Current Affairs Quiz – December 22 2017

Current Affairs Quiz

1. Subbarayudu has been appointed as the next Ambassador of India to ______________
a) Republic of Bolivia
b) Republic of Ecuador
c) Republic of Peru
d) Republic of Honduras

Click here to View Answer
Answer c) Republic of Peru. Subbarayudu, presently Joint Secretary in the Ministry of External Affairs has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Peru.

2. Who was appointed as the chairman of the University Grants Commission (UGC)?
a) G.S. Chauhan
b) Manoj Kumar
c) Archana Thakur
d) Dhirendra Pal Singh

Click here to View Answer
Answer d) Dhirendra Pal Singh. Professor Dhirendra Pal Singh was appointed the chairman of the University Grants Commission (UGC). Prof. Singh is at present the director of National Assessment and Accreditation Council (NAAC), Bengaluru.

3. UN chief Antonio Guterres has appointed ____________as the new executive director of UNICEF
a) Robert G. Joseph
b) Thomas R. Pickering
c) Henrietta H Fore
d) Vishakha N. Desai

Click here to View Answer
Answer c) Henrietta H Fore. UN chief Antonio Guterres has appointed former senior US government official Henrietta H Fore as the new executive director of UNICEF. Fore, 69, has worked to champion economic development, education and health, humanitarian assistance and disaster relief for the most vulnerable in the international and developing world.

4. _____________ has been ranked as India’s most trusted Fast Moving Consumer Goods (FMCG) brand, according to the Brand Trust Report India Study 2017
a) Amul
b) Nestle
c) Sunfeast
d) Patanjali

Click here to View Answer
Answer d) Patanjali. Baba Ramdev promoted Patanjali has been ranked as India’s most trusted Fast Moving Consumer Goods (FMCG) brand, according to the Brand Trust Report India Study 2017. The study covers 11,000 brands across 16 cities of the country. After an analysis of 10,000 brands, Patanjali has also been declared as the most attractive brand.

5. Airtel Payments Bank Managing Director and CEO _________ resigned from the post
a) Suresh Sethi
b) Rishi Gupta
c) Shashi Arora
d) Renu Satti

Click here to View Answer
Answer c) Shashi Arora. Airtel Payments Bank Managing Director and CEO Shashi Arora has resigned in the wake of the firm’s eKYC licence suspension by Aadhaar-issuing body UIDAI. Arora has been working with Airtel in senior leadership roles since 2006. He was appointed MD and CEO of Airtel Payments Bank on June 1, 2016. The Unique Identity Authority of India (UIDAI) had barred Bharti Airtel and Airtel Payments Bank from conducting Aadhaar-based verification of customers using the eKYC process.

6. Who is the new chief minister of Gujarat?
a) Nitinbhai Patel
b) Vijay Rupani
c) Anandiben Patel
d) Jitu Vaghani

Click here to View Answer
Answer b) Vijay Rupani. Bharatiya Janata Party decided to retain Vijay Rupani as Gujarat Chief Minister for a second term. Rupani had won from Rajkot West by a margin of 53,755 votes, while the party managed to win a total of 99 seats in 182-member state assembly. Meanwhile, Nitin Patel has been named for the post of Deputy Chief Minister.

7. The UK will switch from burgundy to ________ coloured passports from 2019 after the country leaves the European Union
a) Yellow
b) Red
c) Green
d) Blue

Click here to View Answer
Answer d) Blue. The UK will switch from burgundy to blue coloured passports after the country leaves the European Union. The blue cover, which was first used in 1921, will be issued from October 2019, when the new £490 million worth passport contract will begin. The UK government said the new passport will be one of the world’s most secure travel documents.

8. Who has been ranked number one on the sixth Forbes India Celebrity 100 List?
a) Salman Khan
b) Shah Rukh Khan
c) Virat Kohli
d) Amitabh Bachchan

Click here to View Answer
Answer a) Salman Khan. Bollywood star Salman Khan has been ranked number one on the sixth Forbes India Celebrity 100 List. Shah Rukh Khan and India’s cricket captain Virat Kohli took the second and third spot respectively, with actor Priyanka Chopra the only female celebrity in the top 10 list. The 2017 Forbes India Celebrity 100 List rankings are based on estimates of entertainment-related earnings of celebrities. The period under consideration is October 1, 2016 to September 30, 2017.

9. Trivendra Ek Zindaginama – Khairasain ka Sooraj, the book is written by ___________
a) Christopher Hitchens
b) Arundhati Roy
c) Vikram Seth
d) Nandan Singh Bisht

Click here to View Answer
Answer d) Nandan Singh Bisht. Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat has launched a biography based on chronicles of his early struggle and lesser known aspects of his life. Titled ‘Trivendra Ek Zindaginama – Khairasain ka Sooraj’, the book is written by a doctor named Nandan Singh Bisht.

10. Shivraj Singh Chouhan has laid foundation stone of 750 MW Ultra Mega Solar Project at ___________ in Madhya Pradesh
a) Sagar
b) Barwani
c) Rewa
d) Morena

Click here to View Answer
Answer c) Rewa. Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan has laid foundation stone of 750 MW Ultra Mega Solar Project at Rewa in Madhya Pradesh. The transaction structure of Rewa Ultra Mega Solar Power Project has been awarded World Bank Groups President award for Innovation and Excellence. Rewa Solar Project is utilising barren and rocky land for productive purposes and being one of the largest in the world has potential to become a tourist attraction.

11. National Mathematics Day was observed on?
a) December 22
b) December 23
c) December 24
d) December 25

Click here to View Answer
Answer a) December 22. December 22 is also known as ‘National Mathematics Day’. The former Prime Minister of India declared this day as National Mathematics Day on February 26, 2012 when he was visiting the Madras University in order to pay tribute to Ramanujan’s achievements and celebrate his 125th birth anniversary. S Ramanujan was one of the most influential mathematicians of his time. He was born on December 22, 1887.

12. India’s first and only design university, World University of Design opened in _________
a) New Delhi
b) Haryana
c) Gujarat
d) Andra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Haryana. India’s first and only design university, World University of Design opened it campus at Sonipat, Haryana. Promoted by Om Parkash Bansal Educational and Social Welfare Trust of Mandi Gobindgarh, Punjab, having more than two decades of presence in higher education, the university is currently located in a sprawling lush green picturesque campus with the state-of-the-art infrastructure and world class facilities.

13. Banwari Lal Joshi passed away recently; he was a former governor of ____________
a) Meghalaya
b) Uttarakhand
c) Uttar Pradesh
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above. Former Uttar Pradesh governor Banwari Lal Joshi passed away. He was the former police officer, who served as governor of several states. He was governor of Uttar Pradesh from 2009 to 2014. Before that he was lieutenant governor of Delhi from 2004 to 2007 and also served as governor in Meghalaya and Uttarakhand.

Leave a Comment