Current Affairs Quiz – December 20 & 21 & 22 2020

Current Affairs Quiz – December 20 & 21 & 22 2020

Current Affairs Quiz – December 20 & 21 & 22 2020. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2020 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Who won BBC’s Sports Personality of the Year 2020?
a) Lewis Hamilton
b) Lionel Messi
c) Christiano Ronaldo
d) Roger Federer

Click here to View Answer
Answer a) Lewis Hamilton . Hamilton beat Liverpool midfielder Jordan Henderson and British jockey Hollie Doyle to win the prize in a public vote. The other three members of the six-person shortlist were boxer Tyson Fury, snooker player Ronnie O’Sullivan and cricketer Stuart Broad.

2. International Human Solidarity Day is observed on___________.
a) December 03
b) December 14
c) December 17
d) December 20

Click here to View Answer
Answer d) December 20. International Human Solidarity Day is observed globally on 20 December every year to celebrate unity in diversity and raise awareness about the importance of solidarity.

3. Govt approved inclusion of _________ indigenous sports in Khelo India Youth Games 2021.
a) Five
b) Four
c) Three
d) Six

Click here to View Answer
Answer b) Four. The games include, Gatka, Kalaripayattu, Thang-Ta and Mallakhamba.

4. Who has honoured with “ASSOCHAM Enterprise of the Century Award”?
a) Mukesh Ambani
b) Sridhar Vembu
c) Shiv Nadar
d) Ratan Tata

Click here to View Answer
Answer d) Ratan Tata. Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ‘ASSOCHAM Foundation Week 2020’ via video conferencing. The week-long Associated Chambers of Commerce of India (ASSOCHAM) Foundation Week was organised from 15 to 19 December 2020.

5. India’s 1st CoE for Skill Development in Power Sector inaugurated in ____________.
a) Gurugram
b) Ahmedabad
c) Hyderabad
d) Pune

Click here to View Answer
Answer a) Gurugram. The Minister of State for Skill Development, Raj Kumar Singh has inaugurated the first Centre of Excellence (CoE) for ‘skill development in the power sector’ in Gurugram.

6. “Varasat” campaign launched in ______________.
a) Odisha
b) Jharkhand
c) Uttar Pradesh
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Uttar Pradesh. The Uttar Pradesh government has launched a special campaign ‘Varasat’ (natural succession) to curb property & land-related disputes in rural areas.

7. When is National Mathematics Day observed?
a) December 22nd
b) December 21st
c) December 20th
d) December 19th

Click here to View Answer
Answer December 22.

8. The Indian Army has signed an MoU with which bank for Military Salary Package?
a) PNB
b) BOB
c) Canara
d) SBI

Click here to View Answer
Answer b) BOB. Indian Army and Bank of Baroda have signed a Memorandum of Understanding (MoU) for the Baroda Military Salary Package.

9. Which nation’s street food has been added to the UNESCO list of Intangible Cultural Heritage of Humanity?
a) Thailand
b) Indonesia
c) Singapore
d) Malaysia

Click here to View Answer
Answer c) Singapore. Singapore’s street food has been added to the UNESCO list of Intangible Cultural Heritage of Humanity.

10. MG Vaidya who passed away, is associated with___________.
a) Veteran journalist
b) A Sanskrit scholar
c) First official spokesperson of the RSS
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. He was a veteran journalist, a Sanskrit scholar and the first official spokesperson of the RSS. He became a member of the RSS in 1943.

11. Samwad Conference between India and _____________.
a) Russia
b) Japan
d) China
d) USA

Click here to View Answer
Answer b) Japan. The Prime Minister Narendra Modi recently addressed the sixth India-Japan Sanwad Conference through video conferencing.

12. PM Modi to launch ‘SEHAT’, Health Insurance Scheme for ______________.
a) J&K
b) Diu & Daman
c) Chandigarh
d) Pondicherry

Click here to View Answer
Answer a) J&K. Prime Minister Narendra Modi will launch ‘SEHAT’ – Health Insurance Scheme for the entire Union Territory of Jammu and Kashmir on 26th December.

13. Rajnath Singh inaugurates advanced “HWT” test facility in ___________.
a) Hyderabad
b) Chennai
c) New Delhi
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer a) Hyderabad. The state-of-the-art HWT Test facility has made India as the only third country in the world, after the US and Russia, to have such a huge facility in size and capability.

 

Leave a Comment