Current affairs Quiz – December 22 & 23 2018

Current affairs Quiz – December 22 & 23 2018

1. Who has becomes the fastest Asian to cycle the globe?
a) Hima Chandran
b) Vedangi Kulkarni
c) Madangi Vijaya Kumar
d) Monisha Patel

Click here to View Answer
Answerb) Vedangi Kulkarni. Vedangi Kulkarni, a 20-year-old cyclist from Maharashtra’s Pune, has become the fastest Asian to cycle the globe.

2. Nana Chudasama died at 85, is associated with___________.
a) Actor
b) Journalist
c) Scientist
d) Politician

Click here to View Answer
Answerd) Politician. Chudasama was awarded Padma Shri in 2005 in recognition of his work in the social sector.

3. India marks National Mathematics Day in memory of____________.
a) Sir CV Raman
b) Ramanujam
c) APJ Kalam
d) None of these

Click here to View Answer
Answerb) Ramanujam. National Mathematics Day is celebrated on December 22, since 2012, after former Prime Minister Manmohan Singh made the declaration to pay tribute to Srinivasa Ramanujan on his birth anniversary.

4. India’s place in Stock market is____________.
a) 8
b) 10
c) 15
d) 16

Click here to View Answer
Answera) 8. India’s stock market has overtaken Germany’s to become the seventh-largest in the world with a market capitalisation of $2.08 trillion.

5. A three day India China Film Festival is set to begin in ___________.
a) Mumbai
b) Kolkata
c) New Delhi
d) Shanghai

Click here to View Answer
Answerc) New Delhi. A three day India China Film Festival is set to begin in New Delhi from 22nd of December this year culminating on 24th of December.

6. Pandit Arun Bhaduri is passed away at 75, is associated with___________.
a) Journalist
b) Lyricist
c) Singer
d) Guitarist

Click here to View Answer
Answerc) Singer. Pandit Bhaduri was considered to be one of the masters of Bengali songs and bhajans. The veteran singer had served as a guru (teacher) at the ITC Sangeet Research Academy.

7. Merriam-Webster selects ‘____________’ as its 2018 Word of the Year.
a) Peace
b) Toxic
c) Information
d) Justice

Click here to View Answer
Answerd) Justice. Merriam Webster chooses its word of the year based on an increase in traffic and overall volume of traffic.

8. Anup Kumar has announced retirement, is associated with_________.
a) Kabbadi
b) Hockey
c) Cricket
d) Foot ball

Click here to View Answer
Answera) Kabbadi. In his 15-year iconic career, Anup Kumar was part of the national team that won gold medals in 2010 and 2014.

9. ‘Changing India’ book is associated with__________.
a) PM Modi
b) Manmohan Singh
c) Ram nath Kovind
d) Sushma Swaraj

Click here to View Answer
Answerb) Manmohan Singh. Titled ‘Changing India’, the five-volume book, published by Oxford University Press, the book is being described as a definitive expression of the former prime minister Manmohan Singh’s perspectives on a wide range of economic, social and political issues as they evolved under his long and eventful career.

Leave a Comment