Current Affairs Quiz – December 26 & 27 2018

Current Affairs Quiz – December 26 & 27 2018

Current Affairs Quiz


1.“Nancy Grace Roman “Passed away at the age of 93 , She was associated with which field?
a) Economics
b) Social work
c) Sports
d) Astronomy

Click here to View Answer
Answer d) Astronomy. The first-ever woman to hold an executive position at NASA, Nancy Grace Roman, passed away at the age of 93 on December 25. Roman was the first Chief of Astronomy in the Office of Space Science at NASA Headquarters and is referred to as the ‘mother of Hubble’ telescope. She had joined NASA in 1959 and had retired in 1979.

2. ______launched first satellite for space-based broadband to rival Google?
a) China
b) Canada
c) Italy
d) America

Click here to View Answer
Answer a) China . The satellite was launched from a Long March 11 carrier rocket from the Jiuquan Satellite Launch Centre in north-western China. The satellite is the first in the Hongyun project planned by China Aerospace Science and Industry Corp (CASIC).

3. India’s first music museum to be set up in which Place of Tamil Nadu?
a) Coimbatore, Tamil Nadu
b) Tiruchirappalli, Tamil nadu
c) Thiruvaiyaru, Tamil Nadu
d) Madurai, Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Thiruvaiyaru, Tamil Nadu. The country’s first music museum will be set up with assistance from the Central government in Thiruvaiyaru, Tamil Nadu, the birth place of Saint Tyagaraja, one of the Trinities of Carnatic music. The other two of the Trinity are Muthuswami Dikshitar and Syama Sastri. The Tyagaraja Aaradhana Music Festival which is held annually in January in Thiruvaiyaru attracts musical talents from all over the world.

4. Which state Assembly passed anti-mob violence bill to reduce the number of mob lynchings in the state?
a) Sikkim
b) Manipur
c) Kerala
d) Mizoram

Click here to View Answer
Answer b) Manipur . Manipur Assembly led by CM N Biren Singh passed the ‘Manipur Protection from Mob Violence Bill’ to reduce the number of mob lynchings in the state. The bill recommends life imprisonment for those involved in mob violence if it results in the death of a victim. The assembly also passed the Manipur Goods and Services Tax (Amendment) Bill, 2018 unanimously.

5. Which Union Minister has been confirmed with Skoch Golden Jubilee Challenger Award?
a) Smriti Irani
b) Suresh Prabhu
c) Rajnath Singh
d) Piyush Goyal

Click here to View Answer
Answer b) Suresh Prabhu. Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu conferred the Skoch Golden Jubilee Challenger Award at the 55th Skoch Summit in New Delhi. The Skoch Challenger Awards are the highest independently instituted civilian honors.

6. _______________has announced its decision to withdraw from the International Whaling Commission (IWC).
a) Japan
b) Belgium
c) Albania
d) Australia

Click here to View Answer
Answer a) Japan . Japan is withdrawing from the International Whaling Commission (IWC) and will resume commercial whaling in July 2019, in a move expected to spark international criticism. International Whaling Commission (IWC) Headquarters- Impington, United Kingdom

7. Which cricketer inducted into the International Cricket Council’s Hall of Fame at the iconic Melbourne Cricket Ground (MCG)?
a) S. Sreesanth
b) Rohit Sharma
c) Virat Kohli
d) Ricky Ponting

Click here to View Answer
Answer d) Ricky Ponting . Former Australia captain Ricky Ponting became the 25th Australian cricketer to be officially inducted into the International Cricket Council’s Hall of Fame at the iconic Melbourne Cricket Ground (MCG).

8. The Directorate General of Foreign Trade (DGFT) announced the extension of the ban on import of milk and its products, including chocolates, from ______for four months till April 23, 2019?
a) South Africa
b) Qatar
c) Russia
d) China

Click here to View Answer
Answer d) China. The Directorate General of Foreign Trade (DGFT) announced the extension of the ban on import of milk and its products, including chocolates, from China for four months till April 23, 2019. The ban was first imposed in September 2008 and later extended due to the suspicion of the presence of melamine in some milk consignments from China.

9. which State has announced to rename all Child Care Institutions running in the state as Jagannath Ashrams?
a) Uttar Pradesh
b) Kerala
c) Sikkim
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer d) Haryana. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar has announced to name all the Child Care Institutes being run in the state as ‘Jagannath Ashrams.’

10. Who has been appointed as India’s chief boxing coach?
a) C A Kuttappa
b) Jagdish Singh
c) Gurbaksh Singh Sandhu.
d) Bobbili Srikanth Reddy

Click here to View Answer
Answer a) C A Kuttappa. Dronacharya awardee CA Kuttappa has taken over as India’s chief boxing coach at the ongoing national camp from which star pugilist Vikas Krishan (75kg) was left out following his professional plunge.

11. Who has been conferred with the ‘Tansen Samman’ for 2018 by the Madhya Pradesh government for her contribution in the field of music?
a) Manju Mehta
b) Raja Mansingh Tomar
c) Saroj Suman Gulati
d) Swati Chaturvedi

Click here to View Answer
Answer a) Manju Mehta. oted sitar player Manju Mehta has been conferred with the ‘Tansen Samman’ for 2018 by the Madhya Pradesh government for her contribution in the field of music. Union minister Narendra Singh Tomar presented the award to Mehta, 74, at the inaugural ceremony of the Tansen Music Festival.

12. Who has been conferred with the ‘Champions of Change’ award by vice pesident M Venkaiah Naidu for exemplary leadership in bringing about transformation in governance in the northeastern state?
a) N. Biren Singh
b) Naveen Patnaik
c) Pema Khandu
d) Sarbananda Sonowal

Click here to View Answer
Answer a) N. Biren Singh

13. Padma Shri awardee Prof Hamidi Kashmiri passed away , HE was well known _______.
a) Poet
b) Singer
c) Economist
d) Social worker

Click here to View Answer
Answer a) Poet. Hamid was a recipient Padma Shri award in 2010, the third highest civilian award. He had also received Ghalib Award and Sahitya Akademi Award (2005)

14. Who has became new FedEx president?
a) Rajesh Subramaniam
b) Jayesh Sanghrajka
c) Dinkar Asthana
d) Atul Goel

Click here to View Answer
Answer a) Rajesh Subramaniam. Subramaniam is currently the executive vice president, chief marketing and communications officer of FedEx Corporation.

15. Who has taken over as the Deputy Chief of Integrated Defence Staff (Operations)?
a) Rajeev Sachdeva
b) Rajeev Sachdeva
c) Jayesh Sanghrajka
d) Siddharth Tiwari

Click here to View Answer
Answer a) Rajeev Sachdeva . He has earlier served in three out of the four wings of Integrated Defence Staff (IDS) headquarters. Commissioned as an Indian Air Force pilot in December 1981, Air Marshal Sachdeva has logged over 7,200 hours of transport and instructional flying experience.

 

Leave a Comment