Current Affairs Quiz – December 27 & 28′ 2016

Current Affairs Quiz

1. Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone of the Char Dham Highway Development Project in ____________.
a) Uttar Pradesh
b) Uttarakhand
c) Jharkhand
d) Chattisgarh

Click here to View Answer
Answer b) Uttarakhand. The project aims to improve connectivity to the Char Dham pilgrimage centres of Gangotri, Yamunotri, Kedarnath and Badrinath.

2. To detect cases of latent infection, the government has launched a door-to-door screening campaign for _____________.
a) AIDS
b) Polio
c) Tuberculosis
d) Rabies

Click here to View Answer
Answer c) Tuberculosis. The Union health ministry has started a campaign to find patients before they develop full-blown TB and put them on preventive treatment.

3. ‘Atal-Amrit Abhiyan’ health insurance scheme is laucnhed by which state government?
a) Rajasthan
b) Gujarat
c) Madhya Pradesh
d) Assam

Click here to View Answer
Answer d) Assam. Assam’s BJP led government has rolled out ‘Atal-Amrit Abhiyan’ health insurance scheme which will provide coverage against several critical illnesses.

4. FC-31 Gyrfalcon, a 5th-generation fighter jet, was recently tested by
a) Russia
b) India
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) China. China has tested the latest version of its fifth-generation stealth fighter. The new FC-31 has “better stealth capabilities, improved electronic equipment and a larger payload capacity” than the previous version which debuted in October 2012.

5. Which country is planning to introduce an “expat levy” on foreign workers with dependents from 2017?
a) Iran
b) Iraq
c) Syria
d) Saudi Arabia

Click here to View Answer
Answer d) Saudi Arabia. The fee will start at $26 (₹1,760) per month in July 2017 and will rise each year to reach $106 (₹7,178) a month in July 2020.

6. Vera Rubin, who passed away recently, was associated with
a) Economics
b) Journalism
c) Astronomy
d) Chemist

Click here to View Answer
Answer c) Astronomy. Vera Rubin, a pioneering astronomer who helped find powerful evidence of dark matter, has died.

7. Who has been voted the European Sportsperson of the Year by Polish news agency PAP?
a) Lionel Messi
b) Andy Murray
c) Roger Federer
d) Christiano Ronaldo

Click here to View Answer
Answer d) Christiano Ronaldo. Real Madrid superstar Cristiano Ronaldo has been voted the European Sportsperson of the Year by Polish news agency PAP. The Portuguese sensation pipped Tennis ace Andy Murray and Hungarian swimmer Katinka Hosszu – who finished second and third respectively.

8. Who has been appointed as the new lieutenant governor of Delhi in place of Najeeb Jung who resigned recently?
a) Anil Baijal
b) Suresh Gupta
c) Anirudh Chaudhary
d) Ramesh Kulkarni

Click here to View Answer
Answer a) Anil Baijal. Baijal, a 1969 batch IAS officer, was home secretary in 2004 when the Atal Bihari Vajpayee government was in office.

9. Who has been appointed as the Deputy Governor of RBI?
a) Suparno Gupta
b) Swagat Chatterjee
c) Viral Acharya
d) RK Murali Krishnan

Click here to View Answer
Answer c) Viral Acharya. Acharya will be joining the ranks of Vishwanathan, S S Mundra, R Gandhi as one of four deputy governors serving under RBI Governor Urjit Patel.

10. Which country is the largest arms buyer among developing nations?
a) India
b) Pakistan
c) China
d) Saudi Arabia

Click here to View Answer
Answer d) Saudi Arabia. India has emerged as the second largest purchaser of arms among developing nations after Saudi Arabia.

11. What is C in FCRA?
a) Convention
b) Contributions
c) Co-operation
d) Continental

Click here to View Answer
Answer b) Contribution. The government of India has cancelled the FCRA licence of close to 20,000 of the 33,000 NGOs operating in the country after they were found to be flouting certain norms laid out in the Foreign Contributions Registrations Act, 2010.

12. Which state government seeks Union government’s approval for using deer antlers in Ayurveda medicines?
a) Andhra Pradesh
b) Himachal Pradesh
c) Telangana
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer d) Kerala. Antlers of spotted deer and sambar may find their way into Ayurveda medicines if a recommendation of the Kerala State Board for Wildlife (SBWL) finds favour with the National Board for Wildlife and the Ministry of Environment and Forests.

13. Which state government announced its ‘Biotechnology Policy-2016’ to establish state as a preferred destination for manufacturing of biotechnology products?
a) Gujarat
b) Madhya Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Gujarat. The policy has provisions for various incentives for investors who are keen to set up their units in the state.

14. Who has been chosen for the 26th Bihari Puraskar?
a) Satya Narayan
b) Murali Krishnan
c) Shanmuga Sundaram
d) Vel Murugan

Click here to View Answer
Answer a) Satya Narayan. Eminent Rajasthani litterateur Satya Narayan has been chosen for the 26th Bihari Puraskar, 2016 for his Hindi book titled, “Yeh Ek Dunia”, the K K Birla Foundation announced.

15. A term – Vela was in news recently. What is it?
a) African Bank
b) Super Cluster
c) Earth Observing Satellite
d) Solar Powered Drone (Third Generation)

Click here to View Answer
Answer b) Super Cluster. A team of international astronomers has discovered Vela super cluster, one of the biggest super galaxy clusters near the Milky Way.

16. Sunder Lal Patwa, who passed away recently, was the former CM of
a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Uttar Pradesh
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Madhya Pradesh. Former Madhya Pradesh Chief Minister Sunder Lal Patwa (92) died of a heart attack. He was made Chief Minister of the state twice, once with the Janata Party and then with the BJP.

17. Richard Adams, who passed away recently, was associated with
a) Writer
b) Economist
c) Photographer
d) Film Maker

Click here to View Answer
Answer a) Writer. Richard Adams, the author of bestselling children’s book Watership Down, passed away at the age of 96.

18. Ratnasiri Wickremanayake, who passed away recently, was the former Primer Minister of
a) Nepal
b) Bhutan
c) Sri Lanka
d) Laos

Click here to View Answer
Answer c) Sri Lanka. Wickremanayake served twice as the Island nation’s premier first from 2000 to 2001 and then from 2005 to 2010.

19. Carrie Fisher, who passed away recently, was associated with
a) Mathematics
b) Astronomy
c) Bio-statistics
d) Cinema

Click here to View Answer
Answer d) Cinema. Carrie Fisher, who will forever be known for playing Princess Leia Organa in the original “Star Wars” trilogy, has died.

Leave a Comment