Current Affairs Quiz – December 22 2019

Current Affairs Quiz – December 22 2019

1. Justice Gulzar Ahmed appointed as the __________ Chief Justice of Pakistan.
a) 15th
b) 27th
c) 29th
d) 32nd

Click here to View Answer
Answer b) 27th. He takes over from Chief Justice Asif Saeed Khosa, whose tenure came to an end after serving the country’s top judge from January this year. The new Chief Justice will remain in office till February 21, 2022.

2. Who is the current president of China?
a) Xi Jingping
b) Jiong Diping
c) Sung Jiong
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Xi Jingping. On December 21, 2019, Indian and Chinese representatives met in New Delhi for the 22nd time to discuss the border issued between the countries.

3. National Mathematics Day (India) is observed on ___________.
a) December 05
b) December 10
c) December 15
d) December 22

Click here to View Answer
Answer d) December 22.The Indian government declared 22 December to be National Mathematics Day.

4. Who has announced National Mathematics Day (India) during the inaugural ceremony of the celebrations to mark the 125th anniversary of the birth of the Indian mathematical genius Srinivasa Ramanujan?
a) Atalbihari Vajpayee
b) Manmohan Singh
c) Indra Gandhi
d) Narendra Modi

Click here to View Answer
Answer b) Manmohan Singh. This was announced by Prime Minister Manmohan Singh on 26 February 2012 at Madras University, during the inaugural ceremony of the celebrations to mark the 125th anniversary of the birth of the Indian mathematical genius Srinivasa Ramanujan (22 Dec 1887- 26 Apr 1920).

5. Who has become the first woman to be appointed as the Chief Technology Officer (CTO) at US’ Federal Communications Commission (FCC)?
a) Yashvardhini Ghosh
b) Bhuvana Maran
c) Divya Nathan
d) Monisha Ghosh

Click here to View Answer
Answer d) Monisha Ghosh. Indian-American Dr Monisha Ghosh has become the first woman to be appointed as the Chief Technology Officer (CTO) at US’ Federal Communications Commission (FCC) and will take charge on January 13.

6. In Banking termOMO – in this “M” represents_____________.
a) Merit
b) Mediate
c) Market
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Market. The Reserve Bank of India (RBI) will simultaneously purchase and sell government securities worth Rs 10,000 crore under a special Open Market Operation (OMO).

7. Who will host SMBhav Conclave ?
a) Times of India
b) Amazon
c) Tata
d) Express India

Click here to View Answer
Answer b) Amazon. Amazon India has conceptualized SMBhav, a first-of-its-kind mega summit for Small and Medium Businesses at Jawaharlal Nehru Stadium, New Delhi on January 15 and 16.

8. Dadasaheb Phalke award is associated with________________.
a) Cinema
b) Sports
c) Politics
d) All the above

Click here to View Answer
Answer a) Cinema. Veteran actor Amitabh Bachchan will receive the Dadasaheb Phalke award for his outstanding contribution to the film industry.

9. L S Sheshagiri Rao is passed away at 94, is associated with______________.
a) Writer
b) Journalist
c) Actor
d) All the above

Click here to View Answer
Answer a) Writer. Veteran Kannada writer and critic Prof L S Sheshagiri Rao passed away at his residence here due to illness. He was 94. Prof LSS, as he was popular in literary circles, was widely known for his English-Kannada dictionary and critical works, both in Kannada and English.

10. Savita Devi is passed away at 80, is associated with____________.
a) Music vocalist
b) Actor
c) Politician
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer a) Music vocalist. Famed classical music vocalist, Savita Devi breathed her last at the Fortis Memorial Research Institute in Gurugram. She was 80. Her son, Ajey Maharaj informed sources, “Her condition was quite critical when we brought her to the hospital.

11. Who has been appointed as Prime minister of Cuba?
a) Miguel Díaz-Canel
b) Hamimula Siyaz
c) Fortis D’Cruz
d) Manuel Marrero Cruz

Click here to View Answer
Answer d) Manuel Marrero Cruz. In Cuba, President Miguel Díaz-Canel has appointed Manuel Marrero Cruz as the country’s first prime minister in more than 40 years.

12. Maisnam Meiraba Luwang won gold, is associated with____________.
a) Tennis
b) Table Tennis
c) Badminton
d) Wrestling

Click here to View Answer
Answer c) Badminton. India’s shuttler Maisnam Meiraba Luwang has won the Men’s singles Bangladesh Junior International Badminton Series 2019 in Dhaka.

13. Harinder Pal Singh wins men’s title in 3rd leg of HCL-SRFI India Tour, is associated with__________.
a) Badminton
b) Tennis
c) Squash
d) Air Rifle

Click here to View Answer
Answer c) Squash. Indian squash player Harinder Pal Singh Sandhu clinched the men’s title while Hana Ramadan of Egypt won the women’s crown in the third leg of the HCL-SRFI India Tour Squash Tournament in Mumbai.

Leave a Comment