Current Affairs Quiz – December 23 2017

Current Affairs Quiz

1. Who will be honoured with a doctorate degree by the Bareilly International University recently?
a) Deepika Padukone
b) Aishwarya Rai
c) Priyanka Chopra
d) Anushka Sharma

Click here to View Answer
Answer c) Priyanka Chopra. Actor Priyanka Chopra will be honoured with a doctorate degree by the Bareilly International University.

2. Which country became the first country to appoint female envoy to Saudi Arabia?
a) Pakistan
b) Belgium
c) India
d) Iran

Click here to View Answer
Answer b) Belgium. The conservative kingdom of Saudi Arabia, long criticized for its constraints on women, will get its first woman ambassador in Riyadh with the appointment of a female envoy from Belgium. Belgium will send Dominique Mineur, currently the ambassador to the United Arab Emirates, to Riyadh next summer, making her the first woman ambassador in the kingdom. Saudi Arabia is well known as one of the world’s most gender-segregated nations, where women live under the supervision of a male guardian, and in public must wear head-to-toe garments.

3. National Farmers Day or Kisan Diwas was observed on?
a) December 23
b) December 22
c) December 21
d) December 20

Click here to View Answer
Answer a) December 23. National Farmers Day or Kisan Diwas is celebrated on December 23 in the honor of Chaudhary Charan Singh who was the fifth Prime Minister of India. He served the country as Prime Minister for a very short tenure starting from 28th of July 1979 till 14th January 1980.

4. India is set to get its first sea bridge runway in __________
a) Mumbai
b) Puducherry
c) Andaman and Nicobar
d) Lakshadweep

Click here to View Answer
Answer d) Lakshadweep. India is set to get its first sea bridge runway after the approval to extend the Agatti Airport in Lakshadweep has been given to Airports Authority of India. A Reinforced Cement Concrete (RCC) platform will be built on the beach and shallow area which will allow bigger ATR aircraft to operate on the island, reports said.

5. Who was appointed as General Manager (Cricket Operations) of the BCCI?
a) Vijay Dahiya
b) Saba Karim
c) Sameer Dighe
d) Devang Gandhi

Click here to View Answer
Answer b) Saba Karim. Former India wicketkeeper Saba Karim was appointed as General Manager (Cricket Operations) of the BCCI. Karim will assume office from January 1 and he will report to CEO Rahul Johri. Karim has a vast knowledge of the game and its intricacies, both at the top and the domestic level having represented India in one Test and 34 ODIs.

6. Which state Assembly passed a bill to award death penalty, life imprisonment, and up to ₹10-lakh fine to those dealing in illicit liquor if its consumption leads to death?
a) Maharashtra
b) Gujarat
c) Bihar
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Uttar Pradesh. The Uttar Pradesh Assembly passed a bill to award death penalty, life imprisonment, and up to ₹10-lakh fine to those dealing in illicit liquor if its consumption leads to death. It also provides for imprisonment up to 10 years and not less than six years, in case of disability caused by consumption of illicit liquor.

7. Which state government will establish a world-class skill development centre at Ranchi at the cost of Rs 60 crore?
a) Haryana
b) Manipur
c) Jharkhand
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer c) Jharkhand. Jharkhand Chief Minister Raghubar Das government will establish a world-class skill development centre at Ranchi at the cost of Rs 60 crore. The skill development centre will be developed with the help of a Singapore-based company ITE. The children of Jharkhand will make their mark at the international level after going through skill training in the modern centre.

8. Which ministry has launched a pilot project for its clean-up and development?
a) Ministry of Environment, Forest and Climate Change
b) Ministry of Human Resource Development
c) Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation
d) Ministry of Health and Family Welfare

Click here to View Answer
Answer a) Ministry of Environment, Forest and Climate Change. To enhance standards of cleanliness on beaches, the environment ministry has launched a pilot project for its clean-up and development. Under the project, each state or union territory has been asked to nominate a beach which will be funded through the ongoing Integrated Coastal Management Programme. Formal nominations are, however, awaited from the coastal UTs — Daman and Diu, Puducherry, Lakshadweep and Andaman and Nicobar.

9. India has sanctioned $____million to help develop Myanmar’s violence-hit Rakhine State
a) 10
b) 25
c) 50
d) 75

Click here to View Answer
Answer b) 25. India has sanctioned $25 million to help develop Myanmar’s violence-hit Rakhine State. This comes after both nations signed an agreement on restoration of normalcy and development of the Rakhine State. The Myanmar Army’s crackdown on Rohingya militants in Rakhine State had caused over 6 lakh Rohingya refugees to flee to Bangladesh this year.

10. Which bank has established a Medium Term Note programme to raise $1 billion (over 6,400 crore) by issuing debt securities on private placement basis?
a) HDFC Bank
b) Kotak Mahindra Bank
c) Yes Bank
d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer c) Yes Bank. Private sector lender Yes Bank has established a Medium Term Note programme to raise $1 billion (over 6,400 crore) by issuing debt securities on private placement basis. The Bank has, on December 22, 2017, established a Medium Term Note programme for an amount of $1 billion, in order to enable the bank to issue debt instruments in the international capital markets, to eligible investors, from time to time, in one or more tranches and/or series.

11. India signed an agreement with __________ would allow automatic sharing of tax- related information from January 1 next year
a) Austria
b) Spain
c) Sweden
d) Switzerland

Click here to View Answer
Answer d) Switzerland. India signed an agreement with Switzerland would allow automatic sharing of tax- related information from January 1 next year. With the completion of the parliamentary procedure in Switzerland and signing of mutual agreement, India and Switzerland are set for automatic exchange of information for the period beginning from January 1, 2018.

12. Jatileswar Mukhopadhyay who passed away recently was a/an
a) Actor
b) Author
c) Singer
d) Director

Click here to View Answer
Answer c) Singer. Bengali singer Jatileswar Mukhopadhyay died. The state government had conferred him with the Sangeet Samman award in 2012. Mukohpadhyay, who had learnt music under the guidance of doyens of Bengali light classical music Chinmoy Lahiri and Sudhin Dasgupta, carved his own individual style, which enriched Bengali music in the 70s-80s.

13. NASA astronaut Bruce McCandless passed away recently, he was from _________
a) Russia
b) USA
c) UK
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) USA. NASA astronaut Bruce McCandless, the first person to fly freely and untethered in space, has died in USA. He was 80. He was famously photographed in 1984 flying with a hefty spacewalker’s jetpack, alone in the cosmic blackness above a blue Earth. He travelled more than 300 feet away from the space shuttle Challenger during the spacewalk.

Leave a Comment