Current Affairs Quiz – December 21 2019

Current Affairs Quiz – December 21 2019

1. 5th Edition of ARTECH to be held in ____________.
a) Bangalore
b) Thrissur
c) Thiruvanathapuram
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. Ministry of Defence is to hold ARTECH seminar in New Delhi on 23rd December, 2019. ARTEC is Army Technology Seminar that is being held since 2016. The fifth edition of ARTEC is to be organized by the Indian Army under Ministry of Defence on “Technologies for Non-contact Warfare”.

2. Which country has become first country to recognize Indian Pharmacopoeia?
a) Afghanistan
b) Bangladesh
c) Nepal
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer a) Afghanistan. The Islamic Republic of Afghanistan has become the first country to recognize Indian Pharmacopoeia (IP) pursuant to the efforts of Department of Commerce and Union Ministry of Health and Family Welfare.

3. Chabahar port is situated in___________.
a) India
b) Iran
c) Kuwait
d) Afghanistan

Click here to View Answer
Answer b) Iran. On December 20, 2019, India, Afghanistan and Iran met at New Delhi to discuss the issues in the implementation of Chabahar port in Iran. The port is considered as a gateway of opportunities with Central Asian Nations by all the three countries.

4. What is the capital of Ethiopia?
a) Addis Ababa
b) Djibouti
c) Tefki
d) Holeta

Click here to View Answer
Answer a) Addis Ababa. The launch of the Ethiopian Remote Sensing Satellite (ETRSS) took place at a space station in China. The live broadcast was watched by a group of Ethiopian and Chinese officials and scientists who had gathered at the Entoto Observatory and Research Centre outside the capital, Addis Ababa.

5. Mirabai Chanu bags Gold in 6th Qatar International Cup in Doha, is associated with___________.
a) Wrestling
b) Boxing
c) Chess
d) Weightlifting

Click here to View Answer
Answer d) Weightlifting. Former world champion, weightlifter Saikhom Mirabai Chanu won the women’s 49kg category gold medal to open India’s account at the 6th Qatar International Cup in Doha.

6. According to ICC T20I rankings women bowlers list, Which indian bowler topped in list?
a) Poonam Yadav
b) Deepti Sharma
c) Radha Yadav
d) S Mandana

Click here to View Answer
Answer c) Radha Yadav. Left-arm Indian spinner Radha Yadav remained at the second spot but compatriots Deepti Sharma and Poonam Yadav slipped a place each to the fifth and sixth positions in the latest ICC Women’s T20I players rankings.

7. Who has been appointed as the Chairman and Managing director of General Insurance Corporation of India?
a) Sivakumar Yadav
b) Kalai Arasan M
c) Devesh Srivastava
d) Abi Ramulu

Click here to View Answer
Answer c) Devesh Srivastava. Devesh Srivastava on December 18 took charge as the Chairman and Managing director of General Insurance Corporation of India.

8. R. Nagaswamy was honoured at the Silver Jubilee International Conference of Art, is associated with______________.
a) Sociologist
b) Anthropologist
c) Archaeologist
d) Geographyist

Click here to View Answer
Answer c) Archaeologist. Renowned archaeologist R. Nagaswamy was honoured at the Silver Jubilee International Conference of Art held in Dhaka by Bangladesh Culture Minister K.M. Khalid.

9. After Reliance and Tata, Which company has crossed $100 bn market cap in intraday trading?
a) PNB
b) HDFC
c) Wipro
d) Accenture

Click here to View Answer
Answer b) HDFC. HDFC Bank Ltd crossed $100 billion market capitalization in intraday trading, becoming only the third company in the country to achieve this milestone.

10. Thomas Chandy is passed away at 72, is associated with___________.
a) Politics
b) Sports
c) Journalism
d) All the above

Click here to View Answer
Answer a) Politics. Chandy was the state president of his party. He was suffering from cancer and was being treated at a private hospital here when he breathed his last, a party official said.

Leave a Comment