Current Affairs Quiz – December 20 & 21 2018

Current Affairs Quiz – December 20 & 21 2018

1. Who has been appointed as the coach of the Indian women’s cricket team ?
a) WV Raman
b) Gary Kirsten
c) Ricky Pointing
d) Kapil Dev

Click here to View Answer
Answera) WV Raman. Ex-Indian men’s cricket team opener WV Raman has been appointed as the coach of the Indian women’s cricket team despite India’s 2011 men’s World Cup-winning coach Gary Kirsten being the first choice.

2. Who has been appointed as new Indian Ambassador to US?
a) Bhadrinath Tej
b) Biplak Kumar
c) Harsh Vardhan Shringla
d) Ramson Shravanan

Click here to View Answer
Answerc) Harsh Vardhan Shringla. Harsh Vardhan Shringla, presently India’s High Commissioner to Bangladesh, has been appointed as the new Indian Ambassador to the US.

3. An instrument which is used to study quakes on Mars is called as_____________.
a) Manometer
b) Virtuemeter
c) Marsometer
d) seismometer

Click here to View Answer
Answerd) seismometer. NASA announced that its $993-million InSight lander has placed its first instrument, a seismometer, on Mars to study quakes on the planet.

4. Which country has passed law making handshake must for citizenship?
a) Scotland
b) Denmark
c) Belgium
d) Paraguay

Click here to View Answer
Answerb) Denmark. Danish lawmakers have approved a government-backed proposal to make citizenship applicants shake hands with the official conducting the naturalisation ceremony.

5. Which state government has topped first-ever state-wise rankings for providing a strong ecosystem to startups ?
a) Karnataka
b) Gujarat
c) Madhya Pradesh
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answerb) Gujarat. Gujarat topped the first-ever state-wise rankings for providing a strong ecosystem to startups released by the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP).

6. Over 5,000 people killed in Philippine President’s __________ war.
a) Drug
b) Military
c) Peace
d) None of these

Click here to View Answer
Answera) Drug. The death toll in the Philippines due to the war on drugs initiated by President Rodrigo Duterte has risen above 5,000.

7. Which US state has become 1st US state with female-majority legislature?
a) Arizona
b) California
c) Utah
d) Nevada

Click here to View Answer
Answerd) Nevada. Nevada has become the first state in the US with a majority female legislature.

8. Who has been appointed as Chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC)?
a) krishna Das
b) Krishna Kumar
c) Pranab Kumar Das
d) Murali Bhakshinathan

Click here to View Answer
Answerc) Pranab Kumar Das. Senior bureaucrat Pranab Kumar Das has been appointed as Chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), the apex policy-making body for indirect taxes. He will succeed S. Ramesh, who superannuates on December.

9. Who has won UN Human Rights Prize for 2018?
a) Benazir Bhutto
b) Asma Jahangir
c) Munizae Jahangir
d) None of these

Click here to View Answer
Answerb) Asma Jahangir. Late Pakistan lawyer and human rights activist Asma Jahangir was announced as one of the four winners of the UN Human Rights Prize for 2018.

10. “Timeless Laxman” book is associated with___________.
a) Sir CV Raman
b) APJ Kalam
c) BG Tilak
d) R.K. Laxman

Click here to View Answer
Answerd) R.K. Laxman. Prime Minister Narendra Modi released a book “Timeless Laxman”, based on the life and times of legendary cartoonist, the late R.K. Laxman.

11. Which country has topped in Global Gender Gap Report 2018?
a) Iceland
b) Australia
c) India
d) Nepal

Click here to View Answer
Answera) Iceland. This year, the Gender Gap Index as released by World Economic Forum (WEF), was topped by Iceland with a score of 0.858, holding the top spot in the index for the 10th consecutive year.

12. According to Global Gender Gap Report 2018, India has secured __________rank.
a) 100th
b) 108th
c) 120th
d) 125th

Click here to View Answer
Answerb) 108th. This year, the Gender Gap Index as released by World Economic Forum (WEF), was topped by Iceland with a score of 0.858.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment