Current Affairs Quiz – December 21′ 2016

Current Affairs Quiz

1. The Sahitya Akademi Award is a ________ honor in India.
a) Cinema
b) Photography
c) Technology
d) Literary

Click here to View Answer
Answer d) Literary. The Sahitya Akademi Award is a literary honor in India, which the Sahitya Akademi, India’s National Academy of Letters, annually confers on writers of the most outstanding books of literary merit published in any of the major Indian languages.

2. Name the Indian Businessman who is among Bill Gates’ favourite fanatics of 2016
a) Adani
b) Anil Ambani
c) Nandan Nilekani
d) Aravind Ramamoorthy

Click here to View Answer
Answer c) Nandan Nilekani. Nilekani is the former chairman of the Unique Identification Authority of India (UIDAI) which brought the famous Aadhaar card to so many Indians.

3. Which Indian state to become the first one to have 24×7 helpline for forests?
a) Kerala
b) Goa
c) Maharashtra
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Maharashtra. Citizens will soon be able to call on a 24×7 toll free number (1926) to lodge complaints or get information about a variety of issues related to forests and wildlife.

4. Ghaziabad is in
a) Andhra Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. Rajya Sabha Member of Parliament (MP) and Samajwadi Party general secretary Ramgopal Yadav will inaugurate and lay the foundation stone of 39 projects of Ghaziabad Development Authority’s (GDA) valued at Rs 1,260 crore.

5. Union government is all set to launch its second centre of excellence for sericulture in ____________.
a) Coimbatore
b) Bengaluru
c) Mysuru
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer b) Bengaluru. This will provide a fillip to Karnataka’s status as the premier sericulture hub of India. The first such centre was set up in Ranchi, Jharkhand.

6. which bank allows men six-month childcare leave in India?
a) HDFC Bank
b) YES Bank
c) Standard Chattered
d) Deutsche Bank

Click here to View Answer
Answer d) Deutsche Bank. In a first and major step towards breaking gender stereotypes, Deutsche Bank (DB) has delinked parental leave from gender. From January 1, the bank will offer the same quantum of childcare leave — maternity leave of 6 months in India — to men as well, if they happen to be primary caregivers.

7. RBI slaps fine on 5 foreign banks for violating FEMA rules. Which of the following is not among those five?
a) Bank of America
b) Bank of Tokyo Mitsubishi
c) The Royal Bank of Scotland
d) BNP Paribas

Click here to View Answer
Answer d) BNP Paribas. The Reserve Bank has imposed penalty on five foreign banks, including Deutsche Bank and Standard Chartered Bank, for violation of its instructions on reporting requirements of the FEMA. The three other banks are: Bank of America, Bank of Tokyo Mitsubishi and The Royal Bank of Scotland.

8. Admiral Muhammad Zakaullah is the Chief of Naval Staff of which country?
a) Bangladesh
b) Myanmar
c) Pakistan
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer c) Pakistan. Pakistan Navy has undertook live missile firing in the North Arabian Sea. Pakistan Chief of Naval Staff Admiral Muhammad Zakaullah witnessed the launch of the surface-to-surface anti-ship missile from sword class frigate PNS Aslat.

9. Dr David Goodall is a famous ecologist from
a) India
b) Australia
c) USA
d) England

Click here to View Answer
Answer b) Australia. A 102-year-old Australian ecologist, the country’s oldest working scientist, has won a battle to keep working on campus at an Australian university.

10. Michael Phelps is associated with
a) Basket Ball
b) Swimming
c) Formula One Race
d) Tennis

Click here to View Answer
Answer b) Swimming. American swimmer Michael Phelps has confirmed his retirement this time from the Olympic. His performances cemented his title as the greatest swimmer of all time, winning 28 medals throughout his career, 23 of them gold.

Leave a Comment