Current Affairs Quiz – December 27 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been named as PETA 2017 Person of the Year for her wide-reaching work for animals?
a) Deepika Padukone
b) Priyanka Chopra
c) Anushka Shetty
d) Anushka Sharma

Click here to View Answer
Answer d) Anushka Sharma. Bollywood superstar and vegetarian Anushka Sharma has been named as PETA 2017 Person of the Year for her wide-reaching work for animals. Past recipients of PETA’s Person of the Year Award include politician Dr Shashi Tharoor, former Supreme Court Judge K S Radhakrishnan Panicker and actors Kapil Sharma, Hema Malini, R Madhavan, and Jacqueline Fernandez.

2. Jai Ram Thakur took oath on as the _____ chief minister of Himachal Pradesh
a) 12
b) 13
c) 14
d) 15

Click here to View Answer
Answer c) 14. BJP leader Jai Ram Thakur took oath on as the 14th chief minister of Himachal Pradesh along with 11 other ministers at a ceremony at the historic Ridge Ground in Shimla. Governor Acharya Devvrat administered the oath of office and secrecy to the 52-year-old Thakur, a five-time MLA from Seraj, and other ministers which included six new faces.

3. Parliament has passed a bill that provides for establishing the Indian Institute of Petroleum and Energy (IIPE) in ____________
a) Maharashtra
b) Andra Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer b) Andra Pradesh. Parliament has passed a bill that provides for establishing the Indian Institute of Petroleum and Energy (IIPE) in Andhra Pradesh to impart high quality education and conduct advance research in all aspects relating to the conventional hydrocarbons. The bill was passed by voice-vote in the Rajya Sabha after a two-hour discussion. The Lok Sabha had cleared the bill in August. The IIPE is being set up at Visakhapatnam at a cost of Rs 650 crore as part of a package promised by the Centre to Andhra Pradesh after Telangana was carved out of it.

4. Which country will convert the country’s Meethotamulla and Bloemendhal garbage mountains into urban parks next year as part of a city beautification programme?
a) Sri Lanka
b) India
c) China
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer a) Sri Lanka. Sri Lanka will convert the country’s Meethotamulla and Bloemendhal garbage mountains into urban parks next year as part of a city beautification programme. With no proper garbage disposal in place, garbage has been dumped at the Meethotamulla garbage mountain for years. A landslide at the garbage site in April this year killed at least 19 people, burying over 100 homes.

5. Which state has decided to introduce scholarships for meritorious madrasa students in the state?
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Bihar
d) Assam

Click here to View Answer
Answer c) Bihar. The Bihar government has decided to introduce scholarships for meritorious madrasa students in the state. Both boys and girls securing first division in Fauqania (Class 10) exams conducted by the Bihar State Madrasa Education Board will be included in the Mukhyamantri Vidyarthi Protsahan Yojana (Chief Minister students’ incentive scheme). For Molvi (Clas 12) exams, only girl students securing first division will be included under the scheme.

6. India and Afghanistan inaugurated their second air cargo route linking _________ and ___________
a) Hyderabad and Kabul
b) Mumbai and Kabul
c) Indore and Kabul
d) Jaipur and Kabul

Click here to View Answer
Answer b) Mumbai and Kabul. India and Afghanistan inaugurated their second air cargo route linking Mumbai and Kabul. The new route is expected to boost Afghanistan’s export of fruits and medicinal plants. Afghanistan has exported 10,640 tonnes of goods worth over $20 million to India via the first air corridor which was launched in June this year to link Kabul and New Delhi.

7. Dabur India Ltd has inaugurated a skill development centre for women in ___________ recently
a) Assam
b) Haryana
c) Jharkhand
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Assam. Dabur India Ltd has inaugurated a skill development centre for women, as part of the company’s CSR campaign. The vocational training centre, set up at Dhekidol Village in Sonitpur district in Assam, will start with a six-month course on stitching and tailoring. The unit will be run by the company’s CSR arm, Jivanti Welfare and Charitable Trust. The programmes that will be offered have been devised after detailed discussions with community members and keeping in mind specific needs and sensitivity. The company runs 12 such centres in Uttar Pradesh, Uttarakhand and Himachal Pradesh, where 510 girls successfully completed training in various courses during 2016-17.

8. Who has been named the top-grossing actor of 2017 by Forbes?
a) Paul Walker
b) Dwayne Johnson
c) Donnie Yen
d) Vin Diesel

Click here to View Answer
Answer d) Vin Diesel. Vin Diesel has been named the top-grossing actor of 2017 by Forbes, with $1.6 billion in global ticketing receipts from his film ‘The Fate of the Furious’. The second spot was occupied by Dwayne Johnson, with $1.5 billion receipts. ‘Wonder Woman’ actress Gal Gadot, whose films earned $1.4 billion worldwide, featured in the third spot on the list.

9. The government has exempted children up to the age of _____ years from giving their biometrics to the passport issuing authority
a) 3
b) 4
c) 5
d) 7

Click here to View Answer
Answer c) 5. The government has exempted children up to the age of five years from giving their biometrics to the passport issuing authority, MoS for External Affairs Retd General VK Singh informed the Lok Sabha. However, he added that they will have to be physically present at the Passport Seva Kendra for their photographs to be taken for the passport.

10. India’s economy is expected to overtake that of Britain and France to become the world’s fifth largest in dollar terms in ______
a) 2018
b) 2019
c) 2020
d) 2023

Click here to View Answer
Answer b) 2019. India’s economy is expected to overtake that of Britain and France to become the world’s fifth largest in dollar terms in 2018 and third largest in 2032, the World Economic League Table (WELT). It would be the first time when the Indian economy will overtake the UK and France in real money dollar terms, the ninth-edition of the report released by London-based Centre for Economics and Business Research showed. The world economic league table has forecast for 192 countries up to the year 2032.

11. The government has cut the interest rate on small savings schemes, including public provident fund (PPF), national savings certificate (NSC) and Kisan Vikas Patra, by _____
a) 0.2%
b) 0.4%
c) 0.5%
d) 0.7%

Click here to View Answer
Answer a) 0.2%. The government has cut the interest rate on small savings schemes, including public provident fund (PPF), national savings certificate (NSC) and Kisan Vikas Patra, by 0.2 percentage points for the January-March quarter, a move that will prompt banks to lower deposit rates. Interest rates in the five-year Senior Citizens Savings Scheme, however has been retained at 8.3%. The interest rate on the senior citizens’ scheme is paid quarterly. The girl child savings scheme Sukanya Samriddhi Account will offer 8.1 from existing 8.3% annually. Term deposits of 1-5 years will fetch a lower interest rate of 6.6-7.4%, to be paid quarterly, while the five-year recurring deposit is pegged at 6.9%.

12. China and Pakistan will look at extending their $57 billion China-Pakistan Economic Corridor to ___________
a) Bangladesh
b) Afghanistan
c) Nepal
d) Iran

Click here to View Answer
Answer b) Afghanistan. China and Pakistan will look at extending their $57 billion China-Pakistan Economic Corridor to Afghanistan. China has tried to position itself as a helpful party to promote talks between Pakistan and Afghanistan, both uneasy neighbors ever since Pakistan’s independence in 1947. Their ties have been poisoned in recent years by Afghan accusations that Pakistan is supporting Taliban insurgents fighting the U.S.-backed Kabul in order to limit the influence of its old rival, India, in Afghanistan.

13. Anisa Sayyed related to which sports?
a) Boxing
b) Wrestling
c) Cricket
d) Shooting

Click here to View Answer
Answer d) Shooting. Experienced Haryana shooter Anisa Sayyed won the women’s 25m pistol gold with a new record at the ongoing 61st National Shooting Championship Competitions (61st NSCC). Anisa shot a new finals national record score of 33 to prevail over the Maharashtra duo of Shital Shivaji Thorat and Rahi Sarnobat, who won the silver and bronze medals respectively at the National Games Shooting Range.

14. Name the sports personality who has launched her mobile app?
a) Saina Nehwal
b) Sakshi Malik
c) PV Sindhu
d) Mithali Raj

Click here to View Answer
Answer c) PV Sindhu. Rio Olympic medalist PV Sindhu has launched her mobile app titled ‘PV Sindhu Official App’. Fans will be able to interact with her through the app and will also get access to exclusive content from the shuttler. The app, available both on Android and Apple devices, will also allow fans to create their communities and communicate with each other.

Leave a Comment