Current Affairs Quiz – December 24 & 25 2016

Current Affairs Quiz – December 24 & 25 2016

1. Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) airport is in
a) Hyderabad
b) Bengaluru
c) Chennai
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) Bengaluru. In an initiative to harness renewable energy, a 3.5 MW solar power project was inaugurated at the Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) airport in Bengaluru. The project is reportedly spread over 23 acres of land with around 12,985 solar modules.

2. The Defence and Research Development Organization (DRDO) has successfully flight tested the SAAW. What does S stands for?
a) Supreme
b) Super
c) Stealth
d) Smart

Click here to View Answer
Answer d) Smart. DRDO has successfully flight tested the Smart Anti-Airfield Weapon (SAAW) from an Indian Air Force (IAF) aircraft. SAAW, an indigenously designed and developed 120 kg. class smart weapon, developed by DRDO, is capable of engaging ground targets with high precision up to a range of 100 kms.

3. DAC is associated with
a) Defence
b) Academics
c) Anti-Corruption
d) Demonetization

Click here to View Answer
Answer a) Defence. DAC – Defence Acquisition Council.

4. _________ has partnered Ministry of Consumer Affairs for rolling out a nationwide ‘Digitally Safe Consumer’ campaign.
a) Amazon
b) Microsoft
c) IBM
d) Google India

Click here to View Answer
Answer d) Google India. Google, along with Department of Consumer Affairs, will undertake a year-long campaign focussed on building capacities of consumer organisations, personnel of Consumer Affairs department and counsellors of National Consumer Helpline on Internet safety and related issues.

5. Astana is the Capital of
a) Kazakhstan
b) Uzbekistan
c) Tajikistan
d) Kyrgyzstan

Click here to View Answer
Answer a) Kazakhstan. India and Kazakhstan have inked a new protocol to take bilateral ties, especially in trade and economic relations, forward. The protocol was signed after both sides participated in the fifth Kazakh-Indian Joint Working Group on trade and economic cooperation.

6. Which country won U-19 Asia Cup in Cricket?
a) Pakistan
b) Sri Lanka
c) India
d) West Indies

Click here to View Answer
Answer c) India. India, coached by the batting legend Rahul Dravid, defeated Sri Lanka by 34 runs in the finals of U-19 Asia Cup.

7. Chetan Ramarao, who passed away recently, was associated with
a) Journalism
b) Cinema
c) Politics
d) Mathematician

Click here to View Answer
Answer b) Cinema. Veteran Kannada actor Chetan Ramarao died in Mysuru. The 76-year old actor had been suffering from an ailment for a while and passed away at a private hospital in the city.

8. Who has been chosen for the prestigious Jnanpith Award for 2016?
a) Shankha Ghosh
b) Vidyasagar Rao
c) Chetan Kant Kulkarni
d) Rajesh Agarwal

Click here to View Answer
Answer a) Shankha Ghosh. Eminent modern Bengali poet Shankha Ghosh has been chosen for the prestigious Jnanpith Award for 2016. A prolific poet, critic and academician, Ghosh is an authority on Nobel Laureate Rabindranath Tagore.

9. EazyPay mobile application is launched by
a) ICICI Bank
b) Axis Bank
c) HDFC Bank
d) State Bank of India

Click here to View Answer
Answer a) ICICI Bank. ICICI Bank, India’s largest private sector bank has launched EazyPay mobile application for merchants that allows all-in-one acceptance payments platform. This app consolidates all digital wallets, QR code, Unified Payments Interface (UPI), and credit & debit cards modes of payments.

10. Good Governance Day’ is being observed by the government on December 25 on the occasion of __________’s birth anniversary.
a) Sardar Vallabhai Patel
b) Subash Chandra Bose
c) Atal Bihari Vajpayee
d) Abdul Kalam

Click here to View Answer
Answer c) Atal Bihari Vajpayee. A 100-day campaign will be launched across the country on the theme of good governance.

11. Pakistan Hindus in India can register for citizenship for ________.
a) Rs 1000
b) Rs 500
c) Rs 250
d) Rs 100

Click here to View Answer
Answer d) Rs 100. The registration fees for Hindus and other minority community people from three neighbouring countries, including Pakistan, as Indian citizens have been drastically reduced to as low as Rs 100 from Rs 15,000.

12. Which state government has recently launched Biju Sishu Surakshya Yojana to nurture HIV positive orphan kids?
a) Manipur
b) Odisha
c) Meghalaya
d) Assam

Click here to View Answer
Answer b) Odisha. The Odisha Government launched the Biju Sishu Surakshya Yojana, a scheme to nurture the orphan and HIV-infected children residing in different child care institutions and orphanages. The main objective of the scheme is to facilitate care and protection towards orphans and HIV infected children of the state.

13. A Russian military plane crashed in the _______ as it made its way to Syria with 92 people onboard.
a) Red Sea
b) Black Sea
c) Atlantic Ocean
d) Pacific Ocean

Click here to View Answer
Answer b) Black Sea. The plane had been on a routine flight to Russia’s Hmeimim airbase in western Syria, which has been used to launch air strikes in Moscow’s military campaign supporting its ally President Bashar al-Assad in the country’s devastating civil war.

14. What is Nock-Ten?
a) Air to Air Missile
b) Fifth Generation Submarine
c) Typhoon
d) Anti Tank Missile

Click here to View Answer
Answer c) Typhoon. Philippine authorities began evacuating thousands of people and shut down dozens of ports as a strong typhoon (Nock-Ten) threatened to wallop the country’s east coast on Christmas Day.

15. Dinanath Bhargava who sketched __________ dies aged 89.
a) National Flag
b) National Emblem
c) India Map
d) River Map in India

Click here to View Answer
Answer b) National Emblem. Dinanath Bhargava, a co-artist in the team that sketched the national emblem ‘Lion Capital of Ashoka’ and decorated the pages of the Constitution’s manuscript, died at the age of 89 in Indore.

Leave a Comment