengaluru, Mumbai, among others.

4. Who has been selected for this year’s prestigious ‘Harivarasanam’ award, instituted by the Kerala Government?
a) Shreya Ghoshal
b) Sujatha
c) S. Janaki
d) K S Chitra

Click here to View Answer
Answer d) K S Chitra. Veteran singer K S Chitra has been selected for this year’s prestigious ‘Harivarasanam’ award, instituted by the Kerala government. Chitra has been selected for the award in recognition of her contribution to propagate the spirit of secularism, equanimity and universal brotherhood.

5. Chief Minister Capt Amarinder Singh has given the nod for Punjab startup hub, under which a state-of-the-art incubation centre is proposed to be set up in _________
a) Amritsar
b) Mohali
c) Patiala
d) Jalandhar

Click here to View Answer
Answer b) Mohali. Chief Minister Capt Amarinder Singh has given the nod for Punjab startup hub, under which a state-of-the-art incubation centre is proposed to be set up in Mohali. The chief minister also approved constitution of a high- level committee to draft a proposal for resettlement and rehabilitation of those who would be affected in the process of setting up such hubs in the state.

6. Union Agriculture and Farmers’ Welfare Minister ___________has launched Livestock Disease Forewarning –Mobile Application (LDF-Mobile App)
a) Radha Mohan Singh
b) Narendra Singh Tomar
c) Jual Oram
d) Kalraj Mishra

Click here to View Answer
Answer a) Radha Mohan Singh. Union Agriculture and Farmers’ Welfare Minister, Shri Radha Mohan Singh has launched Livestock Disease Forewarning –Mobile Application (LDF-Mobile App), developed by ICAR-National Institute of Veterinary Epidemiology and Disease Informatics (ICAR-NIVEDI), Bengaluru, in New Delhi. ICAR-NIVEDI has identified 13 priority diseases based on their past incidence patterns and has built a strong database of these diseases and has been providing monthly livestock disease alerts to the state and central animal husbandry departments.

7. Which state government has allocated ₹7.86 crore for conducting a census of cows, buffaloes, pigs, goats, and sheep in the state?
a) Maharashtra
b) Uttar Pradesh
c) Haryana
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. The Uttar Pradesh government has allocated ₹7.86 crore for conducting a census of cows, buffaloes, pigs, goats, and sheep in the state. During a cabinet meeting, the government decided to organise fairs for providing medical aid and insurance to the animals. The insurance premium will be borne by cattle owners, state Health Minister SN Singh said.

8. Which ministry launches a regional project to tackle stubble burning?
a) Ministry of Chemicals and Fertilizers
b) Ministry of Science and Technology
c) Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation
d) Ministry of Environment, Forest and Climate Change

Click here to View Answer
Answer d) Ministry of Environment, Forest and Climate Change. In another significant step to combat climate change, the Ministry of Environment, Forest and Climate Change has approved a regional project on ‘Climate Resilience Building among Farmers through Crop Residue Management’ under the National Adaptation Fund for Climate Change (NAFCC). The first phase of the project has been approved at a cost of approximately Rs. 100 Crore for the States of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh and Rajasthan. The project will leverage approximately three times the approved amount with contribution from the States as well as farmers.

9. The three-day long 78th session of the Indian History Congress held in ________
a) West Bengal
b) Gujarat
c) Rajasthan
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer a) West Bengal. The three-day long 78th session of the Indian History Congress held in West Bengal at the Jadavpur University campus. The Indian History Congress will have six sections this time – Ancient India, Medieval India, Modern India, Countries Other than India, Archaeology and Contemporary India. The aim of conducting Indian History Congress is for promotion and encouragement of the scientific study of Indian History, holding Congresses and publishing of the proceedings, bulletins, memoirs, journals and other works.

10. Which country has successfully test-fired its indigenous developed Advanced Air Defence (AAD) supersonic interceptor missile?
a) USA
b) China
c) India
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) India. India has successfully test-fired its indigenous developed Advanced Air Defence (AAD) supersonic interceptor missile, capable of destroying any incoming ballistic missile in low altitude, from a test range in Odisha. This was the third supersonic interceptor test carried out this year in which an incoming ballistic missile target was successfully intercepted, within 30 km altitude of the earth’s atmosphere by an interceptor.

11. Cryptocurrency dealer _________has announced the launch of India’s first mobile application for transacting in virtual currencies
a) Zebpay
b) Pluto Exchange
c) Coinsecure
d) Shapeshift

Click here to View Answer
Answer b) Pluto Exchange. Cryptocurrency dealer Pluto Exchange has announced the launch of India’s first mobile application for transacting in virtual currencies. Pluto Exchange founder and Chief Executive Bharat Verma has all set to launch the country’s first app-based wallet that enables bitcoin transactions using a mobile number. The Pluto Exchange mobile app offers a solution to the coordination problem between payment processors, financial gateways and banks.

12. The World Bank has committed USD 40 million (about Rs 260 crore) for the development of tourism facilities in ___________
a) Uttar Pradesh
b) Jharkhand
c) Kerala
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer a) Uttar Pradesh. The World Bank has committed USD 40 million (about Rs 260 crore) for the development of tourism facilities in Uttar Pradesh. An agreement for IBRD credit of USD 40 million from the World Bank for the UP Pro-Poor Tourism Development Project was signed. The five-year programme is worth approximately USD 57.14 million, of which USD 40 million will be financed by the bank, and the remaining amount will be funded out of state Budget.

13. Which state government has altered the office timings for its staff from 10 am to 5 pm to 9.30 am to 5 pm?
a) Gujarat
b) Haryana
c) Assam
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Assam. The Assam government has altered the office timings for its staff from 10 am to 5 pm to 9.30 am to 5 pm. The new timings will be followed January 1, 2018, onwards. This comes after CM Sarbananda Sonowal urged the employees to reach early so that people don’t have to wait to get their work done.

14. The two-week long eighth edition of the Indo-Maldives joint military exercise, _________ came to an end at Belagavi.
a) Yuddh Abhyas
b) Ekuverin
c) Surya Kiran
d) Hand-in-Hand

Click here to View Answer
Answer b) Ekuverin. The two-week long eighth edition of the Indo-Maldives joint military exercise, ‘Ekuverin’, came to an end at Belagavi. The bilateral annual exercise was a 14-day joint military training between the Indian Army and the Maldives National Defence Force (MNDF), held alternatively in India and Maldives since 2009. ‘Ekuverin’ means ‘friends’ in the Maldivian language. The seventh edition of the exercise was held at Kadhdhoo, Lammu Atoll, Maldives in December, 2016.

15. __________has launched the world’s largest human genome research project to document the genetic makeup of one lakh people to help generate the precision medicines for the future
a) India
b) Russia
c) China
d) USA

Click here to View Answer
Answer c) China. China has launched the world’s largest human genome research project to document the genetic makeup of one lakh people to help generate the precision medicines for the future. The project would detect the genetic links between health and sickness and involve one person from different ethnic backgrounds and regions.

Leave a Comment