Current Affairs Quiz – December 24 & 25 2019

Current Affairs Quiz – December 24 & 25 2019

1. Manu Bhaker won gold medals in senior, junior championship, is associated with______________.
a) Swimming
b) Tennis
c) Shooting
d) Table Tennis

Click here to View Answer
Answer c) Shooting. Manu Bhaker fired her way to twin gold medals in the women’s 10 meter air pistol senior and junior events of the National Shooting Championship in Bhopal.

2. Who has been appointed as the next foreign secretary?
a) Harsh Vardhan Shringla
b) Bhogla Yash
c) Harinder Reddy
d) Nijenderan K

Click here to View Answer
Answer a) Harsh Vardhan Shringla. The Narendra Modi government on Monday approved the appointment of Indian ambassador to the United States Harsh Vardhan Shringla as the next foreign secretary. He has replaced Vijay Gokhale.

3. Who has been appointed as Assocham president?
a) Niranjan Hiranandani
b) Hami Abdulah Aslim
c) Nabeel Asalam
d) Nitheesh Reddy

Click here to View Answer
Answer a) Niranjan Hiranandani. Hiranandani Group Managing Director Niranjan Hiranandani has taken over as the new president of industry body Assocham. Hiranandani succeeds Welspun Group Chairman Balkrishan Goenka.

4. OCPL – in this “O” represents______________.
a) Oriental
b) Odisha
c) Office
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Odisha. Coal India Ltd (CIL) has joined hands with Odisha Coal and Power Ltd (OCPL) for buying 6,000 tonnes per day from the Manoharpur captive mine of OCPL, owned by the Odisha government.

5. MakeMyTrip to offer e-tickets for ______________ metro rail.
a) Chennai
b) Mumbai
c) Hyderabad
d) Pune

Click here to View Answer
Answer c) Hyderabad. MakeMyTrip, along with Larsen & Toubro Metro Rail (Hyderabad) Limited, on December 23 introduced QR code-based e-tickets for the metro rail that would provide cashless and connected experience to riders.

6. First Annual Meet of State Nodal Agencies for Ecoclub programme was held at_______________.
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Gujarat
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Gujarat. In a first, Annual Meet of the State Nodal Agencies implementing the National Green Corps ‘Ecoclub’ programme of the Ministry of the Environment, Forest and Climate Change (MoEF&CC), organized by the Ministry’s Environment Education Division, in collaboration with the GEER Foundation, Gujarat was held from 20th to 21st December 2019 in Kevadia, Gujarat.

7. Who has awarded Army Design Bureau Excellence Award 2019 ?
a) Bipin Rawat
b) Anoop Singh
c) Ajay Kumar
d) Anoop Mishra

Click here to View Answer
Answer d) Anoop Mishra. Indian Army Chief Gen. Bipin Rawat felicitated Major Anoop Mishra with prestigious Army Design Bureau (ADB) Excellence Award .

8. Major Anoop Mishra awarded Army Design Bureau Excellence Award for developing___________.
a) Atal Bhujal
b) Samrat Khar
c) Sarvatra Kavach
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Sarvatra Kavach. Indian Army Chief Gen. Bipin Rawat felicitated Major Anoop Mishra with prestigious Army Design Bureau (ADB) Excellence Award for indigenously developing ‘Sarvatra Kavach’, a bulletproof jacket that can provide protection against various ammunition including that from sniper steel bullets.

9. Which state has launched Netanna Nestham welfare scheme for weavers?
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Assam
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Andhra Pradesh. Chief Minister Jagan Mohan Reddy launched the latest scheme in a series of welfare schemes promised during his election campaign. The YSR Netanna Nestham (weaver’s friend) scheme provides an annual incentive of Rs 24,000 for handloom weavers in the state.

10. CSIR – in this “S” represents____________.
a) Science
b) Scientific
c) Soverign
d) Service

Click here to View Answer
Answer b) Scientific. The Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) and Central Drug Research Institute (CDRI) signed an agreement to develop new drugs and repurposing of drugs for India and for global markets. The team research work is also joined by Cipla.

11. Who is the current National Security Advisor?
a) Ajit Doval
b) Bipib Rawat
c) Abhimanyu Dev
d) Adith Vaith M

Click here to View Answer
Answer a) Ajit Doval. CCS also approved the report of a high-level committee headed by National Security Advisor Ajit Doval, which finalised responsibilities and framework for operation of CDS.

12. Which tunnel named after former PM Vajpayee?
a) Hamim pass tunnel
b) Rohtang pass tunnel
c) Siring Tunnel
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Rohtang pass tunnel . On 24 December, 2019, the Union cabinet chaired by PM Modi decided that the strategic tunnel that was constructed under Rohtang Pass will be named after him.

13. NPL scientists develop ink to stop ________________.
a) Fake passports
b) Currency notes
c) Fake Votes
d) Both a And b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. The Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) and National Physical Laboratory (NPL) developed an ink to combat the problem of fake printing of passports and counterfeiting of currency notes. The ink has a new security feature o protecting itself against duplicity.

14. National Consumer Day is observed on______________.
a) December 16
b) Decemebr 19
c) Decemeber 22
d) Decemeber 24

Click here to View Answer
Answer d) December 24. Every year 24 December is observed as National Consumer Day, to highlight the importance of consumer movement as well as the need to make every consumer more aware of their rights and responsibilities.

15. Theme for National Consumer Day is ______________.
a) Alternate Consumer Grievance/Dispute Redressal
b) Dispute Grievance/alternate Grievance
c) Alternate Recession
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Alternate Consumer Grievance/Dispute Redressal.

16. Good Governance Day observed on _____________.
a) December 20
b) December 23
c) December 25
d) December 27

Click here to View Answer
Answer c) December 25. Good Governance Day is observed in India annually on the twenty-fifth day of December, the birth anniversary of former-Prime Minister Atal Bihari Vajpayee.

17. PM Modi unveils statue of Atal Bihari Vajpayee in ______________.
a) Udaipur
b) Raipur
c) Lucknow
d) Cochin

Click here to View Answer
Answer c) Lucknow. Prime Minister Narendra Modi came down heavily on those who indulged in violence and arson during the protests against Citizenship Amendment Act.

18. Who will take oath as Chief Minister of Jharkhand?
a) Arvind Desai
b) Hemant Soren
c) Draupadi Murmu
d) Dawlath Khan

Click here to View Answer
Answer b) Hemant Soren. In Jharkhand, Grand Alliance leader Hemant Soren will take oath as Chief Minister on the 29th of this month. He said this last night in Ranchi after meeting Governor Draupadi Murmu to stake claim to form a new government in the state.

19. FICCI – in this “F” represents_____________.
a) Fixing
b) Federation
c) Financial
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Federation. Sangita Reddy, joint managing director, Apollo Hospitals Group will succeed Sandeep Somany as the president of industry chamber Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) in 2020.

20. Who has been appointed as the new chairman of Kerala-based ESAF Small Finance Bank?
a) P R Ravi Mohan
b) Nadhu Priyan M
c) R Prabha
d) Bhuvana Maran

Click here to View Answer
Answer a) P R Ravi Mohan. P R Ravi Mohan has been appointed as the new chairman of Kerala-based ESAF Small Finance Bank.

Leave a Comment