Current Affairs Quiz – December 27 & 28 2019

Current Affairs Quiz – December 27 & 28 2019

1. Which district won Unicef-2019 Award for Swachh Bharat implementation?
a) Madurai, Tamilnadu
b) Kamareddy, Telangana
c) Palakkad, Kerala
d) Mirzapur, Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Kamareddy, Telangana. Kamareddy district of Telangana secured the United Nations International Children’s and Education Fund (Unicef)-2019 Award. The district won the award for the effective implementation of Swachh Bharat Mission in water sanitation.

2. First-ever university for transgenders to come up in _____________.
a) Madhya Pradesh
b) Assam
c) Uttar Pradesh
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer c) Uttar Pradesh. India’s first university for transgenders is set to come up in Kushinagar district of eastern Uttar Pradesh to facilitate seamless education of the community from Class-I to postgraduation. They can also pursue doctoral degrees from the varsity, foundation stone.

3. Losar Festival is held at_________.
a) Ladakh
b) Lalithpur
c) Mizoram
d) Dispur

Click here to View Answer
Answer a) Ladakh. The Losar festival marks the beginning of the New year iand is considered to be the most important festival of the region Ladakh/Tibet

4. Which union territory has topped in Good Governance?
a) Puducherry
b) Delih
c) Chandigarh
d) Andaman & Nicobar Island

Click here to View Answer
Answer a) Puducherry. Puducherry scored 4.69 points in the GGI followed by Chandigarh (4.68), Delhi (4.39), Daman & Diu (4.33) and Andaman & Nicobar Islands (4.12). Lakshadweep (2.97) fared poorly and was placed at the bottom of the table. Dadra & Nagar Haveli scored 3.12 points.

5. After France, Which country has approve digital tax on large tech companies?
a) Spain
b) Mexico
c) Texas
d) Italy

Click here to View Answer
Answer d) Italy. Following the footsteps of France, Italy has approved a new tax to be levied on large tech companies, a move that is likely to put more strains on the country’s relations with the US, the media reported.

6. Which firm has launched OTP-based ATM cash withdrawal from January 1?
a) HDFC
b) PNB
c) SBI
d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer c) SBI. With ATM-related frauds on the rise, banks are introducing ways to protect their customers from tricksters. The country’s largest public sector lender, the State Bank of India (SBI), via a tweet on December 26, said that it will introduce a one-time password (OTP)-based cash withdrawal system for its ATMs.

7. Allee Willis is passed away at 72, is associated with__________.
a) Journalist
b) Songwriter
c) Musician
d) Actor

Click here to View Answer
Answer b) Songwriter. wrote for the Rembrandts, became one of the most recognised television theme songs of all time.

8. RiskRecon has acquired by________________.
a) Visa Card
b) Mastercard
c) Paypal
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Mastercard. Mastercard announced an agreement to acquire RiskRecon, a provider of artificial intelligence and data analytics solutions to help customers enhance their cyber security capabilities.

9. Who has declared as the ‘most famous teenager in the world’ by the United Nations in its ‘decade in review’ report?
a) Greta Thunberg
b) Malala Yousafzai
c) Justin Bieber
d) Selena Gomez

Click here to View Answer
Answer b) Malala Yousafzai. Nobel laureate Malala Yousafzai was declared as the ‘most famous teenager in the world’ by the United Nations in its ‘decade in review’ report released on December 23, 2019.

10. MiG 27 is associated with___________.
a) Army
b) Navy
c) Air Force
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Air Force. MiG-27, an ace attacker during the 1999 Kargil War through the skies for one last time after serving the Indian Air Force for over three decades.

11. Who has unveil India’s First CNG Bus which can run 1000 Kms in one fill in New Delhi?
a) Dharmendra Pradhan
b) Rajendra Prasad
c) Harsh Vardhan
d) Raj Nath Singh

Click here to View Answer
Answer a) Dharmendra Pradhan. Dharmendra Pradhan, Minister of Petroleum & Natural Gas and Steel has unveiled India’s first long-distance CNG bus fitted with composite CNG cylinders, which can travel around 1000 km in a single fill.

Leave a Comment