Current Affairs Quiz – December 23 2019

Current Affairs Quiz – December 23 2019

1. National Farmers Day is observed on____________.
a) December 16
b) December 20
c) December 23
d) December 24

Click here to View Answer
Answer c) December 23.

2. India celebrates National Farmers Day on 23rd December to commemorate the birth of_______________.
a) Dr RadhaKrishnan
b) Choudhary Charan Singh
c) Jawaharlal Nehru
d) Motilal Nehru

Click here to View Answer
Answer b) Choudhary Charan Singh. India celebrates National Farmers Day on 23rd December to commemorate the birth anniversary of the 5th Prime Minister of India, Choudhary Charan Singh. He was a farmer’s leader and he had introduced many policies to improve the lives of the Indian farmers. The day is being observed since 2001.

3. Space Force – a new US military service has launched by___________.
a) India
b) Russia
c) China
d) USA

Click here to View Answer
Answer d) USA. Describing space as the world’s newest war-fighting domain, US President Donald Trump officially launched US military ‘Space Force’ at an army base near Washington.

4. India-EU Summit related to Bilateral Trade and Investment Agreement (BTIA), Europol, counter-terrorism, Euroatom, climate change, etc to be held in____________.
a) New Delhi
b) Sweden
c) Germany
d) Brussels

Click here to View Answer
Answer d) Brussels. On December 21, 2019, the EU President called on PM Modi to discuss regarding an early India-EU summit 2020. It is expected that the leaders will discuss on making progress on the issues related to Bilateral Trade and Investment Agreement (BTIA), Europol, counter-terrorism, Euroatom, climate change, etc. The summit is to be held in Brussels.

5. Pat Cummins became most expensive overseas IPL player, is associated with___________.
a) Australia
b) England
c) New Zealand
d) South Africa

Click here to View Answer
Answer a) Australia. The Australian pacer Pat Cummins, with a base price of Rs.2 crore, became the most expensive overseas player in Indian Premier League (IPL) as he was sold to Kolkata Knight Riders (KKR) for a whopping Rs.15.50 crore($2.2 million).

6. ‘Abhay’ programme has launched by______________.
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Andhra Pradesh
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Andhra Pradesh.

7. ‘Abhay’ programme is for_____________.
a) Adults
b) Women
c) Childern
d) All the above

Click here to View Answer
Answer b) Women. The Andhra Pradesh police may soon start dropping stranded women home at odd hours in major cities of the state in order to safeguard them against crime. A pilot of the programme named ‘Abhay’ kicked off in the Prakasham district with eight four wheelers and 70 two-wheelers on standby to pick up women held up at night.

8. Which team won maiden FIFA Club World Cup 2019?
a) Manchester United
b) Liverpool
c) Chelsea FC
d) Arsenal FC

Click here to View Answer
Answer b) Liverpool. Liverpool beat Brazil’s Flamengo 1-0 to win the FIFA Club World Cup at Doha’s Khalifa International Stadium. It is the first time Liverpool have won the competition, which features each continent’s champions.

9. Maisnam Meiraba Luwang won gold, is associated with____________.
a) Tennis
b) Table Tennis
c) Badminton
d) Wrestling

Click here to View Answer
Answer c) Badminton. India’s shuttler Maisnam Meiraba Luwang has won the Men’s singles Bangladesh Junior International Badminton Series 2019 in Dhaka.

10. World Economic Forum’s 50th annual meeting will be held in ____________.
a) Davos , Switzerland
b) Laax , Switzerland
c) Berlin , Germany
d) Cologne , Germany

Click here to View Answer
Answer a) Davos , Switzerland. Union ministers Piyush Goyal and Mansukh Mandaviya as well as three chief ministers – Amarinder Singh, Kamal Nath and B S Yeddyurappa will join over 100 Indian CEOs in the Swiss ski resort town of Davos next month for the WEF’s 50th annual meeting, which will be attended by thousands of rich and powerful from across the globe.

11. Prez Kovind releases mobile app of Red Cross Society of India in ______________.
a) Chennai
b) Mumbai
c) New Delhi
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer d) Hyderabad. He inaugurated the mobile app formally at a dinner hosted by Telangana governor Tamilisai Sounderarajan at Rajbhavan in his honour. Developed by the Telangana Centre for Good Governance in less than three months, the mobile app is accessible in all languages.

12. Etihad Credit Insurance (ECI) company is associated with____________.
a) China
b) UAE
c) Oman
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) UAE. The UAE federal export credit company, Etihad Credit Insurance (ECI) has signed a Memorandum of Understanding ( MoU) with the Export Credit Guarantee Agency of Oman (Credit Oman) to enhance trade and economic cooperation between the two countries.

13. BTIA – in this “B” represents ______________.
a) Boeing
b) Bilateral
c) Bank
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Bilateral. On December 21, 2019, the EU President called on PM Modi to discuss regarding an early India-EU summit 2020. It is expected that the leaders will discuss on making progress on the issues related to Bilateral Trade and Investment Agreement (BTIA), Europol, counter-terrorism, Euroatom, climate change, etc.

Leave a Comment