Current Affairs Quiz – December 21 2017

Current Affairs Quiz

1. Which port is hosting the 9th edition of International Youth Sailing Competition of India from December 27th to December 31st 2017?
a) Kamarajar Port
b) Krishnapatnam Port
c) Paradip Port
d) Kandla Port

Click here to View Answer
Answer b) Krishnapatnam Port. Krishnapatnam Port in Nellore, Andhra Pradesh, is hosting the 9th edition of International Youth Sailing Competition of India from December 27th to December 31st 2017. The port is also holding YAI Senior and Youth National Championships till December 25, which will witness sailors from across India participating in the event.

2. The Minister of Communications __________has launched DARPAN Project to improve the quality of service, add value to services and achieve “financial inclusion” of un-banked rural population
a) Santosh Gangwar
b) Dinesh Sharma
c) Manoj Sinha
d) Kalraj Mishra

Click here to View Answer
Answer c) Manoj Sinha. The Minister of Communications Manoj Sinha has launched DARPAN – “Digital Advancement of Rural Post Office for A New India” Project to improve the quality of service, add value to services and achieve “financial inclusion” of un-banked rural population. The goal of the IT modernization project with an outlay of Rs. 1400 Crore is to provide a low power technology solution to each Branch Postmaster (BPM) which will enable each of approximately 1.29 Lakhs Branch Post Offices (BOs) to improve the level of services being offered to rural customers across all the states.

3. Which state government will celebrate the birthday of late Prime Minister Chaudhary Charan Singh on December 23 as ‘Kisaan Samman Diwas’?
a) Uttar Pradesh
b) Sikkim
c) Kerala
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer a) Uttar Pradesh. The Uttar Pradesh government will celebrate the birthday of late Prime Minister Chaudhary Charan Singh on December 23 as ‘Kisaan Samman Diwas’. Singh was born on December 23, 1902 in Noorpur in Meerut district of Uttar Pradesh. Influenced by Mahatma Gandhi’s non-violence, Singh entered the Independence movement. After Independence, he associated himself with socialism in rural areas.

4. Which telecom company will shut operations in six circles, including Gujarat, Madhya Pradesh and Maharashtra, from January 30?
a) Airtel
b) Aircel
c) Docomo
d) Idea

Click here to View Answer
Answer b) Aircel. Aircel will shut operations in six circles, including Gujarat, Madhya Pradesh and Maharashtra, from January 30. Telecom regulator TRAI allowed subscribers who joined Aircel in last 90 days to port to other networks and has asked telcos to allow subscribers to port by March 10. Aircel currently offers 2G services to about 4 million users in these six circles.

5. The Indian Army’s Southern Command, conducting exercise ‘Hamesha Vijayee’ in __________
a) Assam
b) Maharashtra
c) Odisha
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer d) Rajasthan. The Indian Army’s Southern Command, conducting exercise ‘Hamesha Vijayee’, is out in the deserts of Rajasthan to evaluate the capability of the armed forces to strike deep into the enemy territory in an integrated air-land battle. The military exercise, which started from December 16 till December 22, is being carried in the general area of Barmer and Jaisalmer, and aimed at fine tuning surveillance and destruction mechanisms to support precision strikes and manoeuvres by network enabled forces.

6. Which Indian city going to host the seventh edition of India International Coffee Festival (IICF) in January?
a) Bangalore
b) Hyderabad
c) Mumbai
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) Bangalore. India Coffee Trust in association with Coffee Board has announced the seventh edition of India International Coffee Festival (IICF) in Bengaluru from January 16 to January 19. India would host in 2020 the International Coffee Organisation’s World Conference for the first time.

7. Which state government is planning to set up cow sanctuaries in all 75 districts of the state?
a) Maharashtra
b) Haryana
c) Rajasthan
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath has said the government is planning to set up cow sanctuaries in all 75 districts of the state. Saying that cows are the biggest source of natural farming, Yogi added the government will only provide infrastructure and would encourage formation of a district level committee to operate these sanctuaries.

8. The Union Cabinet has given its ex-post-facto approval for a Memorandum of Understanding (MoU) between India and ________ on cooperation in the field of Health and Medicine
a) Germany
b) Cuba
c) Spain
d) Morocco

Click here to View Answer
Answer b) Cuba. The Union Cabinet has given its ex-post-facto approval for a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Cuba on cooperation in the field of Health and Medicine. The MoU was signed on 06th December, 2017 in New Delhi. A Joint Working Group (JWG) will be set up to further elaborate the details of cooperation and to oversee the implementation of this MoU.

9. Which country tops in the Forbes’ list of best countries for business in 2018?
a) Japan
b) Canada
c) Sweden
d) Britain

Click here to View Answer
Answer d) Britain. Britain has been crowned the world’s best country in which to do business in a major vote of confidence ahead of Brexit. It is the first time this country has taken the top spot in the Forbes annual survey after rising from fifth last year. The US was ranked 12th, Germany 13th and France 22nd in the table of Best Countries for Business.

10. Who was named in both the ICC women’s ODI and T20I teams of 2017, making her the lone cricketer to feature in both the teams?
a) Harmanpreet Kaur
b) Mithali Raj
c) Ekta Bisht
d) Smriti Mandhana

Click here to View Answer
Answer c) Ekta Bisht. Indian spinner Ekta Bisht was named in both the ICC women’s ODI and T20I teams of 2017, making her the lone cricketer to feature in both the teams. Ekta took 34 wickets in 19 ODIs and 11 wickets in seven T20Is in the period under consideration. The ODI side included Mithali Raj, while Harmanpreet Kaur featured in the T20I side.

11. Which city was confirmed as the host of the 2022 Commonwealth Games?
a) Birmingham
b) London
c) Nottingham
d) Liverpool

Click here to View Answer
Answer a) Birmingham. The English city of Birmingham was confirmed as the host of the 2022 Commonwealth Games after a troubled bidding process. The English city of Birmingham was confirmed as the host of the 2022 Commonwealth Games after a troubled bidding process. 2014 – Glasgow, Scotland, 2018 – Gold Coast, Australia, 2022 – Birmingham, England, 2026 – Port Moresby, the capital of Papua New Guinea.

12. The Indian men’s football team has ended the year 2017 at the ____ position in the latest FIFA rankings
a) 98th
b) 100th
c) 105th
d) 108th

Click here to View Answer
Answer c) 105th. The Indian men’s football team has ended the year 2017 at the 105th position in the latest FIFA rankings, which is its best year-end ranking in the last 24 years. India had achieved its previous best year-end ranking in 1993 when it finished the year as 100th-ranked team. World Cup holders Germany ended the year as the number one team.

Leave a Comment