Current Affairs Quiz – December 24 and 25 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been named as Chief Minister of Himachal Pradesh?
a) Kaul Singh Thakur
b) Jai Ram Thakur
c) Rajeev Bindal
d) Prem Kumar Dhumal

Click here to View Answer
Answer b) Jai Ram Thakur. The Bharatiya Janata Party has named Jai Ram Thakur as legislature party leader in Himachal Pradesh, effectively making him the state’s next chief minister. The BJP’s central observer Narendra Singh Tomar announced Thakur’s name after a meeting of BJP MLAs was convened, with all unanimously deciding in his favour.

2. Which state government has set up a 17-member development authority for the Raigad fort, capital of warrior king Shivaji?
a) Haryana
b) Kerala
c) Maharashtra
d) Jharkhand

Click here to View Answer
Answer c) Maharashtra. The Maharashtra government has set up a 17-member development authority for the Raigad fort, capital of warrior king Shivaji, which would be headed by Rajya Sabha member Sambhaji Shahu Chhatrapati. The state government, in June 2016, had sanctioned a Rs 500-crore development plan for the 17th century fort, situated in neighbouring Raigad district. Sambhaji Shahu Chhatrapati is a member of the former royal family of Kolhapur and king Shivaji’s descendant.

3. ___________has become the first Indian airline to operate over 1,000 daily flights across its domestic and international network
a) Air India
b) Jet Airways
c) GoAir
d) IndiGo

Click here to View Answer
Answer d) IndiGo. Budget carrier IndiGo has become the first Indian airline to operate over 1,000 daily flights across its domestic and international network. A Mumbai to Cochin flight that took off on December 22 at 11:15 pm became the 1,000th flight. Notably, IndiGo is India’s largest passenger airline currently with a market share of 39.4% as of November.

4. The country’s first air-conditioned (AC) suburban train commenced its services in __________
a) Mumbai
b) Hyderabad
c) New Delhi
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) Mumbai. The country’s first air-conditioned (AC) suburban train commenced its services in Mumbai, thus realising the long-awaited dream of lakhs of commuters. The train, operated by the Western Railway (WR), began its journey at 10.32 am from the Borivili station to Churchgate in South Mumbai. Initially, the AC local will operate only on the Churchgate-Borivili section. The train will make six trips daily (12 services per day) and from January 1 next year, it will run from Churchgate to Virar, Bhakar said. “The train will not operate on Saturdays and Sundays as it requires maintenance”.

5. Baba Ramdev-led Patanjali Ayurved will invest ₹671 crore in _____________for setting up food and herbal processing unit
a) Rajasthan
b) Gujarat
c) Chhattisgarh
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer c) Chhattisgarh. Baba Ramdev-led Patanjali Ayurved will invest ₹671 crore in Chhattisgarh for setting up food and herbal processing unit, according to government officials. The unit will be spread over an area of 500 acres which will benefit around 2 lakh farmers. The project would generate direct employment for 2,200 persons besides indirect employment for 22 million people.

6. Who launches electronic-Human Resource Management System (e-HRMS) on Good Governance Day?
a) Jitendra Singh
b) Harsh Vardhan
c) Mahesh Sharma
d) Nirmal Kumar Singh

Click here to View Answer
Answer a) Jitendra Singh. Dr Jitendra Singh launched the electronic-Human Resource Management System (e-HRMS). He launched it during the observance of Good Governance Day by the Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions. The Minister launched the 25 applications of 5 modules of the system. The e-service book launched for DoPT during March this year will also be integrated into the e-HRMS.

7. Indian sand artist Sudarsan Pattnaik has claimed to have made the world’s biggest Santa Claus face on __________
a) Kerala’s Kannur Beach
b) Odisha’s Puri Beach
c) Maharashtra’s Aksa Beach
d) Tamil Nadu’s Merina Beach

Click here to View Answer
Answer b) Odisha’s Puri Beach. Indian sand artist Sudarsan Pattnaik has claimed to have made the world’s biggest Santa Claus face on Odisha’s Puri beach. The sand art, made on Christmas Eve, has “World Peace” written on it. Pattnaik used about 600 tonnes of sand to make the 25-foot-high and 50-foot-wide sculpture, attempting a place in the Limca Book of World Records.

8. ______________ becomes first Indian city to have its own logo
a) Kolkata
b) Chennai
c) Bangalore
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer c) Bangalore. The official logo for Bengaluru city is out. The logo, which was chosen by a panel of experts, was unveiled at the Namma Bengaluru Habba at the Vidhana Soudha by the state tourism minister Priyank Kharge. The red and black logo is part English and part Kannada. With this, Namma Bengaluru joins a select group of global cities like New York City, Melbourne and Singapore to have a tourism logo of its own.

9. Which state government has launched six more e-services, thus bringing as many as 100 citizen-centric services pertaining to 12 departments of the state on a single platform?
a) Haryana
b) Kerala
c) Punjab
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Haryana. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar has launched six more e-services, thus bringing as many as 100 citizen-centric services pertaining to 12 departments of the state on a single platform. The e-services were launched on the birthday of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee, which was celebrated by the Haryana government as ‘Good Governance Day’. The state government has initiated e-Initiative to end corruption. This will not only save time and money, but will also provide instant services.

10. Good Governance Day was observed on?
a) December 24
b) December 25
c) December 26
d) December 27

Click here to View Answer
Answer b) December 25. Good Governance Day is observed annually on December 25th, the birth anniversary of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee. Good Governance Day was established in 2014 to honor Mr Vajpayee by fostering awareness among the people of accountability in government. In keeping with this principle, the Good Governance Day has been declared to be a working day for the government.

11. Which country has agreed a deal to build a nuclear power station in Sudan?
a) USA
b) Japan
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer d) Russia. Russia has agreed a deal to build a nuclear power station in Sudan, weeks after President al-Bashir, who is wanted by the International Criminal Court, visited President Putin. The deal comes despite Mr Bashir facing charges of genocide and war crimes at the court in the Hague, which has hampered his engagement with the outside world, and the US accusing Sudan of being a sponsor of terrorism.

12. Which state government has signed a memorandum of understanding with South Korea to enhance cooperation in the field of tourism, skill development, culture and farming?
a) Uttar Pradesh
b) Bihar
c) Gujarat
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer a) Uttar Pradesh. The Uttar Pradesh government has signed a memorandum of understanding with South Korea to enhance cooperation in the field of tourism, skill development, culture and farming. An MoU was signed for giving a new dimension to cooperation in the field of tourism, skill development, culture and farming, which will provide more employment opportunities and development.

13. Which city is to start building city’s 1st textile museum in February?
a) Chennai
b) Hyderabad
c) Mumbai
d) Kochi

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai. The Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) will start building the city’s first textile museum at the defunct United Mill compound in Kalachowki in Chinchpokli. The museum — which will document, archive and represent Mumbai’s textile legacy — will be spread over 16.3 acres of land. 14 acres will be used for construction, and the rest for beautification.

14. The Indian boxing contingent claimed _____ medals at the Galym Zharylgapov Boxing Tournament in Karaganda, Kazakhstan
a) 12
b) 10
c) 8
d) 5

Click here to View Answer
Answer d) 5. The Indian boxing contingent claimed three gold, a silver, and a bronze medal at the Galym Zharylgapov Boxing Tournament in Karaganda, Kazakhstan. Three-time King’s Cup gold-medallist and a reigning national champion from the Railways K Shyam Kumar (49kg), world youth championships’ bronze-medallist Naman Tanwar (91kg) and Asian Games bronze-medallist Satish Kumar (+91kg) claimed gold medals.

15. Which country won the SAFF U15 Women’s Championship?
a) India
b) Bangladesh
c) Bhutan
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer b) Bangladesh. India lost to Bangladesh 1-0 in the final hurdle to win as the runners-up of the SAFF U15 Women’s Championship in Dhaka. In a match that was very closely fought, a 41st minute strike by Shamsun Nahar proved to be the difference between the two teams. Nahar’s produced a moment of individual brilliance to take the game away from the India. India had earlier lost to Bangladesh 3-0 in the group stage of the competition.

16. Bob Givens who passed away recently was a/an
a) Actor
b) Politician
c) Economist
d) Animator

Click here to View Answer
Answer d) Animator. Bob Givens, who was among the chief animators who helped design the cartoon character Bugs Bunny, passed away at the age of 99. The late animator’s daughter Mariana Givens said he had passed away on December 14 in California, from acute respiratory failure. Bob had also worked on the 1937 animated film ‘Snow White and the Seven Dwarfs’.

17. Actor Partha Mukherjee who passed away recently, he was a famous __________ actor
a) Hindi
b) Telugu
c) Bengali
d) Malayalam

Click here to View Answer
Answer c) Bengali. Bengali actor Partha Mukherjee, who was known for his ‘boy next door looks’, died of cardiac arrest. He was 70. In his later career, he did some memorable roles in ‘Balika Bodhu’ (1967), ‘Dhonnimeye’ (1971), ‘Agnishwar’ (1975) and ‘Amar Prithibi’ (1985). He had even made his mark on the smaller screen.

Leave a Comment