Current Affairs Quiz – December 26 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has bagged this year’s Innovative Young Biotechnologist Award?
a) Vanitha Kumari
b) Revathy Varma
c) Kaviya Devi
d) Pranita P Sarangi

Click here to View Answer
Answer d) Pranita P Sarangi. Pranita P Sarangi, a professor of Biotechnology at IIT, Roorkee, has bagged this year’s Innovative Young Biotechnologist Award. Sarangi was chosen for the award by the department of biotechnology, ministry of science and technology, government of India, for her scientific achievements and proposed work in the field of cancer immunology.

2. Who was sworn in as the chief minister of Gujarat for the second consecutive term?
a) Nitin Patel
b) Vijay Rupani
c) Anandiben Patel
d) Bhupendrasinh Chudasama

Click here to View Answer
Answer b) Vijay Rupani. Vijay Rupani was sworn in as the chief minister of Gujarat for the second consecutive term after the BJP won the recently-held Assembly elections in the state. Rupani, 61, and his deputy Nitin Patel were administered the oath of office and secrecy by Governor O P Kohli at a grand ceremony in Gandhi nagar.

3. Which state government has decided to set up a unique ‘Heritage Cabinet’?
a) Andra Pradesh
b) Karnataka
c) Odisha
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer c) Odisha. The Odisha government has decided to set up a unique ‘Heritage Cabinet’ and an Odia Language Commission as part of its move to preserve the relics and monuments in the state and enrich its rich culture and language. Tourism and Culture Minister Ashok Chandra Panda said the ‘Heritage Cabinet’ would be headed by Chief Minister Naveen Patnaik. It would aim to protect ancient monuments, temples and archaeological sites in Odisha, and take steps to preserve the state’s culture, language and literature.

4. Which state government has issued guidelines to 4.5 lakh employees on how to behave on social media?
a) Jammu and Kashmir
b) Rajasthan
c) Maharashtra
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Jammu and Kashmir. The Jammu and Kashmir government has issued guidelines to 4.5 lakh employees on how to behave on social media. Apart from not sharing information on work-related matters, the guidelines include ignoring strangers’ friend requests and refraining from being part of any trolling. Adding that it will monitor social media to track violations of conduct rules, the government said violators will be punished.

5. __________has announced its plans to launch an incubator for startups with the aim of building and sharing technology solutions among developers in India
a) Google
b) Facebook
c) Microsoft
d) Paytm

Click here to View Answer
Answer d) Paytm. Paytm has announced its plans to launch an incubator for startups with the aim of building and sharing technology solutions among developers in India. The digital wallet will assist in designing solutions and sharing projects with the global tech community, as part of the programme. The focus will reportedly be on education, financial inclusion, virtual reality and machine learning.

6. The South Delhi Municipal Corporation (SDMC) has launched a new scheme for the poor that will allow them to buy meal for Rs. ______from the civic body’s kiosks during the day
a) 5
b) 10
c) 20
d) 25

Click here to View Answer
Answer b) 10. The South Delhi Municipal Corporation (SDMC) has launched a new scheme for the poor that will allow them to buy meal for Rs 10 from the civic body’s kiosks during the day. Te Atal Jan Aahar Yojana has been started to make a nutritious full meal accessible to the needy, in a phased manner. The scheme was started at kiosks in five different locations of south Delhi.

7. President Ram Nath Kovind inaugurated the Fibre Grid project in __________aimed at providing high-speed internet service to every household in the state at a nominal rate
a) Telangana
b) Maharashtra
c) Gujarat
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Andra Pradesh. President Ram Nath Kovind inaugurated the Andhra Pradesh Fibre Grid project, aimed at providing high-speed internet service to every household in the state at a nominal rate. The project also aims to ensure every household in the state has access to cable television and telephone connections. Through the fibre grid, the AP government would provide state-wide surveillance, using more than 20,000 closed-circuit cameras and 16 integrated district command control and data centres.

8. Sohan Lal Commodity Management (SLCM) has tied up with _________and ___________to provide collateral management services
a) Yes Bank and Axis Bank
b) ICICI Bank and Kotak Mahindra Bank
c) HDFC Bank and IndusInd Bank
d) Lakshmi Vilas Bank and South Indian Bank

Click here to View Answer
Answer c) HDFC Bank and IndusInd Bank. Sohan Lal Commodity Management (SLCM) has tied up with HDFC Bank and IndusInd Bank to provide collateral management services. This tie-up will help improve the farmers’ access to post-harvest credits at affordable interest rates and also provide easy access to scientific storage facilities leading to a fair price discovery of their produce in the market.

9. World Bank signs USD 318 million loan agreement with ___________ to support climate resilient agriculture
a) Tamil Nadu
b) Rajasthan
c) West Bengal
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer a) Tamil Nadu. The Government of India, along with the Government of Tamil Nadu signed a USD 318 million loan agreement with the World Bank, for the Tamil Nadu Irrigated Agriculture Modernization Project to promote climate resilient agriculture technologies, improve water management practices, and increase market opportunities for small and marginal farmers. With the signing of the agreement, it is likely that about 500,000 farmers, of which a majority are small and marginal, are expected to benefit from improved and modernized tank irrigation systems.

10. Which country has successfully launched remote sensing satellites to conduct electromagnetic environmental probes recently?
a) India
b) Japan
c) China
d) USA

Click here to View Answer
Answer c) China. China has successfully launched remote sensing satellites to conduct electromagnetic environmental probes. The satellites were launched on a Long March-2C carrier rocket from Xichang Satellite launch center in the southwest Sichuan province. As the third batch of the Yaogan-30 project, the satellites will conduct electromagnetic environmental probes and other experiments.

11. Heather Menzies-Urich who passed away recently was a/an
a) Actress
b) Singer
c) Politician
d) Author

Click here to View Answer
Answer a) Actress. Hollywood actress Heather Menzies-Urich, known for playing the role of Louisa von Trapp from the 1956 musical ‘The Sound of Music’, passed away at the age of 68. She was diagnosed with brain cancer a month ago and died on Christmas Eve surrounded by her family, as per her son Ryan Urich.

Leave a Comment