Current Affairs Quiz – December 19 2019

Current Affairs Quiz – December 19 2019

1. The 11th RQC is to be held at _____________.
a) Udaipur
b) Rajkot
c) Rudrapur
d) Indore

Click here to View Answer
Answerc) Rudrapur. The 11th Regional Quality Conclave (RQC) was held on 20th December 2019 at, Rudrapur, District Udham Singh Nagar, Uttarakhand.

2. WHO approved a biosimilar medicine for breast cancer that is derived from_____________.
a) Chemicals
b) Non living sources
c) Living sources
d) Affected Cell

Click here to View Answer
Answerc) Living sources. The World Health Organization (WHO) has now approved a biosimilar medicine that is derived from living sources instead of the chemicals.

3. Minorities Right Day celebrated in India on ___________.
a) December 18
b) December 19
c) December 20
d) December 21

Click here to View Answer
Answera) December 18. The Minorities Rights Day was celebrated by the National Commission for Minorities in India in order to focus religious harmony and better understanding of the minority communities in the country.

4. India-US 2+2 Dialogue held at______________.
a) Washington
b) New Delhi
c) California
d) Texas

Click here to View Answer
Answera) Washington.On December 18, 2019 India and United States held security dialogue in Washington. This was their second 2+2 dialogue. The countries signed industrial security agreement allowing defense technology transfer.

5. Who has been named the highest-earning YouTuber for the second year in a row by Forbes with ₹184 crore earnings in a year?
a) Ryan Kaji
b) Anastasia Radzinskaya
c) Royson Dia
d) Papaanzo Perfect

Click here to View Answer
Answera) Ryan kanji. Ryan Kaji, an eight-year-old boy who reviews toys on YouTube channel ‘Ryan’s World’ has been named the highest-earning YouTuber for the second year in a row by Forbes with ₹184 crore earnings in a year.

6. Shashi Tharoor won Sahitya Akademi Award 2019 for _______________.
a) Member of Parliament
b) Enlightenment of Era
c) An Era Of Darkness
d) Dark Shadow

Click here to View Answer
Answerc) An Era Of Darkness . Indian politician, writer and Congress party member Shashi Tharoor won the Sahitya Akademi Award 2019 today. The Member of Parliament, Lok Sabha from Thiruvananthapuram won the prestigious award for his book An Era of Darkness: The British Empire in India. The book was published in 2016.

7. Who has been appointed as MD & CEO of BMW Financial Services India?
a) Henna Milen
b) Zorbthang Jaing
c) Harman Preet
d) Kathrin Frauscher

Click here to View Answer
Answerd) Kathrin Frauscher. Before her new appointment, Frauscher was serving as the CEO of BMW Financial Services in Denmark and has been associated with the BMW Group since 2007.

8. Who has become first Indian to bag two international hat-tricks?
a) Ravindra Jadeja
b) Bhuvaneshwar Kumar
c) Ravichandra Ashwin
d) Kuldeep Yadav

Click here to View Answer
Answerd) Kuldeep Yadav. Wrist spinner Kuldeep Yadav became the first India player to claim two hat-tricks in international cricket, joining an elite band that includes pace legend Wasim Akram.

9. India Green Energy Award 2019 won by_____________.
a) BHEL Tiruchi
b) Wind Energy Plant Kalpakkam
c) GAIL
d) NTPC limited Delhi

Click here to View Answer
Answera) BHEL Tiruchi. The 7.5 MWp Solar Photo Voltaic Plant functioning in BHEL Tiruchi has won for the Corporation Indian Green Energy Award 2019 instituted by the Indian Federation of Green Energy (IFGE).

10. Which Airline company has become 1st Indian carrier to operate 1,500 daily flights?
a) IndiGo
b) Spicejet
c) Indian Airways
d) AirIndia

Click here to View Answer
Answera) IndiGo. Budget carrier IndiGo has become the first domestic carrier to operate 1,500 flights per day, a feat which is in line with its expansion strategy.

 

Leave a Comment